Håkan Ericson och U21-landslaget åkte hem från Tjeckien och U21-EM med guldmedaljer i bagaget.
Håkan Ericson och U21-landslaget åkte hem från Tjeckien och U21-EM med guldmedaljer i bagaget.

Fem år efter EM-guldet – så gick det för U21-landslaget

Hur gick det egentligen för guldgenerationen? Vad hade ungtupparna för roller för fem år sedan, och vart ledde vägen efteråt? GP går igenom samtliga 23 spelare från det U21-landslag som tog Sveriges första mästerskapsguld i herrsammanhang.

ANNONS
|

Den 30 juni 2015 äntrade det svenska U21-landslaget in på Eden Aréna i Prag för finalen i U21-EM. På andra sidan stod ett stjärnspäckat och favorittippat Portugal. Men efter 120 minuters spel och en dramatisk straffrysare fick Håkan Ericssons gäng fira Sveriges första guld på herrsidan.

Det var för fem år sedan. Sedan dess har några tagit klivet upp till A-landslaget, medan andra har haft det svårare. Två spelare är klubblösa, en har bytt landslag.

GP går igenom EM-truppen från 2015, och vart vägarna ledde efter guldet i Tjeckien.

Fakta: Den svenska EM-truppen 2015

Vid uttagningen spelade nio spelare i Sverige. I dag är det fyra kvar: Oscar Lewicki och Isaac Kiese Thelin i Malmö FF, Abdul Khalili i Hammarby och Joseph Baffo i Halmstad.

Två spelare är klubblösa: Alexander Milosevic och Pa Konate

Två spelare är kvar i sina klubbar: Oscar Lewicki(Malmö) och Andreas Linde(Molde)

Alla utom en har debuterat i A-landslagsammanhang: Joseph Baffo

En spelare har bytt landslag: Arber Zeneli (Kosovo)

Fyra spelare står noterade för en landskamp: Patrik Carlgren, Abdul Khalili, Simon Tibbling, Andreas Linde.

Sex spelare blev uttagna till EM 2016: Oscar Lewicki, Oscar Hiljemark, John Guidetti, Patrik Carlgren, Ludwig Augustinsson, Victor Nilsson Lindelöf.

Fem spelare blev uttagna till VM 2018: Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson, Filip Helander, Oscar Hiljemark, Isaac Kiese Thelin.

Flest A-landskamper: Victor Nilsson Lindelöf, 33 matcher.

Flest mål i A-landslaget: Robin Quaison, 7 mål.

Källa: SvFF

Målvakterna

Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: PETTER ARVIDSON

Patrik Carlgren – Randers – 1/0

grade crossed
Namnet som de flesta nog associerar med EM-finalen. Svarade för två räddningar i straffläggningen, den sista och avgörande från William Carvalho som röstades fram till turneringens spelare.

Karriären fortsatte i AIK där han fortsatt sågs som en av Sveriges största målvaktslöften. Vintern 2017 skrev han på för danska FC Nordsjaelland, men därefter har det varit tystare från 27-åringen.

Tillhör numera Randers efter en kort sejour i turkiska Konyaspor.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: ©ANDERS KJÆRBYE

Jacob Rinne – Aalborg – 3/0

grade crossed
Kom till turneringen som uttänkt reservmålvakt och fick ingen chans till speltid. Tillhörde då Örebro, och gjorde efter turneringen ett par lyckade säsonger i Allsvenskan vilket ledde till belgiska Gent.

Rinne hade svårt att ta en ordinarie plats och såldes efter en säsong till danska Aalborg, där han är inne på sin tredje säsong.

Blivit förbisprungen av flera målvakter och är en bit ifrån de tre målvaktsplatserna som finns i A-landslaget.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: MARIUS SIMENSEN

Andreas Linde – Molde – 1/0

grade crossed
Inför säsongen 2015 lämnade målvakten Helsingborg för norska Molde, och där har han blivit kvar.

Under U21-EM gick Carlgren före och fick spela samtliga minuter i mästerskapet. Linde hade samma roll i Molde under sina första två säsonger, men är sedan 2017 ordinarie.

Har likt de andra ett flertal målvakter före sig i A-lagsammanhang.

Försvararna

Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: CARL RECINE

Victor Nilsson Lindelöf – Manchester United – 33/3

grade crossed
Var ursprungligen inte uttagen till 23-mannatruppen, men kallades in efter en skada på ordinarie högerbacken Emil Krafth.

Och sedan gick det som det gick. VNL växte ut till en av lagets bästa spelare, och trots att han vikarierade på högerbacksplatsen så gjorde han det med offensiv finess och defensiv stabilitet. Satte såklart även den sista svenska straffen i finalen.

Efter slutspelet tog han en ordinarie plats i Benfica innan han sommaren 2017 såldes till Manchester United för över 350 miljoner kronor.

Fortsatt given i A-landslaget och förväntas ta en större ledarroll när Andreas Granqvist drar sig tillbaka.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: ALAN MARTIN

Alexander Milosevic – Klubblös – 7/0

grade crossed
Inledde turneringen tungt med en utvisning 27 minuter in i den första gruppspelsmatchen mot Italien. Återtog sedan sin startplats i mittlåset inför den tredje matchen mot Portugal.

Tillhörde Besiktas under mästerskapet, men lånades ut kommande säsonger till ett flertal olika lag och länder. Vände sedan hem till AIK i en säsong när Besiktas släppte honom 2018.

Spelade senast för Nottingham Forest i Championship. Har under pandemin tränat med AIK i sökan efter en ny arbetsgivare.

Har haft svårt att ta plats i A-landslaget, mycket på grund att han haft svårt med regelbundenhet i klubblagen.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: JESPER ZERMAN

Filip Helander – Rangers – 11/0

grade crossed
Bildade mittlås med Milosevic genom turneringens gång. Även framröstad till matchens spelare i kvartsfinalen mot Danmark. Blev dessvärre skadad i finalen och utgick i halvlek.

En stark insats ledde till att Malmö FF sålde honom till italienska Hellas Verona tre veckor efter finalen i Tjeckien. Gick senare till Bologna och spelar numera i skotska Rangers.

Har etablerat sig som pålitlig back-up i det svenska landslaget. Får sällan spela de i viktiga matcherna, men finns där när luckan uppstår.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: POOL

Ludwig Augustinsson – Werder Bremen – 28/1

grade crossed
”Amen herregud vilka straffar Sverige slår” lät det från kommentatorshåll när Ludwig Augustinsson skickade upp bollen i det högra krysset under straffsparksläggningen mot Portugal i finalen.

Augustinsson som spelade för IFK Göteborg säsongen innan mästerskapet har efter ett par år i Danmark huserat i Bundesliga och Werder Bremen där han är kontrakterad fram till 2022.

Den vänsterfotade 26-åringen har också slagit sig in i A-landslaget med besked och var bland annat med i VM 2018.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: KRISTER ANDERSSON

Joseph Baffo – Halmstad BK – 0/0

grade crossed
Den ende som inte fått debutera i A-lagsammanhang. I EM fick han däremot hoppa in, först när Milosevic stängdes av och även i finalen när Helander gick sönder.

Är den spelare som skördat minst framgångar i klubbkarriären. Har varit klubblös vid flera tillfällen och bland annat spelat i tyska tredjeligan.

Är nuförtiden tillbaka i Halmstad och Superettan, samma klubb som han representerade under U21-EM 2015.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: PROSHOTS

Sebastian Holmén – Willem II – 4/0

grade crossed
Fick hålla till på bänken när U21-mästerskapet skulle avgöras, men fick året därpå skriva kontrakt med ryska Dynamo Moskva där försvarspjäsen gjorde 86 matcher under drygt fyra års tid.

Sedan förra året är det den holländska ligan som är Sebastian Holméns destination.

Även om A-landslagsdebuten kom för över fem år sedan har Holmén inte lyckats slå sig in i blågult.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: LUDVIG THUNMAN

Pa Konate – Klubblös – 3/0

grade crossed
Är även han klubblös i pandemitider och tränade under våren med Trelleborg i Superettan. Var en av bänkspelarna i U21-EM och har sedan dess haft sparsamt med speltid i sina klubblag.

