Fakta: Sveriges U21-EM – så här långt

ANNONS
|

Enligt Per Nilsson var det sammanhållningen som gjorde att Sverige slutade fyra i U21-EM 2004. Mittbacken, som numera spelat i A-landslaget, tror även att det är ett av de allra viktigast fundamenten som ett lag behöver under korta mästerskap.

Tankar som Alexander Milosevic delar.

–Att ha bra sammanhållning är a och o. Vad som helst kan ju hända i fotboll. Man vet ju aldrig. Så det gäller att vi håller varandra om ryggen hela tiden, säger han.

"Bra som grupp"

ANNONS

Det är spelarna i U21 vana vid att göra – gång efter gång.

Allt började när de vände på det katastrofala läget i playoffmötet med Frankrike. Efter 0–2-förlusten borta krävdes det en insats utöver det vanliga för att säkra en plats i slutspelet.

–Vi såg hur vi alla gav allt för varandra mot Frankrike. Det spelade ingen roll om vi släppte in ett mål i 87:e minuten, vi fortsatte att kriga och gjorde ett till mål. Tycker det är ett bra sätt som visar hur bra vi är som grupp, säger Milosevic om 4–1-segern på Örjans Vall i Halmstad som tog laget till Tjeckien.

Under U21-EM i Tjecken har Sverige stått ett par liknande prestationer.

+ I premiären mot Italien vände Sverige 0–1 till seger med 2–1.

+ I gruppavslutningen mot Portugal tryckte Simon Tibbling in 1–1-målet med en bara minut kvar att spela, och sköt därmed laget vidare till semifinal och säkrade en biljett till OS i Rio de Janeiro 2016.

–Det börjar bli lite vardag nu, säger Ludwig Augustinsson med ett leende och verkar själv rätt överraskad över hur laget hela tiden lyckas komma helskinnade från prekära situationer.

"Trivs med varandra"

ANNONS

Å andra sidan har spelarna i "mirakelgänget" – som anfallaren John Guidetti kallar laget för – hela tiden tryckt på att det är bra sammanhållning som spetsats med vassa spelare som ligger bakom resultatet.

–Det är ganska tydligt, och alla trivs med varandra och har kul tillsammans. Det är en viktig faktor, säger Ludwig Augustinsson som anser att vändningen mot Frankrike var avgörande för U21-landslagets karaktär.

–Den finns där i ryggsäcken, man har den i tankarna hela tiden. Vårt lag tror alltid att allt är möjligt.

Hur U21-landslaget har lyckats få sammanhållning som ett klubblag är en fråga som spelarna dock inte har något rakt svar på.

Men BeÅŸiktaÅŸ-spelaren Alexander Milosevic tror det handlar om den svenska mentaliteten.

–I Sverige har man en bra känsla med de flesta i laget. När man kommer utomlands är det annorlunda, där hänger man med två, tre spelare. I det här U21-laget kan man hänga med alla, säger han.

–Men vi vet inte hur vi har fått det. Vi bara klickar.

Gruppspel

Italien–Sverige 1–2.

Först såg Alexander Milosevic såg rött, sedan gav Domencio Berardi Italien 1–0 på straff. I andra vände Sverige på allt genom mål av John Guidetti och Isaac Kiese Thelin (straff).

ANNONS

Sverige–England 0–1.

Sverige fick mestadels rikta in sig på att spela försvar. Ett spelsätt som höll tills det återstod fem minuter. Då avgjorde Jesse Lingard med en snygg volley.

Portugal–Sverige 1–1.

Gonçalo Paciências mål i den 82:a minuten såg ut att vara avgörande och skicka hem Sverige med första bästa flyg. Men Simon Tibbling ville stanna kvar. Mittfältaren kvitterade och ordnade en semifinalplats.

Semifinal.

Efter den sena kvitteringen mot Portugal väntar gruppettan Danmark i semifinal för Sverige. En match som spelas på lördag klockan 21 i Prag.

ANNONS