Filip Beckman skickade Gais till serieledning – efter sent avgörande

Allt pekade på kryss i toppmatchen i Växjö – då fläkte sig Filip Beckman fram i den 96:e minuten, avgjorde och skickade Gais upp i serieledning av superettan.
– En grym match, ett grymt lag, en grym lördag, säger huvudtränare Fredrik Holmberg.

ANNONS
|

För nästan exakt två år sedan stod Gais för en makalös vändning hemma mot Östers IF. Laget var i underläge med 0–2 men vände och vann efter att Boris Lumbana ryggat in 3–2 i den 98:e minuten.

Den här lördagen var det dags för något liknande – mot Öster igen, nu på bortaplan, i vad som var en uppgörelse mellan två topplag.

När allt pekade på kryss mellan lagen, som inför matchen delade på serieledningen tillsammans med Västerås SK, klev Filip Beckman fram och rakade in returen på Gustav Lundgrens avslut i den 96:e minuten.

Det som i stort sett var matchens sista spark.

ANNONS

Underläge 0–1 hade vänts till seger 2–1.

Firandet på den grönsvarta bortasektionen var vilt.

– Jag kan nog inte sätta ord på känslorna. Det är bara glädje. När målet görs så sent är det många känslor som kommer ut där och då. Och då fattar man att det är nära. Det var en känslomässig match. Det var bra för oss. Men det kunde ha gått båda vägarna. Det var en boxningsmatch mellan två bra boxare. Vi hade tur på slutet. Men det är klart att vi är glada, säger huvudtränare Fredrik Holmberg.

Precis som 2021 skickade det sena målet mot Öster upp Grönsvart i serieledning.

Fredrik Holmberg var med den kvällen också, då i rollen som assisterande tränare.

Inför lördagens match hämtade faktiskt han och sonen Oliver inspiration från den aftonen, för att komma i rätt stämning.

– Förra året var det division 1-grejerna vi satt och tittade hela dagarna på, nu har vi lämnat det bakom oss. Nu sitter vi och kollar alla gamla matcher, höjdpunkter från precis alla matcher med Gais. Vi går igenom varenda en. Från första början att jag kom till Gais. Innan vi gick och la oss tittade vi på Öster-matchen då, för att ladda med en bra känsla till i dag. Vi tog den som den sista, vi såg när Boris ryggade in bollen i nät.

ANNONS

Det blev lite inspiration?

– Ja, exakt! Lite så.

Joackim Åberg är en annan i Gais som varit med om båda de galna vändningarna mot Öster. Precis som alla andra i laget strålande han efter det sena avgörandet på Visma arena.

– Det är underbart. Extra skönt att få ett sådant sent mål och vinna på det sättet.

– Jag tycker att vi över 90 minuter är det bättre laget och förtjänar tre poäng. Sen så kan vi ännu mer såklart i spelet och sånt. Men de är tunga och det blir mycket kamp men vi står upp bra och spelar lika tufft tillbaka.

Det var en match med mycket känslor. Östers Theodor Johansson fick rött kort i den 90:e minuten efter att ha gjort ner Richard Friday som var på väg att springa sig fri. Båda lagen hade ropat på straff tidigare i matchen, utan att ha fått gehör av domare Oscar Johnson – och det small ordentligt i närkamperna.

Öster inledde bäst och Adam Bergmark Wiberg kontrade in 1–0 i den 19:e minuten. Därefter vaknade Gais och Gustav Lundgren utjämnade till 1–1 tio minuter senare, det här efter en vacker prestation där han skottfintade bort sina bevakare innan han skickade in kvitteringen i krysset.

ANNONS

I andra halvlek böljade matchen åt båda håll. Men det var Gais som fick sista ordet. Oavsett hur övriga matcher slutar i omgången kommer Grönsvart vara serieledare när den summeras.

– Klart det är längesen det var så uppumpat känslomässigt. Det var en speciell typ av seger, särskilt när det var så sent mot ett topptippat Öster som har börjat bra och är så starka, vi gör det på deras hemmaplan. Det är inte lätt att få med sig alla poäng här, när vi lyckas med det så sent då blir det många känslor som släpper, säger Fredrik Holmberg.

Ni är serieledare nu, hur känns det?

– Jag tänker inte så himla mycket på det. Det är för tidigt att fokusera för mycket på det. Vi måste bara fortsätta, du brukar få de svaren av mig, det är inte roligare än så. Vi måste fatta hur hårt vi måste jobba och kämpa för att få med oss poäng i de här matcherna. Det är så jäkla jämnt, säger Holmberg.

Samtidigt är han öppen med att man från Gais håll är oerhört nöjda med det som varit hittills, att vara serieledare som nykomlingar hade knappt de själva vågar räkna med, menar han.

ANNONS

– Vi är glada för den här inledningen av säsongen, det var mer än vad vi kanske hade trott på från första början.

Fakta: Så startade Gais

(4–3–3) Mergim Krasniqi – August Wängberg, Axel Norén, Robin Frej, Niklas Andersen (Egzon Binaku, 64) (Viktor Alexandersson, 82) – Gustav Lundgren, Joackim Åberg (Filip Beckman, 81), Dino Salihovic (Viktor Krüger, 81) – Richard Friday, Julius Lindberg, Mervan Celik (Jonas Lindberg, 74).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS