Folkhälsomyndighetens markering mot ÖSK: ”Olyckligt”

Örebro lät flera spelare komma till spel – trots att de spydde kort före matchen mot Sirius. Beslutet bryter mot de regler idrotten kommit överens med Folkhälsomyndigheten om. Nu markerar myndighetens generaldirektör mot händelsen.
– Det är olyckligt, säger han under tisdagens presskonferens.

ANNONS
|

Efterspelet kring matchen mellan Örebro och Sirius i helgens sjätte omgång av allsvenskan kom att helt domineras av Örebros beslut att låta fem, sex spelare delta i spel trots att de spydde och mådde illa under uppvärmningen till matchen.

Ledargruppens val att inte anmäla symptomen, trots de rigida säkerhetsprotokoll som idrotten genom RF kommit överens om med Folkhälsomyndigheten, kritiserades av klubbens egna läkare Ulf Nordström under tisdagen.

– Rutinerna finns ju, men de har inte följts. Inom ledningen måste man vara observant när det blir sådana här situationer. Då måste man ta kontakt med ansvarig läkare som får göra en medicinsk bedömning vad det här rör sig om, säger han till TT.

ANNONS

LÄS MER:ÖSK:s misstag äventyrar hela fotbollssäsongen

Johan Carlson: ”Olyckligt”

Illamående är ett av symptomen för covid-19 och bör därför ses som extra allvarligt.

Örebro SK har i ett pressmeddelande bett om ursäkt för sin hantering av situationen och meddelat att spelarna nu är tillbaka i full träning och inte kommer testas för covid-19.

Svensk elitfotbolls disciplinutskott har efter händelsen upprättat en anmälan mot Örebro som kan komma att straffas med böter.

LÄS MER:Det kunde lika gärna ha drabbat IFK Göteborg och Gais

På tisdagen uttalade sig Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson om händelsen.

– Vi är inte någon vare sig sjukvårds eller tillsynsmyndighet men vi förutsätter att idrotten hanterar det inom ramen för sina egna ramverk, säger han.

Hur ser du på händelsen?

– Det är naturligtvis olyckligt. Och det gäller inte bara coronatid ... att ha människor som kräks och mår illa ute på planen, det låter vare sig lämpligt för de som gör det eller motspelarna. Jag förutsätter att man från fotbollens sida vidtar de åtgärder som är lämpliga

LÄS MER:Coronan fick grepp om AFC: ”Har varit väldigt tufft”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS