Fifa utreder världsmästaren Argentina efter VM-finalen

Argentina riskerar att straffas för spelarnas beteende efter VM-guldet i Qatar.
Internationella fotbollsförbundet, Fifa, har inlett ett disciplinärende mot världsmästaren.

ANNONS
|

Argentinarna anklagas bland annat för att ha hånat motståndarna och för brott mot riktlinjerna kring fair play i samband med finalen mot Frankrike, det skriver Fifa på sin hemsida under fredagen.

Exakt vad det handlar om går inte Fifa in på, men en händelse där Argentinas målvakt Emiliano Martínez var huvudpersonen blev väldigt uppmärksamma efter finalen.

Emiliano Martínez blev utsedd till turneringens bäste målvakt och firade genom att hålla priset, i form av en gyllene målvaktshandske, framför skrevet.

– Jag gjorde det för att fransmännen buade åt mig. Jag kan inte relatera till deras arrogans, sa Emiliano Martínez till tyska Bildt angående firandet.

ANNONS

Även kroaterna är under utredning av Fifa. De anklagas för diskriminering i bronsmatchen mot Marocko, då de ska ha hånat motståndarna med en sång.

Dessutom har några beslut tagits.

Mexiko måste betala böter på drygt en miljon svenska kronor för en diskriminerad låt från landets fans under matcherna mot Polen och Saudiarabien. De ska även spela en match utan åskådare.

Serbien, som redan fått böter på 220 000 kronor för att ha en kontroversiell flagga hängande i sitt omklädningsrum, har fått ytterligare 560 000 kronor i böter. De måste dessutom spela nästa hemmamatch med endast 75 procents publikkapacitet. Anledningen till straffet handlar både om diskriminering och att laget drog på sig sju gula kort i 2–3-förlusten mot Schweiz.

Ecuadors fotbollsförbund har fått böter på 220 000 svenska kronor samt en delvis stängning av läktaren vid nästa match efter att ecuadorianska supportrar under matchen mot Qatar sjungit diskriminerade sånger.

ANNONS