Gais-favoriten tillbaka i grönsvarta tröjan

Richard Ekunde var i två sejourer stabil pjäs i Gais backlinje. Under vintern har han varit tillbaka i samma tröja – men på mindre plan.
– Gais är en familj, det är blod, säger 37-åringen.

ANNONS

Den lokala futsalens division 2-serie är knappast Sveriges mest profilstarka. Men ett namn drar blickarna till sig. Richard Ekunde, med landskamper för Kongo och många säsonger i allsvenskan med Gais, finns med som spelande assisterande tränare i tredjeplacerade Gais Futsal.

– Jag blev intresserad av futsalen och fick frågan. Då var det lätt att svara ja, säger han.

Hur var det att dra på sig Gais-tröjan igen?

– Grymt! Gais är en familj, det är blod. Det var grymt att spela i den tröjan igen.

Rollen som spelande assisterande har han haft under vintern. Futsalsportens karaktär kan beskrivas som teknisk och kvick – kanske inte de två egenskaper man tydligast förknippar med just Richard Ekunde.

ANNONS

– På stor plan kanske jag inte var en spelare som var så teknisk men jag klarar mig bra här med min rutin. Fotboll är fotboll och det är detsamma fast med mindre plan och inne istället för ute. Min kropp känns bra och jag gör det jag kan, säger han.

Den första säsongen är bara fem matcher gammal. Gais har Landvetter och Lindome före sig i tabellen, i jakten på en återkomst till division 1 – Sveriges näst högsta serie.

– Det är kul. Jag lär mig mycket och är intresserad av futsalsporten, säger Richard Ekunde.

"De brände en ven"

Han avslutade elitkarriären utomhus med spel i FC Trollhättan till och med säsongen 2017. Att det inte blev något mer spel efter det berodde på att han hade ett hjärtfel som tvingade honom till operation.

– De brände en ven i hjärtat. Jag kan inte förklara det så bra men den störde lite och nu är den borta. Det är nog ett år och några månader sedan. Nu känns det bra igen och det var därför jag började spela. Det är inga konstigheter nu, säger han.

Förutom att träna och spela med Gais Futsal har Richard Ekunde börjat starta upp en agentverksamhet med några vänner. De ska hitta och hjälpa spelare i flera afrikanska länder.

ANNONS

– Vi ska göra allt för dem, som grupp. Vi tänker försöka fråga klubbar om de kan ta emot dem. Det finns massor att göra. Det tar tid att göra sånt. Vi har kontakt över allt. Vi har spelare i Gambia, Kongo, Marocko, Sydafrika, säger han.

ANNONS