Första förlusten för Blåvitt – straffades i stormötet

IFK Göteborg visste precis hur Malmö FF skulle formera sig i stormötet.
– De hade läckt laget, säger tränaren Mikael Stahre.
Ändå blev de blåvita överkörda under den första halvleken – och till slut förlorare.

ANNONS
|

Stormöte. Klassikermöte. Nu också ett toppmöte. IFK Göteborg mot Malmö FF, tabelltvåan mot tabellfemma. Båda lagen obesegrade efter fyra allsvenska omgångar.

Strax efter 19.00 på måndagskvällen klev de ut på Eleda Stadion. Därefter brakade de samman.

Malmö FF försökte gå på knock direkt. Under de första 25 minuterna var det i princip spel mot ett mål. Bollinnehavet touchade på höga 90–10.

I chansväg hade hemmalaget tre (!) bollar i virket. Det kändes som ett smärre under att IFK Göteborg lyckades freda det egna målet. När halvtidsvisslan ljöd stannade avslutsstatistiken till på 10–1. Likväl, 0–0.

– Malmö FF kom ut och visade sitt bästa ansikte i dag, framförallt de första 30 minuterna. Ska vi vara brutalt ärliga så kunde matchen ha varit slut där, konstaterar tränaren Mikael Stahre.

ANNONS

– Vi kom undan med blotta förskräckelse i första halvleken. Det var det inget snack om.

Då ska det ändå sägas att IFK Göteborg visste precis hur Malmö FF skulle spela – formationsmässigt i alla fall.

Under söndagskvällen hade de blåvita nåtts av information om att tränaren Milos Milojevic skulle skifta från 4–3–3 till 3–5–2.

– De hade läckt laget, vi visste om det. Det var personer som hade sagt det, så vi visste om det, berättade Mikael Stahre på presskonferensen.

– Det är spioner överallt. CIA, KGB – allt, tillade Milos Milojevic.

Han log.

Mikael Stahre igen:

– Men uppenbarligen hade det inte någon större betydelse.

Eller kanske ändå. IFK Göteborg höll ju nollan fram till paus. Det var först i inledningen av den andra halvleken som Malmö FF hittade nätet – och avgjorde matchen.

Simon Thern blev syndabock för Blåvitt. Liggandes fick han bollen på handen. Eller armen. Underarmen. Det dömdes straff.

Lagkapten Anders Christiansen klev fram för Malmö FF. Och placerade enkelt in 1–0 mitt i målet. Warner Hahn kastade sig åt höger. Målet blev matchens enda.

Mikael Stahre:

– Halvleken hann inte ens sätta sig innan det blev straffspark. Då blev det en gigantisk uppförsbacke. Jag tycker ändå att vi fick ganska bra effekt på det bytena vi gjorde.

ANNONS

Stahre kastade in Gustaf Norlin, Amir Al-Ammari och Emil Salomonsson kort efter Malmö FF:s mål.

– Jag ska inte säga att vi var nära att ta en poäng, men när det bara står 1–0 är det inte helt otänkbart att man kan få en fast situation eller vaska fram något i slutet och få en poäng. Då hade vi varit våldsamt glada sett till hur matchen blev.

Det ska sägas att det fanns vissa små tveksamheter kring den tilldömda straffen. Då kring huruvida bollen träffade Simon Therns hand (arm) inne i eller utanför straffområdet.

– Jag såg att bollen tog på handen. Sedan gick det fort ... Jag tänkte att Simons kropp var innanför, däremot var bollen tog, om det var utanför eller innanför, det är tveksamt för mig, säger Mattias Bjärsmyr.

Han tillägger – om den intensiva matchinledningen:

– Att de kom över oss så, på deras hemmaplan efter 0–0 mot Värnamo ... Det var jag inte förvånad över. Däremot att vi inte hade mer kontroll på det, det är förvånade.

Gustaf Norlin, inbytt i den andra halvleken:

– Vi skulle vara kompakta och fina som vi har varit i resterande matcher, men det var väl en liten tillfällighet att vi hamnade så lågt i första. Vi ville komma upp, men lyckades inte med det. I andra blev båda lagen lite trötta, det blev lite byten och lite mer öppet spel. Vi hade väl någon möjlighet att få in en boll, men inte i dag tyvärr.

ANNONS

Förlusten var IFK Göteborgs allra första för säsongen. I nästa omgång möter laget Kalmar FF hemma på Gamla Ullevi.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–4–2): Warner Hahn – Alexander Jallow (Emil Salomonsson 55), Mattias Bjärsmyr, Carl Johansson, Oscar Wendt – Hosam Aiesh (Gustaf Norlin, 55), Simon Thern (Amir Al-Ammari, 55), Gustav Svensson (Hussein Carneil, 87), Tobias Sana – Oscar Vilhelmsson (Kevin Yakob, 77), Marcus Berg

ANNONS