Frank Lampard har sex matcher på sig att rädda kontraktet.
Frank Lampard har sex matcher på sig att rädda kontraktet. Bild: PETER CZIBORRA

Frank Lampards Everton kämpar för att rädda kontraktet

Ingen klubb har spelat fler säsonger i den engelska högstaligan än Everton. Nu riskerar dock The Toffees att åka ur för första gången på 68 år. Med sex omgångar kvar att spela återfinns Frank Lampards lag under nedflyttningsstrecket i Premier League-tabellen.
– Det är fortfarande 18 poäng kvar att spela om. Vi måste kämpa och vi måste tro, säger Lampard.

ANNONS
|

De senaste decennierna har inte varit överösta med titelframgångar och Europaäventyr, men det finns få klubbar i England med anor som Everton Football Club. Everton var en av grundarna till Football League 1888 och under klubbens 143 år långa existens har man tillbringat samtliga säsonger förutom fyra i den engelska högstadivisionen, som The Toffees inte åkt ur sedan 1954. När Everton vann sin nionde ligatitel 1987 fanns det bara en engelsk klubb som vunnit fler – lokalrivalen Liverpool.

Nu hänger dock Evertons högstadivisionsrekord på en skör tråd.

Med sex omgångar kvar av Premier League-säsongen återfinns Everton under nedflyttningsstrecket med ett hot om degradering som blir mer och mer verkligt för varje dag som går. Om Burnley vinner lördagens match mot nästjumbon Watford kan Everton tvingas kliva ut på Goodison Park för att möta Chelsea med fem poäng upp till säker mark.

ANNONS

Everton åtnjöt en framgångsperiod under David Moyes-eran i 2000-talets början, men när den iranske affärsmannen Farhad Moshiri tog över ägarskapet av klubben från Bill Kenwright var målsättningen tydlig – genom att satsa och investera pengar skulle Everton återigen etableras som en slagkraftig toppklubb och titelutmanare. Pengar har förvisso kastats till både höger och vänster, men snarare än att närma sig toppen har Everton bara glidit längre och längre ifrån.

Under Moshiris styre har Everton spenderat 6,9 miljarder kronor på spelare – mer än klubbar som Liverpool och Real Madrid – men en tydlig och långsiktig plan har hela tiden lyst med sin frånvaro. Spelare har kommit och gått och på tränarbänken har Everton gått från Roberto Martínez till Ronald Koeman till Sam Allardyce och via Marco Silva, Carlo Ancelotti och Rafa Benítez till Frank Lampard, som i slutet av januari fick uppdraget att rädda klubben. Pengar har spenderats, men framgångarna har uteblivit.

Pandemin har dessutom slagit hårt mot klubben, som nyligen presenterade förluster på nära 1,5 miljarder under det gångna året – och totalt 4,6 miljarder de senaste tre säsongerna. Den ekonomiska situationen har inte hjälpts av att Alisjer Usmanov, storsponsorn med nära kopplingar till ägaren Moshiri, fått sina tillgångar frysta av EU, som kallat honom för en ”pro-Kreml-oligark med särskilt nära band till Putin”. När kriget i Ukraina bröt ut kapade Everton alla band med Usmanov, vars företag bland annat sponsrat både träningsanläggningen och som köpt namnrättigheterna till den nya sexmiljardersarenan vid hamnkvarteren Bramley-Moore som håller på att byggas och som ska stå redo till säsongen 2024–25. En nedflyttning i det skedet kan vara ödesdigert.

ANNONS

Lampard har nu sex matcher på sig för att rädda kvar Everton. När han tog över efter sparkade Benítez låg Everton på 15:e plats, sex poäng ovanför strecket, och än så länge har han inte lyckats vända den nedåtgående trenden. Everton har förlorat åtta av tolv ligamatcher under Lampard, som gör allt för att bibehålla lugnet inför den infernaliska avslutningen.

– Alla utomstående älskar det här, de vill bara ha panik. Vi är en enorm fotbollsklubb och lag runtom oss får inte samma uppmärksamhet från media som vi får. Vi måste ta emot smällarna, men bakom stängda dörrar måste vi vara positiva och verkligen bibehålla tron. Vi måste fortsätta kämpa under de sex återstående matcherna, säger Lampard.

Helgens hetaste:

Celtic – Rangers

Det drar ihop sig i den skotska titelstriden och då tenderar Old Firm-mötena att dugga tätt. Serieledande Celtic har sex poängs försprång ner till ärkerivalen Rangers med fyra matcher kvar att spela. Om Giovanni van Bronckhorsts lags titelförhoppningar ska leva vidare krävs en seger i söndagens derby.

Söndag 13.00, Viasat Sport Extra

Everton – Chelsea

Måstematcherna kommer i strid ström för nedflyttningshotade Everton. Frank Lampards lag föll i förra helgen mot Liverpool i Merseysidederbyt och nu väntar ytterligare en tuff motståndare, när tabelltrean Chelsea besöker Goodison Park. När konkurrenterna i nedflyttningsstriden börjat plocka poäng måste Everton göra detsamma för att undvika klubbens första nedflyttning sedan 1954. Everton har inför helgen två poäng upp till Burnley och fem till Leeds, med en match färre spelad.

Söndag 15.00, Viasat Fotboll

Marseille – Lyon

Olympique Marseille har befäst sin andraplats i Ligue 1-tabellen och har mer eller mindre redan säkrat Champions League-plats till nästa år. Desto tuffare ser det ut för Lyon, som återfinns först på åttonde plats i tabellen, och Peter Bosz lag behöver nästintill gå rent – och hoppas att konkurrenterna snubblar till - under slutomgångarna om det ska bli något Europaspel nästa säsong.

Söndag 20.45, Sportexpressen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS