Fyra Häcken-spelare i Gerhardssons kvaltrupp

Peter Gerhardsson har presenterat truppen som kan säkra en svensk VM-plats. I truppen finns fyra Häcken-spelare och Real Madrid-stjärnan Kosovare Asllani är tillbaka.

ANNONS
|

Sverige spelar VM-kval mot Georgien och Irland, den 7:e respektive 12:e april. På måndagen presenterade förbundskapten Peter Gerhardsson truppen till samlingen.

I den 26 spelare stora truppen finns fyra spelare från Häcken med: Jennifer Falk, Filippa Curmark, Elin Rubensson och Johanna Rytting Kaneryd.

Tillbaka i landslaget efter skadefrånvaro är Real Madrids Kosovare Asllani, som så sent som förra veckan missade en match i klubblaget på grund av skada.

– Hon är uttagningsbar, säger Peter Gerhardsson om statusen på mittfältare.

Även Chelsea-kaptenen Magdalena Eriksson är tillbaka efter skada.

En spelare som saknas i den på måndagen presenterade truppen är Evertons Anna Anvegård som nyligen drabbades av hjärnskakning.

ANNONS

– Hon drabbades av en huvudskada och vi har varit i kontakt och får se vad som händer. Fram till 24 timmar innan kan man ta in en spelare i truppen men i nuläget har vi valt de här 26 spelarna och så får vi se. Vi vet inte riktigt, vi får se om hon kan dyka upp, säger förbundskaptenen.

Skulle möta Ryssland i sommar

Inte heller försvarsveteranen Nilla Fischer finns med. Hon meddelade tidigare måndagen att hon inte kommer satsa mot sommarens EM och hon finns inte heller med i truppen till VM-kvalet.

– Stor respekt för henne och hennes beslut. Jag pratade med henne men senast igår. Det är så ibland i livet att man inte kan vara överallt. Det är positivt att det finns möjlighet senare, säger Gerhardsson.

Vinst mot Georgien borta och poäng mot Irland hemma räcker för att säkra platsen till VM 2023 i Australien och Nya Zeeland. Matcharena blir också test inför sommarens EM i England. Där är Sverige lottat i samma grupp som Ryssland, som efter invasionen av Ukraina stängts av av internationella fotbollsförbundet Fifa.

– Det beslutet är ju taget och det tycker jag är jättebra. För oss handlar det mer om att veta vilka motståndare vi har men det känns inte som någon brådska. När vi väl får reda på vilka vi ska möta kommer vi kunna scout det motståndet bra. Det är ingenting som stressar oss i nuläget i alla fall, säger Gerhardsson.

ANNONS

I samband med att Gerhardsson presenterade VM-kvaltruppen presenterade U23-förbundskaptenen Martin Möller sin trupp till matcherna mot Frankrike och Portugal. I truppen finns två spelar från Häcken; Molly Johansson och Marika Bergman Lundin.

LÄS MER:Fischer tackar nej till fotbolls-EM

LÄS MER:Peter Gerhardsson sågar premiärmatchen: ”En parodi”

Truppen

Målvakter:

Jennifer Falk, BK Häcken.

Hedvig Lindahl, Atlético Madrid.

Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare:

Jonna Andersson, Chelsea.

Emma Berglund, RC Rosengård.

Nathalie Björn, Everton.

Magdalena Eriksson, Chelsea.

Hanna Glas, Bayern München,

Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain.

Emma Kullberg, Brighton.

Amanda Nildén, Juventus.

Linda Sembrant, Juventus.

Fittfältare/anfallare:

Filippa Angeldahl, Manchester City.

Kosovare Asllani, Real Madrid.

Hanna Bennison, Everton.

Stina Blackstenius, Arsenal.

Rebecka Blomqvist, Wolfsburg.

Filippa Curmark, BK Häcken.

Lina Hurtig, Juventus.

Sofia Jakobsson, San Diego Wave.

Madelen Janogy, Hammarby.

Fridolina Rolfö, Barcelona.

Elin Rubensson, BK Häcken.

Johanna Rytting Kaneryd, BK Häcken.

Olivia Schough, FC Rosengård.

Caroline Seger, FC Rosengård.

Se pressträffen i spelaren ovan.

ANNONS