EU-domstolen ger superligan rätt

Superligan får rätt mot Fifa och Uefa – det meddelar EU-domstolen i dag.
”Fotbollen är fri”, skriver företaget som företräder Barcelona och Real Madrid i ett uttalande.

ANNONS
|

Många fotbollsintresserade minns nog våren 2021, då 12 storklubbar meddelade att man tänkte skapa en helt egen tävling som skulle kallas The Super League.

Planerna kollapsade dock mer eller mindre omedelbart då flera klubbar drog sig ur satsningen efter hårda protester.

Projektet har dock inte helt släppts och under torsdagen föll en viktig dom som innebar en seger för en framtida superliga.

De internationella och europeiska fotbollsförbunden, Fifa och Uefa, har menat att de kan utfärda straff och sanktioner mot de klubbar och spelare som deltar i en superliga. Kort och gott: De har hävdat att de har ett monopol.

ANNONS

EU-domstolen har dock valt att ge superligan rätt och menar att de får arrangera egna tävlingar om de önskar, utan att de ska bestraffas.

Jublet efter domen: ”Fotbollen är fri”

Företaget A22, som har drivit frågan åt Real Madrid och Barcelona, jublar över domen.

”Vi har vunnit rätten att tävla. Uefa-monopolet är över. Fotbollen är fri. Klubbar slipper nu hot om sanktioner och har rätten att välja deras egen framtid”, skriver man i ett uttalande.

Domen går emot det utlåtande som en generaladvokat gjorde för nästan exakt ett år sidan. Då ställdes sig generaladvokat Athanasios Rantos på förbundens sida.

Rantos ansåg att det är fritt fram för klubbarna att skapa European Super League, men klubbarna kan inte delta i tävlingar organiserade av Fifa eller Uefa utan att dessa organisationer godkänner det.

Hans utlåtande har inte varit rättsligt bindande och nu går EU-domstolen emot det. Fifas och Uefas regler om att förbunden ska ha rätt att godkänna nya klubblagsturneringar motstrider EU:s konkurrenslagstiftning.

Bakgrund: Detta har hänt

Våren 2021 meddelade några av Europas största fotbollsklubbar att de ville starta en så kallad superliga – European Super League (ESL) – som konkurrerar med Champions League. Ligan skulle vara stängd och drivas av klubbarna själva.

Planerna fördömdes kraftigt av Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och Internationella fotbollsförbundet (Fifa). Klubbarna och dess spelare hotades av sanktioner. Även nationsförbund och ligaorganisationer, exempelvis Premier League, tog avstånd från planerna.

Ursprungligen var Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Juventus, Inter, Milan, Atlético Madrid, Barcelona och Real Madrid med på planerna.

Det tog inte mer än 48 timmar innan turneringens engelska klubbar hade dragit sig ur projektet. Andra storklubbar valde kort senare att gå samma väg.

Uefas hot om sanktioner ledde till att en rättstvist uppstod i Spanien. I maj 2021 fattade en domstol i Madrid beslut om att få vägledning av EU-domstolen – främst om Uefa och Fifa bryter mot EU:s konkurrensregler när man hindrar klubbar från att bilda en egen liga.

Hösten 2022 bildades en organisation (A22) som ett systerföretag till ESL, som backas upp av Real Madrid, Barcelona och Juventus.

I december 2022 kom generaladvokat Athanasios Rantos med ett utlåtande med sin syn på fallet. Rantos ansåg att det är fritt för klubbarna att skapa en superliga, men att klubbarna då inte kan fortsätta delta i tävlingar organiserade av Uefa eller Fifa. Generaladvokatens utlåtande är dock inte rättsligt bindande för EU-domstolen.

I februari 2023 kom A22 med ett nytt förslag på en superliga. I det nya upplägget skulle 60–80 klubbar vara med, indelade i olika divisioner. Medlemmarna skulle inte vara permanenta utan kvala in via sina inhemska ligor. Även det förslaget förkastades av Uefa.

Sommaren 2023 meddelade Juventus att klubben avser dra sig ur organisationen A22.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS