Frankrike enkelt vidare – Giroud blev historisk målskytt

Oliver Giroud, 36, slog till för Frankrike och visade vägen på nytt.
Ett mål som tog fransoserna vidare och gjorde anfallaren historisk som landets bäste målskytt någonsin.
Dock stal Kylian Mbappe showen med dubbla fullträffar.

|

Frankrike var redan innan VM en av de stora favoriterna till att vinna ännu ett guld. Anförda av Kylian Mbappe tog sig fransoserna vidare från gruppspelet och ställdes i åttondelsfinalen mot Polen.

Ett Polen som redan på förhand visste att man behövde få stopp på just Kylian Mbappe.

– Vi måste vara snabba och ha en moped om vi ska hinna ikapp honom, sa Arkadiusz Milik inför matchen.

I den första halvleken visade den franske storstjärnan vilket hot han är. Flera gånger om satte han full fart och det osade katt flera gånger om i det polska straffområdet.

– Det går inte att stoppa honom över 90 minuter. Han kommer att få ett par klara målchanser, säger Hasse Backe i TV4.

Missade jätteläge: ”Där ska det vara 1–0”

Det var även Frankrike som skapade flest och bäst chanser under den första halvleken. Närmast av alla var Oliver Giroud som efter ett inspel av pigge Ousmane Dembele fick öppet mål.

Där och då jublade de franska supportrarna.

Men något mål blev det inte.

– Där ska det vara 1–0 till Frankrike, säger Hasse Backe.

Därefter var det Polens tur att få kanonlägen. Där Hugo Lloris fick rädda och sedan kunde Raphael Varane agera räddande ängel och rädda bollen på mållinjen. Så nära var det en polsk ledning.

Giroud fick revansch – och blev historisk

Men mål skulle det bli för både Frankrike och för Oliver Giroud. Efter ett inspel från Kylian Mbappe tog han emot bollen och placerade in den och blev därmed den bäste franske målskytten i landslaget (52 fullträffar) när han gick förbi Thierry Henry (51).

Oliver Giroud skulle fortsätta visa briljans.

I den andra halvleken cykelsparkade han snyggt in bollen till 2–0.

För den polske målvakten Wojciech Szczęsny hade blivit liggandes efter en duell och målet dömdes bort.

Mbappe avgjorde – sköt Frankrike vidare

Polen gav det ett försökt att få till en kvittering och hade någon halvchans. Men Frankrike såg ändå ut att ha kontroll på det mesta och det blev även ett till mål för fransmännen.

I en kontring gick det blixtsnabbt.

Oliver Giroud hittade ut till Ousmane Dembele som höll i och hittade fram till Kylian Mbappe som fick ta emot bollen och kyligt placerade in 2–0.

Han var dock inte klar där.

För på övertid fick han bollen av Marcus Thuram och då knorrade Kylian Mbappe in bollen till 3–0.

Hans femte mål i turneringen.

– Det är något alldeles extra, säger Hasse Backe.

I matchens absoluta slutskede kollade domaren på VAR för att se om det skulle bli en straff för Polen eller inte.

Det slutade med en straff för Polen.

En straff som Robert Lewandowski klev fram för att ta och brände han när Hugo Lloris räddade enkelt. Men straffen gick om efter att de franska spelarna varit för snabba in i straffområdet.

Andra gången då?

Jo. var han iskall och rullade in bollen och gav därmed Polen ett tröstmål.

Nu väntar England i kvartsfinalen för Frankrike. Detta efter att England vunnit över Senegal med 3–0.