Emil Krafth tillbaka i Janne Anderssons sista trupp

Korsbandsskadan stoppade försvararen Emil Krafth från all fotboll i över ett år.
Nu är han tillbaka i spel med Newcastle – och snart även i landslaget.
– Det är jätteroligt, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

ANNONS
|

Krafths återkomst sammanfaller med Anderssons svanesång på positionen som bas på bygget.

– Han var med senast i juni förra året och sedan skadade han sig i början av nästa säsong. Han har haft en lång, lång rehabilitering. Nu har han varit igång i full träning ganska länge, så han är i bra form.

– Han gick in och spelade en cupmatch i förra veckan, som mittback. I den här truppen är han aktuell som mittback och som högerback. I utgångsläget kommer vi att använda honom som mittback på träningarna, säger Andersson.

Hien och Isak saknas

Krafth var den enda överraskningen – om den kan kallas för det – i Anderssons sista trupp.

ANNONS

Saknas gör mittbacken Isak Hien och Alexander Isak, båda på grund av skador.

– Han (Hien) är inte riktigt 100 procent och utifrån det perspektivet så tog vi inte ut honom. Jag pratade med Isak igår och det var inga konstigheter.

– Rehabiliteringen går bra för Alexander Isak. Och det är roligt. Förhoppningsvis ska det inte ta lång tid, men han var inte aktuell för att vara med den här samlingen.

Landslaget avslutar EM-kvalet mot Azerbajdzjan i Baku den 16 november och mot Estland hemma på Friends arena den 19 november,

Du står inför dina sista två landskamper som förbundskapten. Du får den klassiska idrottsfrågan: Hur känns det?

– Det känns speciellt. Det kändes speciellt när jag stod inför min första också. Sedan dess har det gått 92 landskamper. Det är en lång tid. Jag sade till Peter (Wettergren, assisterande förbundskaptenen) att jag mycket väl kommer ihåg när jag började i första klass i grundskolan. Om vi säger att vi började i första klass 2016 så går vi i åttan nu, har kommit i puberteten kan man säga.

Ska byta knäled

– Jag trivs väldigt bra med jobbet, men jag känner också att det är tid att göra något annat. Det kommer att bli vemodigt utifrån perspektivet att jag trivs väldigt bra. Jag kommer att sakna mina kollegor. Det ska bli roligt med den sista samlingen.

ANNONS

Om du snart ska gå ut grundskolan, har du redan nu bestämt var du ska gå i gymnasium?

– Jag hoppar gymnasiet och går högskolan direkt... Nej, så här är det. Min anställning avslutas den 1 december och jag har lite tid att städa ur. Nästa år ska jag byta en knäled som jag haft problem med i många år. Inget annat är bestämt.

Se sändningen i spelaren ovan.

Fakta: EM-kvaltruppen

Målvakter: Robin Olsen, Aston Villa, Viktor Johansson, Rotherham, Kristoffer Nordfeldt, AIK.

Backar: Ludwig Augustinsson, Anderlecht, Filip Helander, Odense, Emil Holm, Atalanta, Emil Krafth, Newcastle, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Ken Sema, Watford, Carl Starfelt, Celta Vigo, Linus Wahlqvist Egnell, Pogon Szczecin.

Mittfältare och forwards: Jens Cajuste, Napoli, Viktor Claesson, FC Köpenhamn, Albin Ekdal, Spezia, Anthony Elanga, Nottingham, Emil Forsberg, Leipzig, Samuel Gustafson, Häcken, Viktor Gyökeres, Sporting Lissabon, Jesper Karlsson, Bologna, Dejan Kulusevski, Tottenham, Hugo Larsson, Frankfurt, Kristoffer Olsson, Midtjylland, Robin Quaison, al-Ettifaq, Marcus Rohdén, Karagümrük, Mattias Svanberg, Wolfsburg.

Janne Andersson och Daniel Bäckström.
Janne Andersson och Daniel Bäckström. Bild: JESPER ZERMAN
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS