Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Gais fiasko: Utslaget ur superettan

Gais rasar ur superettan – det står klart nu. Laget förlorade ödeskvalet mot Dalkurd FF. Därmed blir det spel i Ettan Södra 2022.
– Det är den mörkaste stunden i min fotboll. Helt hemskt. Jag lider med alla gaisare, säger tränaren Fredrik Holmberg.

Det var som Gais-tränaren Fredrik Holmberg sa inför avspark: ”Nu är vi där det ska avgöras”. Söndag 16.00, Gais mot Dalkurd FF. En plats i superettan 2022 stod på spel.

In till Gamla Ullevi bar Dalkurd FF med sig en 2–1-seger från det första kvalmötet i Uppsala.

Vad Gais bar med sig? Stödet från tusentals grönsvarta. De hade marscherat genom gator och över torg. De hade ställt sig på läktarplats för att sjunga fram sitt lag.

De kom dock att lämna arenan besvikna. Även upprörda och arga. Mötet slutade 1–1, därmed totalt 3–2 till Dalkurd FF i dubbelmötet.

Resultat som innebär att Gais rasar ur superettan och tvingas spela i Ettan 2022.

Efter slutsignalen lämnade båda lagen planen direkt, det var planerat på förhand. En säkerhetsåtgärd. Vakter ställde sig framför spelaringången. Stämningen var uppretad.

Det smälldes bangers. Det var även stökigt utanför Gamla Ullevi. Inne i katakomberna hölls spelarna kvar länge.

– Det är mörkt. Den mörkaste stunden i ens fotboll, säger tränaren Fredrik Holmberg.

Han tystnar.

– Det är bara så tungt och så mörkt just nu.

– Vi försökte, killarna kämpade och supportrarna stod bakom oss, men det räckte inte. Vi förlorade helt enkelt.

Hur var stämningen i omklädningsrummet efter matchen?

– Alla är så ledsna. Tyst. Vi sitter tillsammans. Alla satt i samma rum, alla ledare och spelare. Alla sitter där tillsammans.

Holmberg tillägger:

– Man ska veta det, och det sa jag till killarna där inne, att en klubb som Gais alltid kommer tillbaka. Traditionens makt är så stark inom fotbollen. Gais kommer komma tillbaka starkare än någonsin, det vet jag. Men det är en väldigt tung och mörk dag för alla oss gaisare.

Släppte in 0–1 efter en halvtimme

Söndagsmatchen som den var? I korthet: Mycket dueller, ännu mer kamp – på en plan som var allt annat än bra. Geggigt, studsigt ... svårspelat. Under den första halvtimmen hade vi inte en enda vettig målchans.

Sedan kom 0–1. Hörna från höger. Rassa Rahmano skickade in den, Umit Aras löpte mot förstaytan och skarvade in bollen i mål. Vild bortaglädje. De firade i en stor ring vid avbytarbåsen.

I det läget behövde Gais göra två mål bara för att ta matchen till en förlängning.

De lyckades bara göra ett. Inbytte Michael Kargbo stod för det med lite mer än tio minuter kvar. Yttern vek in från kanten och sköt in kvitteringen med högerfoten.

Mer än så blev det alltså inte. Mötet slutade 1–1. Gais rasar ur superettan och ner till Ettan. Senast de höll till så långt ner i seriesystemet var 2003. 18 år sedan, alltså.

– Vi har inte varit tillräckligt bra under säsongen. Det är därför vi går till kval. Det är därför vi inte vinner kvalet. De kraven ska finnas att vi ska klara det. Det delar vi med alla supportar. Vi förstår att det finns en frustration, säger Fredrik Holmberg.

Vad händer nu?

Holmbergs kontrakt går ut.

– Jag vet inte. Jag har inte planerat något i mitt liv efter slutsignalen, så jag vet ingenting just nu. Vi får sätta oss och prata om hur det första spadtaget ska grävas för framtiden.

Känner du någon revanschlusta och vilja att vara kvar?

– Hade sådant varit upp till mig … Jag älskar att vara i Gais och har gjort det ända sedan jag kom. Men jag har heller inte gjort vad som krävs utifrån … Jag är allt annat än nöjd med mig själv och min insats. Det får vara upp till klubben och jag full respekt för att klubben kommer fatta vettiga beslut kring vilka som ska hjälpa till i detta.

I att ta Gais tillbaka.

Fakta: Så startade Gais

(4–2–3–1): Mathias Karlsson – Malkolm Moenza, August Wängberg, Emin Grozdanic, Niklas Andersen – Boris Lumbana, Joackim Åberg (Filip Örnblom, 72) – Johan Andersson (Michael Kargbo, 64), Jonas Lindberg, Viktor Alexandersson (Julius Lindberg, 64) – Simon Alexandersson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.