Rebecka Blomqvist (till höger) öppnade målskyttet tidigt i första halvlek.
Rebecka Blomqvist (till höger) öppnade målskyttet tidigt i första halvlek. Bild: NICKLAS ELMRIN

Göteborg FC krossade Fortuna Hjörring

GFC hade inga som helst problem med att besegra danska Fortuna Hjörring i lördagens träningsmatch. Slutresultatet skrevs till 5–0 efter två mål av både Rebecka Blomqvist och Natalia Kuikka.
– Det var kul att vi fick göra några mål, säger Natalia Kuikka.

|

Det var danskt motstånd som gällde för Göteborg FC när danska topplaget Fortuna Hjörring gästade Valhalla IP. Viss oro hos hemmalaget sedan stjärnan Elin Rubensson fått lämna återbud efter att återigen fått en smäll mot huvudet, denna gång på träning.

För GFC handlade det framförallt om att ta sista chansen att spela ihop laget inför den på pappret tuffa premiären av Svenska cupens gruppspel hemma mot Linköpings FC nästa helg. Fortuna Hjörring var på förhand en fin värdemätare.

Trots det inledde Göteborg FC starkt och efter lite drygt tio minuter kom det första målet. Landslagsmittfältaren Julia Zigiotti Olme frispelade Rebecka Blomqvist i straffområdet. Skyttedrottningen petade in 1–0 bakom amerikanskan Kelsey Dougherty i Hjörrings mål.

Efter mardrömsstarten spelade det danska laget upp sig så sakteliga och kom mer och mer in i matchen. De blev mer säkra i bollhanteringen och släppte inte till många möjligheter till GFC, som trots allt var det spelförande laget den största delen av tiden.

– Vi spelade bra och vi spelade som vi planerat, säger GFC:s mittfältare Natalia Kuikka.

Nyförvärvet med bra chans

Anfallsparet med Blomqvist och Pauline Hammarlund var ett ständigt hot mot Fortuna Hjörrings försvar och skapade ett par ytterligare farligheter före paus. Det farligaste läget hade nya mittfältaren Filippa Angeldahl som slog ett inlägg som blev ett farligt skott på mål som Dougherty tippade över ribban.

– Jag tycker vi hänger med okej i första halvlek och skapar chanser men vi fick mer problem efter paus, säger Fortuna Hjörrings lagkapten Laila Himle.

I andra halvlek fick GFC:s mittfältare Julia Roddar göra sin första match för året efter sina tidigare ryggproblem. Ut gick Emma Koivisto. Några minuter in kunde Koivistos landsmaninna Natalia Kuikka öka på ledningen när hon fick tag på en utboxning av Dougherty och satte bollen i krysset.

Och Natalia Kuikka var inte nöjd där. Bara några minuter senare fick den finska landslagsspelaren tag på bollen efter en hörna och satte ett lågt skott i mål fram till 3–0 för hemmalaget. Kuikka, som vanligtvis spelar ytterback, tog vara på chansen på mittfältet.

– Det var första gången jag spelade lite längre upp så jag ville passa på, säger hon.

Med drygt tjugo minuter kvar ökades ledningen på ytterligare och det var den stekheta finskan Kuikka som låg bakom även denna gång. Ett lågt inlägg nådde en språngnickande Pauline Hammarlund och bollen nådde nätmaskorna för fjärde gången denna eftermiddag.

– Det var kul att vi fick göra lite mål. Vi hade lite problem med målskyttet i inledningen förra säsongen, säger Natalia Kuikka.

Tio minuter senare putsade Rebecka Blomqvist siffrorna ytterligare då hon sprintade i från sina bevakare. Fri med målvakten satte hon sitta andra mål för dagen. Slutresultatet skrevs till 5–0. Nästa helg väntar Linköping i Svenska Cupen.

– Det blir nog en tuff match. Jag tror de är revanschsugna från förra året, säger Natalia Kuikka.