En dramatisk säsong avslutade Johan Elmanders karriär

Johan Elmander, 36, har satt punkt för fotbollskarriären. I en lång intervju med GP sammanfattar han det som varit – och blickar fram emot det som komma skall. – Det finns såklart saker som lockar, både som tränare, men också andra saker, säger han.

ANNONS
|

Allsvenskt genombrott i Örgryte år 2000.

Sedan dess har Johan Elmander konkat Europa runt.

Det har varit spel länder som Sverige, Holland, Danmark, Frankrike, England och Turkiet.

I klubbar som Djurgården, Feyenoord, NAC Breda, Bröndby, Toulouse, Bolton, Galatasaray och Norwich.

Nu är det dock slut.

Under fredagen meddelade han att fotbollskarriären är över.

– Det var ett svårt beslut att ta. Jag brinner fortfarande för fotbollen, men nu när det är fattat känns det rätt, säger han.

"Fantastiskt bra slut"

36-åringens sista klubbadress blev Örgryte.

Han återvände sommaren 2016, blev spelklar i början av 2017 och rundade av allt med det där nervkittlande kvalet mot Mjällby i höstas. Det som säkrade klubbens plats i superettan 2018.

ANNONS

– Ett fantastiskt bra slut. Självklart hade jag önskat att det varit tvärtom, att vi hade kvalat upp till allsvenskan. Men det är inte alltid man får skriva det perfekta slutet, säger Elmander som hade kontrakt med klubben även över kommande säsong.

Men det kommer alltså inte fullföljas.

– Tankarna på att lägga av började komma i slutet av förra säsongen. Det har växt fram.

Han utvecklar:

– Jag har känt att det är dags. Dels med skadorna i slutet av förra säsongen. Det har varit lite tuffare att komma tillbaka. Jag vill alltid ge 100 procent, men ju äldre man blir desto svårare blir det att komma tillbaka. Man har en hög nivå, men kommer inte riktigt upp till den. Då blir det frustration. Och då är det bättre att stiga åt sidan.

Så, det handlar om att kroppen inte orkar mer?

– Inte bara. Tre månaders försäsong kanske inte lockar för stunden. Kroppen lite, men också knoppen. Man ska ha motivation att göra ett helt år till.

Det lockade inte att vara med på en resa mot allsvenskan?

– Någonstans måste man offra något...

Vad säger du om Örgrytes säsong 2017?

– Som sagt, fantastiskt skönt att vi klarade oss kvar. Det hade nog varit svårare att ta ett sådant här beslut om vi hade åkt ner.

ANNONS

Diskuterade framtid med Öis

– Sedan var det lite upp- och nedgångar under året. Och det var lite turbulent i klubben med tränarbyte och andra saker. Förhoppningsvis kommer det in en ny tränarstab som får lite mer arbetsro för att kunna ta Öis framåt mot det satta målet att nå allsvenskan. Jag önskar dem all lycka och självklart kommer jag följa dem. Förhoppningsvis på plats, men också i det mediala.

Försökte klubben övertala dig att spela vidare?

– Vi hade en liten dialog innan jag tog mitt beslut. Vi diskuterade lite framtid, men kom inte riktigt överens. Vi går skilda vägar som vänner.

Vad handlade framtidsdiskussionen om?

– Det var olika saker vi kollade på, men tyvärr gick det inte att lösa för stunden. Kanske kommer det något i framtiden.

Saker som?

– Om man skulle ha ingått i en tränarstab eller något. Det var sådana saker som vi bollade fram och tillbaka. Vi kom fram till ett gemensamt beslut att det är bättre att vi går skilda vägar. Men vi gör absolut inte det som ovänner.

Ville de ha in dig i tränarstaben?

– Det var en tanke från båda sidor. Vi förde en diskussion som inte blev något.

ANNONS

Hur skulle du sammanfatta din karriär?

– Glädje och stolthet. Det är inte många som har fått göra 85 landskamper. Jag har varit lika stolt varje gång jag har stått där i den blågula tröjan. Sedan Premier League, VM, EM... När man sätter sig ner kommer tankarna komma och man kommer förstå vad man har uppnått.

Trodde du din karriär skulle bli så glimrande?

– Jag hade drömmar om att bli fotbollsproffs, men att det skulle gå såhär bra kanske jag inte trodde. Som att bli månadens spelare i Premier League, det trodde jag inte när jag satt och kollade på Tipslördag som liten.

Vilket är det finaste minnet från karriären?

– Jag har haft det otroligt bra överallt där jag har varit. Det har varit olika steg i livet. I Toulouse började jag nå en riktigt hög nivå, sedan kom jag till PL och fick blomma ut. Och sedan vidare till en av världens största klubbar, Galatasaray. Plus EM, VM. Likaså tiden i Djurgården, Öis, Feyenoord, NAC Breda... Alla klubbar jag har spelat för har en speciell plats i mitt hjärta.

"Finns saker som lockar"

Vad Johan Elmander ska pyssla med framöver är oklart.

Det har förekommit rykten kring att han ska vara aktuell för ett tränaruppdrag i turkiska Galatasaray.

ANNONS

Det vill han dock varken bekräfta eller dementera.

– Det har jag inga kommenterar till. Nu vill jag fokusera på att jag lägger av. Framtiden blir att vara med familjen och njuta av det. Sedan får vi se.

Vad vill du göra då?

– Just nu är det ett stort beslut att ha lagt av, sedan finns det såklart saker som lockar. Så är det. Både som tränare, men också andra saker. Jag får sätta mig ner i lugn och ro, jag har ingen stress. Det känns som att jag har turen att välja det jag vill.

Är det bara spännande att ha ett oskrivet blad framför sig?

– Nej, självklart är det lite rädsla också, om man ska använda sådana ord. Det blir en ny utmaning. Jag har varit fotbollsspelare så länge att det kommer bli ett helt nytt liv. Jag har levt i den världen så länge. Där måste man alltid tänka på vad du äter, du kan inte gå på restaurang dagen innan match och sådana saker. Det blir en annorlunda tid framöver där man inte är upplåst.

Ingen återförening

Det fanns de som hoppades på att få se Johan Elmander återförenas med Kim Källström och Andreas Isaksson i Djurgården.

ANNONS

Så blir det dock inte.

Den 15 december la Kim Källström av.

Den 5 januari följde alltså Johan Elmander efter.

– Det hade varit något att återförenas! Men nu är det bara en kvar. Två pensionärer, en kvar.

Johan Elmander avslutar med ett skratt.

ANNONS