Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: SIMON HASTEGÅRD
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Fyra allsvenska spelare på landslagets reservlista

Två spelare från Östersund, en från Hammarby och Malmö FF.
Ett mejl som har skickats ut till de berörda klubbarna avslöjar nu var de allsvenska VM-reserverna håller till.

IFK Göteborgs isländske VM-reserv Elias Omarsson stoppas från spel i söndagens möte med GIF Sundsvall.

Anledningen är den Fifa-regel som säger att ingen VM-deltagare, inte ens reserver, får spela matcher mellan 21–27 maj. Vissa ligor har dispens, men inte allsvenskan.

Enligt uppgifter till Sportbladet är det dock fritt fram för de svenska reserverna att spela i allsvenskan. Anledningen är att den svenska landslagsledningen inte har gjort listan officiell, till skillnad från Island.

Under lördagskvällen har ett mejl från Svenska Fotbollförbundet gått ut till de berörda allsvenska klubbarna som bekräftar just det där.

I mejlet, som GP har tagit del av, går det bland annat att läsa att fyra allsvenska spelare först togs ut i den 35 spelare stora bruttotruppen, men sedan plockades bort för att kunna spela med sina klubblag.

Reserverna kan dock fortfarande tas ut till VM om någon av spelarna i den 23-man stora truppen blir skadad.

"Regeln är så att efter den 4 juni (då den definitiva listan ska vara insänd) så har varje nation fritt att välja vilken spelare man vill, alltså utanför denna lista", står det i det mejl som har skickats ut till klubbarna.

Vidare går det att läsa:

"Föreningarna eller spelarna riskerar inte vare sig nationella eller internationella bestraffningar om dessa fyra berörda spelarna deltar i spel t.o.m den 27 maj".

Lewicki med som reserv?

Vilka är då de fyra allsvenska spelare som från början togs ut i den svenska bruttotruppen?

I det mejl som GP har tagit del av avslöjas att två har Östersund som klubbtillhörighet, medan de andra tillhör Hammarby och Malmö FF.

Exakt vilka spelarna är framgår dock inte.

Ken Sema (Östersund), Sotirios Papagiannopoulos (Östersund) och Jiloan Hammad (Hammarby) är spelare som, av Fotbollskanalen och SVT, har nämnts tidigare.

Stämmer de uppgifterna återstår en MFF-spelare. Där är Oscar Lewicki det troligaste namnet. Mittfältaren har 15 landskamper på meritlistan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.