2018 blev det fem matcher för FC Cincinnati i USA där han var på lån från italienska SPAL.

2019 kritade han på för Sundsvall och spelade i fjol 25 matcher där det första allsvenska målet kom mot moderklubben Malmö FF, men har alltså gått utan klubbadress sedan den gångna säsongen.

Mittfältarna

Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: CARL SANDIN

Oscar Lewicki – Malmö FF – 15/0

grade crossed
Rubricerades som en lojal och hängiven lagspelare i samband med turneringen, och har förblivit både lojal och hängiven till Malmö FF samt de gånger som A-landslaget kallat.

Var ordinarie och blev även framröstad till matchens lirare mot Italien. Är och förblir en spelare som sällan gör fel, samtidigt som utvecklingen stagnerat på grund av bristande offensiva kvaliteter.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Oscar Hiljemark – Genoa – 27/2

grade crossed
Den 184 centimeter långe Gislavedssonen fick axla kaptensrollen i mästerskapet. Mittfältsgeneralen som vid tiden för U21-EM tillhörde PSV Eindhoven gjorde en ruggigt stark turnering och var en av målskyttarna i semifinalen mot Danmark.

Han uppvaktades därefter av flera italienska klubbar innan han till slut skrev på för Palermo. I dag tillhör han Genoa, men har lånats ut till ryska Dynamo Moskva.

Oscar Hiljemark har också klivit in i A-landslaget och har där hunnit göra 27 framträdanden. Har även rekordet för flest U21-landskamper med 37 framträdanden.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: JOHANNA LUNDBERG

Abdul Khalili – Hammarby – 1/0

grade crossed
Han hade lämnat Sverige för spel i den turkiska ligan när han klev in i U21-mästerskapet. Khalili var en av startspelarna för blågult och fick efter 120 minuter slå en av straffarna mot Portugal i finalen – men missade.

Khalili slapp trots allt bli syndabock och har efter ett par år i Turkiet nu vänt hem till Sverige för spel i allsvenskan och Hammarby. Är även en av U21-hjältarna som tagit plats i A-landslaget.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: SEBASTIEN BOZON

Arber Zeneli – Stade de Reims – 0/0

grade crossed
En av tre spelare födda 1995 som mest var med för att lära och hämta erfarenhet.

Slog igenom i Elfsborg samma säsong, vilket ledde till holländska Heerenveen.

Gjorde sedan bytet till Kosovos landslag, där han vuxit ut till en av lagets bästa spelare med sju mål på 18 landskamper. Tillhör i dag franska Stade de Reims.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: JESPER ZERMAN

Kristoffer Olsson – Krasnodar – 15/0

grade crossed
Hade inför 2015 lämnat Arsenal för danska Midtjylland, och kom till EM i Tjeckien som yngste svensk. Fick ingen speltid i turneringen.

Blommade så småningom ut efter övergången till AIK, och karriären fortsatte i ryska svenskklubben Krasnodar.

Är i dag en av A-landslagets viktigaste pjäser och ryktas vara på väg till en större klubb i Europa.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: ©ANDERS KJÆRBYE

Simon Tibbling – Brøndby – 1/0

grade crossed
En frisk fläkt under hela turneringen som aldrig slutade springa. Vann tillsammans med John Guidetti den interna skytteligan, och såg ut som att han skulle gå rätt in i A-landslaget.

Men efter turneringen har Tibbling haft svårt att ta nästa steg. Kom till EM som Groningen-spelare där han blev kvar i två säsonger till. Sedan dess tillhör 25-åringen danska Bröndy, där det blivit nio mål och tio assist på 103 matcher.

Har varit upphaussad sedan videon där han trixar med ”Chippen”, men har likt "Chippen” haft svårt att fullborda sin potential i karriären.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: JOHANNA LUNDBERG

Sam Larsson – Dalian Pro – 4/1

grade crossed
En av två göteborgare som kom med till EM. Fick mestadels agera inhoppare, men gjorde inga större avtryck.

Har alltid varit en så kallad ”highlight-spelare” med förmågan att göra det lilla extra, men har svårt att behålla en jämn nivå.

Spelar numera i Kina och Dalian Pro efter tre säsonger i Heerenveen och Feyenoord.

Förblir en av få svenska kantspringare med förmågan att kontinuerligt slå sin försvarare, men har haft svårt att ta sig in i Janne Anderssons system med inverterade yttrar.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: KAI PFAFFENBACH

Robin Quaison – Mainz 05 – 15/7

grade crossed
Har till skillnad från Sam Larsson frodats i Janne Anderssons landslag. Är kreativ och skapar i den sista tredjedelen, och tar plats både som anfallare och mittfältare i landslaget.

Quaison har 24 mål på 88 matcher för sitt tyska klubblag Mainz 05 och från U21-EM minns han kanske framför allt för sitt matchavgörande 3–1-mål mot Danmark i den 83:e minuten efter att ha blivit inbytt drygt tio minuter tidigare.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: REMKO KOOL

Simon Gustafson – FC Utrecht– 2/0

grade crossed
Truppens andra göteborgare och ytterligare en av tre spelare födda 1995 fick nöta bänk genom slutspelets gång.

Gick efter turneringen till Feyenoord och sågs som en modern tvåvägsspelare, med både fart och fysik för att kunna klara av spel på högre nivå.

Utvecklingen har dessvärre stagnerat och 25-åringen har de senaste åren huserat i olika mittenlag i den holländska ligan. Numera finns han i FC Utrecht. Ej aktuell för A-landskamper.

Anfallarna

Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: ANDREAS L ERIKSSON

John Guidetti – Deportivo Alavés – 28/3

grade crossed
Denna generations ”poster boy” gjorde sig inte minst känd för sina karismatiska segerintervjuer genom turneringen.

Anslöt som en av de mest profilerade namnen i den svenska truppen och slutade på delad andraplats i skytteligan med två mål.

Blev ungdomsproffs i Manchester City och sågs som Zlatans naturliga ersättare, men har efter succén i Feyenoord haft svårt att leverera regelbundet.

Karriären fortsatte efter U21-EM i Celta Vigo och sedan Deportivo Alavés, där han i båda klubbar mest fått nöta bänk.

28-åringen lånades inför säsongen ut till Hannover i den tyska andraligan, men återkallades nyligen till Alavés.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: LENNARTPREISS

Branimir Hrgota – Greuther Fürth – 3/0

grade crossed
Var det fjärde anfallsalternativet och fick endast speltid i den sista gruppspelsmatchen mot Portugal.

Lämnade Jönköpings Södra som 18-åring för spel i Bundesliga och Borussia Mönchengladbach. Dock har han haft svårt för att etablera sig i Bundesliga, och har mestadels fått agera inhoppare eller reserv de senaste åren.

Har denna säsongen fått lite fart på karriären igen i tyska andraligan, där han gjort tio mål på 32 matcher för Greuther Fürth.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: LUDVIG THUNMAN

Isaac Kiese Thelin – Malmö FF – 29/3

grade crossed
Bildade anfallspar med Guidetti under slutspelet. Gjorde mål på straff i gruppspelsmatchen mot Italien och i straffläggningen mot Portugal.

Såldes från Malmö FF till franska Bordeaux i början av 2015, och har därefter fortsatt i Anderlecht och Bayer Leverkusen, innan han återvände till Malmö i år.

Är ständigt aktuell till landslagssamlingar, dock främst som andra- eller tredjealternativ på anfallssidan.
Så gick det för U21-landslaget 2015
Bild: WITTERS

Mikael Ishak – FC Nürnberg – 4/1

grade crossed
Ordnade straff i slutminuterna mot Italien när han fälldes av Sturaro som fick rött kort. Tillhörde då danska Randers efter vardera en säsong i Köln och Parma.

Gjorde totalt tre säsonger i Danmark där han mäktade med 34 mål på 78 matcher. 2017 gick flyttlasset till FC C Nürnberg där han fortfarande spelar kvar.

Nämns i bristen på konkurrens som en tilltänkt joker ibland vid landslagsuttagningar, men är långt ifrån etablerad i Janne Anderssons lagbygge.
ANNONS