Få problem med legal pyroteknik i Norge

I Norge har man lämnat den infekterade debatten om pyroteknik på läktarna bakom sig. …– Jag är förvånad över att Sverige inte har gjort som Norge för länge sedan, säger Bjørnar Posse Sandboe, talesperson för Norsk Supporterallianse (NSA).

ANNONS
|

Pyroteknik har använts under lång tid av norska fotbollssupportrar.

– Lagliga pyroarrangemang har funnits i 7-8 år, såvitt jag minns. Men det är de sista 5-6 åren som vi har fått det som vi vill: att pyrotekniken kan användas på läktarna, säger Bjørnar Posse Sandboe.

Posse Sandboe har varit engagerad i frågan länge och fungerar nu som talesperson för NSA, en intresseorganisation för supporterklubbarna till norska fotbollslag. Han har ingen förståelse för det svenska totalförbudet.

– Pyro har en plats i fotbollens hjärta: supportrarna. Det kommer den alltid att ha. Vi som supportrar kommer aldrig att böja oss för ett förbud som vi inte har förståelse för. Lite förenklat kan man säga att fotbollssupportrar består av väldigt många som vill stötta klubben och väldigt få som primärt får sin största kick av att hamna i konflikt med ordningsmakten. Det handlar om att dra gränsen på ett förnuftigt sätt.

ANNONS
Läs mer:Norska förbundet nöjt med legal pyroteknik Posse Sandboe menar att en legalisering av pyroteknik gör det enklare för polisen att ingripa mot exempelvis våldsamma supportrar. – Man kan ha ett totalförbud och därmed placera väldigt många människor i en grupp som kan hamna i konflikt med vakter och polis. Eller så kan man etablera en ordning som gör att supportrarna själva kan ta ansvar för sin säkerhet på läktaren. På det viset får man bort många människor från den "kriminella" massan, säger han. Även om pyroteknik nu får användas på de norska arenorna omgärdas användandet av regleringar. Exempelvis får fansen bara tända bengaler under lagens inmarsch. Trots detta har bara en handfull brott mot reglerna rapporterats in. – Genom att avsätta delar av stadion som område där man får använda pyro och låta supportrarna organisera detta kan man bygga ett långsiktigt ansvarstagande, menar Posse Sandboe. – Innan var situationen låst. Det gjorde att många människor kände att deras önskningar om att stötta sin klubb ignorerades, trots att det har använts pyroteknik i många år utan skador. När folk upplever att de bli omyndigförklarade kommer de bara elda i alla fall. Har du något råd till de ansvariga i Sverige? – För mig är det helt märkligt att fortsätta straffa personer som hängivet lägger så stor del av sitt liv på sin klubb. Istället borde man samarbeta och på det viset göra fotbollen både större och tryggare. Med det finns kanske en stolthet och prestige här. Det måste försvinna först.
ANNONS