Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/8

"Frölundas starke man" är död

Fotbollsprofilen och klubbdirektören Bertil Kristiansson har avlidit. Under söndagen somnade han in efter en längre tids sjukdom, han blev 80 år gammal.

Bertil Kristiansson var Västra Frölundas förre och mångårige klubbdirektör. Han började som kassör i Västra Frölunda IF bara 14 år gammal. Han har dessutom varit A-lagsspelare i fyra olika sporter.

Under sina år i Västra Frölunda har han beskrivits som "Göteborgs roligaste fotbollsprofil genom tiderna", "Frölundas starke man" och "en rubrikmaskin"– för sina citat i media men också i speakerbåset.

"Det är tragiskt"

Torbjörn Nilsson tränade under Kristiansson 2,5 år av sin karriär.
– Det är tragiskt. Det fanns bara ett exemplar av honom, han var en stor personlighet.

– Han gjorde mycket för fotbollen i Västra Frölunda. Efter att han slutat började det gå utför för klubben.

Även Bosse Backman tränade under honom. Han berättar att Kristiansson hade varit sjuk en längre tid och haft det kämpigt mot slutet.

– Det var nästan lite väntat på så vis.

Hoppas minnet lever kvar

Robert Bengtsson Bärkroth, en av 90-talets mest tongivande spelare i Västra Frölunda, håller med.

– Men det var ändå tungt att få beskedet. Han var en person med mycket karisma och utstrålning, men sjukdomen tog det ifrån honom lite efter hand.

Bosse Backman hoppas att Västra Frölundas förre ledare kommer att bli ihågkommen.

– Idag när man blir gammal blir man snabbt glömd. Men jag hoppas att minnet av Bertil kommer leva kvar. Han var den mest färgstarka och initiativrikaste ledaren någonsin inom fotbollen.

"Kunde säkert uppfattas som hård"

Robert Bengtsson Bärkroth kom till Västra Frölunda som 14-åring. 

– Jag har varit med inom klubben under hela mitt vuxna liv. Jag och Bertil hade en nära kontakt och han har betytt mycket för mig personligen.

Kristiansson var känd i fotbollsvärlden för att säga vad han tyckte.

– Han kunde säkert uppfattas som hård. Men han var en snäll person, med mycket hjärta och värme, säger Robert.

Fick klubben att blomstra

Västra Frölunda beskrevs från början som en så kallad kvartersklubb. Trots de små medel som klubben gick runt på, så hade de sin storhetstid under Kristianssons ledning. Med hjälp av sitt affärstänk, en del smarta värvningar och en bra försäljning fick han föreningens ekonomi att blomstra. Hans bror Rune var även med och stod i bräschen för föreningen. 1984 blev verksamheten för stor och hockeyföreningen bröts ut och Frölunda Indians bildades. 1999 lämnade Kristiansson klubben.

– Han var en bra ledare. Han fick verkligen folk att lyssna, han var fantastisk, fortsätter Robert.

GP har varit i kontakt med Västra Frölunda IF som inte vill lämna något uttalande om Bertil Kristianssons död. Besked och minnestext kommer i stället att publiceras på klubbens hemsida under tisdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.