Emil Forsberg är en viktig kugge i Julian Nagelsmanns RB Leipzig.
Emil Forsberg är en viktig kugge i Julian Nagelsmanns RB Leipzig. Bild: SVEN SONNTAG

Från ifrågasatt sponsorklubb till titelutmanare

Avskydd och bespottad som en traditionslös sponsorklubb av belackarna, men protesterna som fortsätter dåna tycks inte röra tränartalangen Julian Nagelsmann i ryggen. Nagelsmann och hans unga RB Leipzig har inlett säsongen i imponerande stil när Die Roten Bullen siktar på att bryta ny mark, utmana Bayern München och ”vinna något skinande”, som 32-åringen uttrycker sig.

ANNONS

Det är inte någon överdrift att påstå att gemene tysk fotbollssupporter haft svårt att ta RB Leipzig till hjärtat, även om den östtyska klubben någorlunda normaliserats i takt med att laget etablerat sig i Bundesligatoppen. De negativa rubrikerna är färre och fokus har stegvis förskjutits mot vad laget faktiskt gör på planen. Men på läktarplats har protesterna fortsatt med oförtruten kraft även denna säsong. Union Berlin genomförde en ”atmosfärsbojkott”, Gladbach-fansen buade varje gång en Leipzigspelare rörde bollen och flera klubbars supportergrupper har bojkottat bortamatcherna mot Leipzig.

RB Leipzig har fått finna sig i protester och ilska sedan klubben grundades 2009. Red Bull sökte en plats in i den tyska fotbollen som nästa steg i ägaren Dieter Mateschitz nydanande marknadsföringsstrategi genom att köpa och smycka om femtedivisionslaget SSV Markranstädt, som med Red Bull-betalda vingar lyfte mot toppen och blev RB Leipzig - en klubb som existerar för att sälja energidryck och som smusslat sig in i den tyska fotbollseliten genom att cyniskt och systematiskt borra kryphål rakt genom en hundraårig föreningsdemokrati.

ANNONS

Forsberg viktig kugge

Klubben må vara svårälskad, men det går inte att blunda för att resan och arbetet som RB Leipzig gjort är imponerande. Det är en välskött klubb som byggt klokt och skickligt för att ta sig hit. Nu ska RB Leipzig ta nästa steg.

Julian Nagelsmann blev Bundesligas yngsta tränare någonsin när han som 28-åring räddade Hoffenheim från nedflyttning och ledde klubben till dubbla topp fyra-placeringar och Champions League-spel. Trots lockrop från större klubbar valde Nagelsmann Leipzig som nästa kliv i sin karriärsbana, och tränarunderbarnet har fått en strålande start på livet i Sachsen.

Fem omgångar in toppar obesegrade RB Leipzig – med Emil Forsberg som viktig kugge – Bundesliga. Nagelsmann har redan gjort avtryck med sin taktiska flexibilitet där Leipzig skiftat friskt mellan formationerna (3-3-2-2, 3-4-3, 4-2-2-2) och hans karaktäristiskt aggressiva presspel och effektiva passningsspel har snabbt satt sig hos en ung, hungrig och vetgirig spelartrupp.

– Efter Nagelmanns ankomst till klubben har allt tagits till en ny nivå. Jag tror han kan hjälpa mig bli en ännu bättre spelare, säger skyttekungen Timo Werner.

Kan utmana om titeln

Leipzig tycks passa Nagelsmann utmärkt. En klubb som slår emot fotbollsetablissemanget rimmar dessutom väl med 32-åringens öppet antitraditionalistiska hållning. Nyligen ådrog sig Nagelsmann uppmärksamhet när han utmanade Bundesliga att öppna upp för utomstående investerare och att släppa greppet om traditionen för att kunna närma sig den engelska fotbollen.

ANNONS

– Vissa klubbar är rakt igenom känslodrivna och det är fantastiskt när publiken i Köln eller Gladbach sjunger sånger som är tusen år gamla. Men bra arbete borde uppskattas oavsett om en klubb existerat en kort tid eller många decennier. Ingen skulle påstå att ett nystartat företag med en cool idé vore skräp bara för att det saknar tradition, sa han till Spox.com.

Sportsligt har RB Leipzig odisputabelt gjort ett bra jobb, och inledningen av säsongen vittnar om att Forsberg och Nagelsmanns gäng kan vara med och utmana om titeln.

– Även om Bayern hackar så har de alltid varit det mest stabila laget över säsongen. För att komma före måste man uppnå samma stabilitet, vilket inte är enkelt. Vi är ett ungt lag så det kommer fortfarande vara stora skiftningar i våra prestationer, men vi blir bättre för varje dag. Spelarna är hungriga och vill bli bättre. Alla i klubben vill vinna en titel, säger Nagelsmann till Bundesliga.com.

Att stoppa Bayern München från att ta åttonde raka Bundesligatiteln är en enorm utmaning för ambitiösa RB Leipzig. Men Julian Nagelsmann har gjort sig ett namn just genom att ständigt överträffa förväntningarna.

Helgens hetaste:

RB Leipzig – Schalke 04

Schalke 04, som hade en tung fjolårssäsong, har kommit igång och inkasserat tre raka segrar. Nu blir det dock desto tuffare motstånd för Die Königsblauen som ställs mot serieledande RB Leipzig, där tränarunderbarnet Julian Nagelsmann fått en strålande start sedan han kom från Hoffenheim i somras.

Lördag 15.30, Viaplay

Atlético Madrid – Real Madrid

El Derbi Madrileño! Säsongsstarten i La Liga har varit märklig där alla traditionella topplag inlett knackigt. Men efter segrar i veckan har Real Madrid seglat upp i tabelltopp, med grannen och rivalen Atlético Madrid hack i häl, en poäng efter. En seger i Madridderbyt skulle symbolisera ett bra avstamp för hösten.

Lördag 21.00, C More Fotboll

AC Milan – Fiorentina

Förbannelsen bröts till slut. Efter 18 matcher utan seger lyckades Fiorentina och Vincenzo Montella inkassera en seger mot ett decimerat Sampdoria i veckan. Nu väntar AC Milan på San Siro, en trolig utmanare i kampen om Europaplatserna, för Rocco Commissos satsande Fiorentina.

Söndag 20.45, C More Fotboll

ANNONS