Förbundets säkerhetschef: Skandalen var planerad

Det kastades in pyroteknik på planen under derbyt mellan Öis och Gais på Gamla Ullevi. Matchen fick avbrytas – och återupptogs först 40 minuter senare.
– Det är vad vi bedömer ett planerat beteende. Det känns som ett syfte att få matchen avbruten, säger Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman.

ANNONS

Det var bara ett par minuter kvar av mötet mellan Gais och Öis, vid ställningen 3–1 till Gais, när det kastades in pyroteknik på planen från läktaren där Öis supportrar står. Det smälldes också av knallskott.

– Det hör inte till fotbollen, säger matchdelegat Nicklas Bengtsson.

Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman stämmer in.

– Mycket tråkigt, säger han och fortsätter:

– Det är vad vi bedömer ett planerat beteende. Det känns som ett syfte att få matchen avbruten, oklart varför. Enligt mig fanns det en sportslig chans fortfarande för Öis att spela om det här och ändå väljer supportrarna att sänka sin egen förening, för det är precis det man gör. Om man nu ska kalla dem supportrar.

ANNONS

Du upplever att det var planerat?

– Det känns så, för det sker väldigt samordnat och kommer från den centrala delen av klacken. Så min bedömning är att det definitivt är planerat och samordnat.

Pyrotekniken som kastades in landade vid Gais mål som vaktades av Mergim Krasniqi.

– Det verkar lugnt med Mergim, även om det nog landade rätt nära honom, lugnar lagkamraten Jonas Lindberg ned.

Huvuddomare Adi Aganovic var nödgad att avbryta matchen och ta med sig spelarna in i omklädningsrummet.

Stora delar av publiken lämnade också arenan.

Pausades ytterligare en gång

Redan tidigare under matchen hade det eldats bengaler på läktarna, bland annat sköts starten på andra halvlek upp på grund av rök på inne på arenan. Det spelade in i hur man hanterade situationen.

– Vi har ett regelverk och det har vi försökt följa i dag. Vi har en första situation i början på den andra halvleken där vi har inskjutande pyroteknik. Det accepterar vi inte i svensk fotboll. Vi tar ett meddelande och efter det startar vi matchen tills det blir någon form av reaktion från en sektion där man mer eller mindre vill stoppa matchen. Det ser man tydligt, då tycker vi att vi måste ta en paus för att säkerställa att alla känner sig trygga. Därifrån får vi dit ordningsvakter så att vi känner att det är tryggt för målvakten. Alla som är på planen ska känna att det är tryggt spela matchen färdigt. Det är vårt huvudmål, säger Bengtsson.

ANNONS

– Det är så vi har bestämt i svensk fotboll, vi ska inte låta fotbollen få påverkas eller styras av yttre händelser på det sättet. Så jag är nog glad att vi sportsligt spelar klart den. Annars låter vi det här mörka, svarta ta över, säger Fredman.

Personer avlägsnade

Klockan 21.30 återupptogs spelet – drygt 40 minuter efter händelsen.

– Först och främst sammanfattar man läget. Finns det någon skadad? Alla aktörer ska samlas det tar sin lilla tid. Många har frågat varför det tar tid – men det tar tid att säkerställa detta. Det tar bara några sekunder att kasta in saker på planen men vi måste vara säkra på att alla mår bra och är trygga så att vi fortsätta spela en match som kan spelas på fair play-grunder, förklarar Bengtsson.

När matchen sattes igång igen var Öis klacksektion i stort sett tom.

Polisen meddelade att man fört bort flera personer från området utanför arenan.

– De gick ut när det blev avbrott i matchen och har väl stökat där så vi har omhändertagit ett 30-tal personer utanför arenan. De kommer avlägsnas till en plats och sen kan de ta sig hem därifrån, berättade Peter Adlersson, presstalesperson på polisen.

ANNONS

Enligt polisen har det upprättats två anmälningar om misshandel – en före och en efter matchen. Polisen skrev även en anmälan om skadegörelse under natten mot fredagen.

– Fotbollssupportrar hamnade i bråk på Avenyn och i samband med det krossades flera rutor på en restaurang, säger Magnus Schildt, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Efter avbrottet fastställde Julius Lindberg slutresultatet till 4–1 i Gais favör.

LÄS MER:Supportrarna marscherar till derbyt på Gamla Ullevi

LÄS MER:Jättetavla av Mergim Krasniqi i derbyt mellan Öis och Gais

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS