Fredrik Landén fostrade Blåvitts talanger – nu på motståndarbänken

Från ungdomslaget till talangutvecklare till motståndare. Efter 15 år i IFK Göteborg kommer Fredrik Landén ta plats i avbytarbåset på Gamla Ullevi – men tillhörandes en annan kamratförening.
– Det är många där som betyder mycket för mig. Men när man är vid plan då handlar det om att vinna, säger IFK Norrköpings assisterande tränare.

ANNONS

Som ungdomsspelare kom Fredrik Landén till Blåvitt som 13-åring och snuddade vid A-laget. Efter sista året som junior sadlade han om till att bli ungdomstränare i Blåvitts akademi och på Änglagårdsskolan och arbetade vidare i klubben fram tills förra året.

Så när Peking senast mötte IFK Göteborg var det ett speciellt återseende med många välbekanta ansikten för IFK Norrköpings assisterande tränare Fredrik Landén.

– Man är professionell, jag arbetar för Norrköping, men det är klart att det var speciellt. Det var första gången man mötte Blåvitt. Det är väldigt många man känner och många spelare som man haft. Man har till och med spelat med några. Men det var kul också, det var en upplevelse måste jag säga, säger Fredrik Landén.

ANNONS

Snabba ryck – blev assisterande efter att Norling lämnade

Efter att ha varit i IFK Göteborg i 15 år som både spelare och ledare lämnade den 28-årige tränaren hemstaden för Norrköping.

– I branschen är man inte på samma ställe hela tiden och man får vara inställd på det. I den fasen jag befinner mig i, då man är ung, gäller det bara att jobba hårt. Sedan får man ta de andra bitarna senare, säger Fredrik Landén

Inför säsongen 2022 plockades han in av Peking och blev huvudtränare i samarbetsklubben Sylvia i division 1. Efter att Rikard Norling fick lämna IFK Norrköping har Anes Mravac och Vedran Vuceicevic tagit över som en tränarduo. Där bakom är Fredrik Landén numera assisterande tränare samtidigt som han fortfarande är med och leder Sylvia.

– Jag har jobbat lite dubbelt. Det blir så när det är lite snabba ryck som det är i fotbollen, säger Fredrik Landén och fortsätter:

– Jag har en stor passion för detta och jobbat väldigt hårt för att det ska gå bra. Både för den klubb jag är i och för mig själv givetvis. Jag lägger ned nästan hela mitt liv på detta. Fotbollsnarkoman är väl att ta i, men så kan man säga, säger Fredrik Landén.

ANNONS

”Viktigaste är att man får se de spela på Gamla Ullevi”

Som ungdomstränare i Blåvitt har han tränat en stor del av de talanger som tagit sig upp i A-truppen eller som redan har hunnit säljas av IFK Göteborg. I princip alla lag för de födda från 2000 till 2005 har Fredrik Landén varit med och format.

– Det är jätteroligt och något IFK Göteborg är bra på. Man låter dem vara med i A-truppen och om de är tillräckligt bra får de chansen. Från de 03:or som jag hade tillsammans med kollegor har Jesper Tolinsson, Edwin Andersson, Oscar Vilhelmsson, Johan Bångsbo, Hussein Carneil, Filip Ambroz och Alai Ghasem tagit det klivet.

Även om han numera tillhör IFK Norrköping är han stolt över att se sina gamla adepter ta sig hela vägen fram.

– Det är klart att det var kul att vinna turneringar och serier hit och dit, men det viktigaste är att de kommer fram till A-laget och att man får se dem spela på Gamla Ullevi.

Till Gamla Ullevi har nu även Fredrik Landén tagit sig. Även om han under måndagen kommer representera bortalaget istället för hemmalaget.

– Det kommer bli något extra, givetvis. Man har ju varit där så många gånger, på läktaren, kollat matcher och hejat fram dem och nu är man på andra sidan. Publiken är fantastisk så jag hoppas det blir en fin inramning, säger Fredrik Landén.

ANNONS

LÄS MER:Blåvitts utrensning – värvningarna borta

LÄS MER:Mattias Bjärsmyr kan tangera “Bebben” Johansson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS