Gais kris ännu värre – föll för tredje matchen i rad

Gais behövde en seger. Istället kom tredje raka förlusten. Efter mötet med AFC Eskilstuna buades laget ut – en åskådare sprang dessutom in på planen.
– Jag vände mig om och såg att det var en kille som var på väg in mot mig, säger Malkolm Moenza.

ANNONS
|

I måndags sprang en åskådare in på planen under mötet mellan BK Häcken och IFK Norrköping. Under torsdagskvällen hände det igen.

Gais hade precis förlorat mötet med AFC Eskilstuna (2–3) hemma på Gamla Ullevi. De grönsvarta spelarna hade precis varit borta och tackat de besvikna hemmasupportrarna.

Då tog sig en person in från läktarplats och sprang i riktning mot Malkolm Moenza.

– Jag vände mig om och såg att det var en kille som var på väg in mot mig. Jag frågade: ”Vad är det?”. Han var jättelugn, det var ingen fara. Han var inte alls aggressiv eller så. Det var inga problem, berättar Malkolm Moenza.

ANNONS

Sa personen något?

– Han sa: ”Jag vet ju att ni kan spela fotboll”. Det var inte mer än så. Jag sa: ”Jag håller med. Just nu är det tungt, vi får hålla ihop”. Sedan gick jag därifrån och han blev bortplockad tror jag. Det var inget farligt så.

Det kändes inte otäckt?

– Jag såg ganska snabbt att han inte hade någon aggressiv ton.

Ändå, hur ser du på att något sådant här inträffar för andra gången på få dagar?

– Det är inte optimalt, men vad ska man säga? Vi är besvikna, de är besvikna ... Vi måste kunna hålla ihop och enas. Det blir inte bättre av att man kastar varandra under bussen. Vi måste hålla ihop som förening och klubb.

August Wängberg:

– Klart man blir orolig. Man vet inte vad den personen har för motiv med inspringet. Men som tur var så var det inget aggressivt utan pushade.

Mathias Karlsson:

– Första tanken var att hålla mig nära Malkolm, nära situationen, om det skulle hända något. Man vet aldrig. Men de löste det bra och avvärjde det på ett bra och snabbt sätt. Han var inte hotfull. Det kändes ändå lugnt.

ANNONS

Tre ordningsvakter eskorterade bort åskådaren från planen. Han ska ha identifierats och omhändertagits av polis.

Gais-spelarna lämnade planen de också. Efter ännu en förlust alltså – den tredje raka.

– Det är tufft såklart ...

Malkolm Moenza suckar.

– ... Jag tycker ändå vi började matchen bra.

Det gjorde Gais. Och med vänsterfoten tunnelsköt Viktor Alexandersson in 1–0 bakom Nick Wolters i AFC Eskilstuna-målet i matchminut 28.

Glädjen blev dock kortvarig. Blott tio minuter senare tryckte Robin Tihi in kvitteringen efter en rörig hörnsituation.

– Det är inte godkänt hur vi gör på den fasta situationen. Vi har haft problem med det egentligen hela jävla säsongen, dundrar tränaren Stefan Jacobsson.

Sedan kom en galen målperiod i inledningen av den andra halvleken.

1–2, matchminut 49. Felix Michel sköt, bollen styrdes på Filip Örnblom och fram till en helt ensam Ashley Coffey. Mål.

2–2, matchminut 52. Adam Egnell med ett inlägg, Simon Alexandersson satte dit huvudet. Mål.

Tilläggas ska att Alexandersson hade bytts in i paus. Ett superinhopp därmed – för andra matchen i rad.

2–3, matchminut 60. Ashley Coffey igen. Han tryckte in en målvaktsretur från Mathias Karlsson.

Vad gäller kvitteringschanser efter det så fick Malkom Moenza ett från nära håll med dryga tio minuter kvar. Han sköt utanför.

ANNONS

Närmare än så kom inte Gais. Matchen slutade 2–3.

– En jävligt tung förlust, konstaterar Stefan Jacobsson.

Hur uppfattade du situationen när en åskådare sprang in på planen?

– Jag såg inte det. Jag såg bara att ordningsvakterna ledde ut honom. Jag hann inte reflektera över det. Men jag förstår att de gapar och skriker åt oss att vi är urdåliga. Jag förstår deras frustration.

I och med resultatet klättrade AFC Eskilstuna uppåt i tabellen. Gais, som inkasserade sin tredje raka förlust, är däremot fortfarande kvar på kvalplats. Avståndet upp till säker mark, och Västerås SK, är nu två poäng.

I nästa omgång väntar Helsingborgs IF på bortaplan.

– Det är klart att det är ett tufft läge, men det är fem matcher kvar och ganska mycket poäng att spela om. I den här serien slår alla alla. Det handlar om att få en bra dagsform. Gör vi det kan vi slå alla lag i den här serien. Då ska vi få ihop poängen, säger Malkolm Moenza.

Fakta: Så startade Gais

(4–2–3–1): Mathias Karlsson – August Wängberg, Filip Örnblom, Emin Grozdanic, Niklas Andersen – Boris Lumbana, Adam Egnell (Joackim Åberg, 55) – Viktor Alexandersson (Malkolm Moenza, 55), Jonas Lindberg, Julius Lindberg (Johan Andersson, 77) – Daniel Sterner (Simon Alexandersson, 46)

ANNONS