FA-cupförlusten en av Roland Nilssons tyngsta: ” Jag mådde väldigt dåligt”

Arsenal kan rädda en misslyckad säsong i FA-cupfinalen på Wembley. Chelsea har chansen att vinna lagets andra stora titel på bara några veckor. Roland Nilsson vet hur det känns att vara med när den klassiska turneringen avgörs.

ANNONS
|

– FA-cupen är väldigt stor, det är den cupen som alla vill vinna, även storlagen, säger Nilsson till GP-sporten och fortsätter:

– Den betyder mycket, matcherna på vägen dit är förstås viktiga, men framförallt är det resan till Wembley. Fansen pratar om det, ”nu är det vi som ska till Wembley”, men det är bara två lag som får komma dit.

För 24 år sedan var hans Sheffield Wednesday ett av finallagen. Arsenal stod för motståndet – det blev en maratonuppgörelse. Det krävdes omspel och 240 minuter av dramatik för att få fram en mästare.

– Det var jämnt och gick till förlängning, där jag gick ut när det var tio minuter kvar av matchen. Vi förlorade, jag tror att det var i 118:e minuten som Arsenal gjorde mål på en hörna, säger Nilsson.

ANNONS

Tidigare på säsongen hade ”The Owls” (Ugglorna) förlorat ligacupfinalen, mot just Arsenal, på den klassiska arenan i nordvästra London.

– Vi ville jättegärna vinna FA-cupfinalen och sätta pricken över i:et. Tyvärr hade vi inte marginalerna på vår sida.

Chartrade flygplan

Finalförlusten i FA-cupfinalen på Wembley är en av Nilssons absolut tyngsta. Och veckan i mitten av maj 1993 är garanterat den tuffaste i hans karriär – både fysiskt och mentalt. Mellan de två matcherna mot Arsenal spelade han VM-kval mot Österrike på Råsunda.

– Sheffield hade ordnat med ett chartrat flygplan direkt efter landskampen. Vi spelade på onsdagen och på torsdagen var det omspelsmatchen, säger han.

Nilssons krafter räckte inte till i den ”andra finalen” och tränaren Trevor Francis tvingades byta ut svensken i slutet av matchen. Han fick sedan se Andy Linighan avgöra sent i förlängningen.

– Det var en väldig besvikelse. Efteråt var jag helt tömd i kroppen, jag hade ingenting kvar att hämta. Jag kommer ihåg att jag mådde väldigt dåligt, inte bara mentalt utan även fysiskt ett antal dagar efter finalen, säger han.

Nilsson igen:

– Det blev väldigt mycket. Match på lördag, match på onsdag och match på torsdag, det blev några väldigt tuffa dagar där.

Annorlunda i VM

Roland Nilsson var en av nyckelspelarna i Sveriges VM-lag 1994. Mästerskapet slutade med en 4–0-fest mot Bulgarien i bronsmatchen, men före det förlorade Tommy Svenssons landslag mot Brasilien i semifinalen. Ett blytungt nederlag förstås, men av en annan karaktär än den han upplevt ett år tidigare.

ANNONS

– I semifinalen blev vi straffade väldigt tidigt när vi fick Jonas Thern utvisad på ett väldigt konstigt sätt. Sedan handlade det egentligen bara om att kämpa, och att göra det mot ett lag som Brasilien, det är inte lätt. Den förlusten kan man inte säga så mycket om.

Avgörandet i FA-cupen 1993 var något annat.

– När man har spelat en final först, det är jämnt och det blir extratid igen. Att sedan förlora i slutet, det var bittert. Vi hade ett bra lag och kände att vi hade spelare som kunde avgöra, men vi hade inte marginalerna på vår sida och det behöver man.

Mycket på spel

För Arsenal är dagens final en chans att rädda en misslyckad säsong. Laget slutade femma i Premier League och blev förnedrat av Bayern München i Champions League-slutspelet. Och managern Arsène Wenger har ifrågasatts. Frågan är hur mycket en triumf på Wembley skulle betyda?

– Solklart mycket, har man haft en lite knackig säsong kan en vinst på Wembley i en FA-cupfinal väga upp för väldigt mycket.

Nilsson drar en parallell till Manchester United och José Mourinho, som haft en misslyckad säsong i ligan.Men där torsdagens Europa League-titel ändå gör att supportrarnas betyg på säsongen blir klart godkänt.

ANNONS

– Kan Arsène Wenger göra det (vinna finalen) tror jag att fansen kommer att vara väldigt nöjda ändå.

GP: Kan finalresultatet avgöra hans framtid i klubben?

– Jättesvårt att säga, men en vinst kommer att underlätta det för honom, det är solklart. En förlust kan göra att det blir väldigt tungt.

Om Arsenal förlorar mot Chelsea kan det vara fransmannens sista match som manager för ”Gunners”.

– Det vet man aldrig, men han vet att matchen kommer att betyda mycket, för alla, säger Nilsson.

Tror på Chelsea

Chelsea kommer till finalen som nybliven Premier League-mästare. Antonio Contes mannar har imponerat under säsongen och knappt haft någon formsvacka. Italienaren har lyckats skapa en lagmaskin där flera spelare kan avgöra och defensiven har hållit ”Juventusklass”.

– Det är solklart så att Arsenal har haft en tuffare resa. De har varit lite upp och ner i ligan, men samtidigt är det sista matchen för säsongen och då plockar man fram allt man har för att få ett bra avslut på säsongen, säger Roland Nilsson och avslutar med ett finaltips:

– Chelsea kommer in med ett väldigt självförtroende som de kan ta med sig in i en final, jag tror att de vinner med 2–1.

Lördagens final på Wembley börjar klockan 18.30.

ANNONS

Fakta Roland Nilsson

Född: 27 november 1963

Gör i dag: Håller på att avsluta sitt arbete med 00-landslaget och i sommar är han engagerad i utvecklingslägret i Halmstad och i U21-lagslaget som spelar EM.

Titlar som spelare: Svensk mästare 1983, 1987 och 1999. Uefacupen 1987. Ligacupen i England 1991.

Andra meriter: VM-brons 1994, 116 landskamper (två mål), vinnare av Guldbollen 1996 och SM-guld som tränare med Malmö FF 2010.

ANNONS