Förundersökningen nedlagd efter raketkaoset inför IFK Göteborg–AIK

Över 500 raketer sköts in på Gamla Ullevi inför matchen mellan IFK Göteborg och AIK i höstas.
Nu lägger polisen ner förundersökningen, det rapporterar Sportbladet.
”De verkar ha placerat det redan innan Elfsborgsmatchen", skriver IFK Göteborgs säkerhetschef Jonas Arlmark i ett sms till GP.

ANNONS
|

Inför den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK på Gamla Ullevi den 6 november i fjol sköts över 500 raketer in på planen.

Barn, spelare och domare som var på planen fick lämna innerplan för att söka skydd i spelargången.

”Användandet av pyroteknik är illegalt och inget som IFK Göteborg ställer sig bakom”, skrev IFK Göteborg i ett uttalande efter händelsen.

”IFK Göteborg är förvissade om att pyrotekniken inte har passerat genom entréerna under den tid då föreningen har disponerat Gamla Ullevi”, skrev klubben vidare.

Efter raketkaoset startades en förundersökning men nu meddelar polisen att den läggs ner.

ANNONS

– Vi kommer inte gå vidare med utredningen. Det känns självklart inte bra. Det är ett misslyckande, säger Johan Wikström, förundersökningsledare på polisen i Göteborg, till Sportbladet.

Vet hur pjäserna kom in

Till tidningen säger Wikström att polisen tror sig veta hur raketerna kom in på Gamla Ullevi.

– Vi tror att det förbereddes när IFK Göteborgs tifogrupp hade tillgång till arenan. Då har för oss okända slunkit med in på arenan och gömt sig kvar inne på toaletten efter att tifogruppen har lämnat, säger han.

Han säger vidare att raketerna sedan placerats i ”håligheterna som finns i konstruktionen” på Gamla Ullevi och att varken polis eller säkerhetsansvariga kände till gömställena och att pyrotekniken inte hittades när arenan söktes igenom inför matchen.

IFK Göteborgs säkerhetschef Jonas Arlmark sa till GP i december att tifogruppen inte var inne på arenan inför matchen då de inte hade något tifo den kvällen. Han sa dock att ”en person från någon av supporterföreningarna” var inne på Gamla Ullevi inför matchen.

Efter att förundersökningen lagts ner svarar Jonas Arlmark på GP:s frågor via sms.

”De verkar ha placerat det redan innan Elfsborgsmatchen (som spelades 30:e oktober, reds. anm.) om jag tolkar polisens uppgifter rätt. Blir intressant att läsa förundersökningen”.

ANNONS

Du håller med polisen om att det bör ha skett i samband med att tifo-gruppen hade tillträde till Gamla Ullevi?

"Enligt det jag fått till mig verkar det så”.

Får det några konsekvenser för IFK:s rutiner kring tifo-gruppens tillträdde till arenan i förväg?

"Vill ogärna föregå innan jag läst förundersökning men om det stämmer måste vi titta på rutinerna”, skriver Arlmark.

50–100 personer

Mellan 50 och 100 maskerade personer skickade sedan iväg raketerna, enligt polisen. Men ingen har kunnat identifieras.

– De som jobbar med det här dagligen har tittat på allt filmmaterial vi har utan att kunna identifiera personerna, säger Johan Wikström till Sportbladet.

Wikström säger vidare att förhör med personer som troligen vet vilka som var inblandade i raketavfyrningen förhörts men att de som vet något om händelsen inte vill prata.

I och med att förundersökningen nu är nedlagd kommer ingen att åtalas och inga tillträdes- eller arrangörsavstängningar kommer delas ut.

LÄS MER:Fyrverkeri smällde nära barn på Gamla Ullevi

LÄS MER:Pyroteknik gömdes på Gamla Ullevi – trots terrorhotet

LÄS MER:IFK Göteborgs nye säkerhetschef Jonas Arlmark om fyrverkeriregn och rekordpublik

LÄS MER:Mats Ihlbom – ny supporteråklagare i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS