Emil Forsberg om starka känslorna och hjälterollen

Lycklig över att ha skjutit Sverige till tre poäng – och ett steg i rätt riktning mot en lång EM-sommar. Samtidigt: En stund då känslorna bubblar på ett privat plan.
– Klart man får ont i magen och jag får ont, när det ringer och det enda dottern säger är ”Kom hem pappa, kom hem nu”, säger Forsberg.

ANNONS
|

Senast Emil Forsberg var och spelade mästerskapsmatch i S:t Petersburg klev han fram och avgjorde med matchens enda mål mot Schweiz i VM-åttondelsfinalen 2018. På fredagen mot Slovakien i den andra gruppspelsmatchen i EM tog han hand om hjälterollen igen.

Inhoppare Robin Quaison fixade straff. Emil Forsberg stegade fram, drog till – och jublade.

Straffen satt till höger. Slovakiens burväktare Martin Dubravka gick rätt – men nådde inte hela vägen.

Det betydde 1–0. Det blev också slutresultatet.

– Skönt att få spräcka nollan oavsett om det är på straff eller inte. Det tar man med sig, det ger självförtroende inför kommande matcher, säger matchhjälten.

ANNONS

Forsberg kände ingen nervositet

Straffen var den första han slagit i landslaget sedan 2017. Då missade han mot Bulgarien. Efter det har först Andreas Granqvist slagit straffarna, sedan Sebastian Larsson. Men den här EM-dagen var det Forsbergs tur igen.

Helt enligt det upplägg som Janne Andersson har valt att ha, att när någon missar så går turen vidare. Sebastian Larsson missade som bekant mot Armenien i genrepet.

Då tyckte förbundskaptenen att det var dags att ge yttermittfältaren chansen igen.

– Så länge vi gör mål är jag glad. Jag har inte saknat det så. Nu fick jag chansen det så och det var kul. Jag var inte nervös. Det kändes bra, det ska vara kul att slå straffar, press finns men nervös var jag inte. Man måste vara trygg i dig själv, säger Forsberg.

Janne om valet av straffskytt

Inför matchen hade Forsberg och Janne Andersson inte haft något särskilt snack om att han skulle slå en eventuell straff.

– Emil var straffskytt i ett antal år. Sedan missade han mot Bulgarien 2017. Då blev det ”Granen” (Andreas Granqvist). Sedan missade han. Då var det ”Seb” (Sebastian Larsson). Han missade också. Efter det blev det en ny runda. Emil har slagit straffar i Leipzig och gjort det bra. Han har också haft ett bra självförtroende, därför valde jag honom, säger Andersson.

ANNONS

När fick han reda på det?

– De får reda på det när vi har genomgång. Då stod hans namn överst.

LÄS MER:Så bra var svenska spelarna när Slovakien besegrades i EM

För Forsberg och Sveriges del betyder målet att Blågult nu står med ena benet i åttondelsfinal. Något som ”Foppa” naturligtvis är strålande glad över. Samtidigt är tiden under EM en prövning på ett privat plan då spelarna inte får träffa sina familjer så länge mästerskapet pågår.

Forsberg om känslorna: ”Gör ont”

Hemma i Sundsvall satt Forsbergs familj och följde matchen.

Efter slutsignalen hördes han med dottern Florence i telefon. Ett känslosamt samtal, berättar han för TV4.

– Hon var lite ledsen, hon var sur på folk för att de hade skrikit så mycket när jag gjorde mål på straffen. Så det var lite diskussioner, men det är bra. De är nöjda där hemma nu.

LÄS MER:Robin Quaison efter succéinhoppet mot Slovakien: Borde starta

På presskonferensen efter matchen tillade han:

– Jag satt två veckor i karantän innan jag kom hem till Sverige. Det är jobbigt. Klart man får ont i magen och jag får ont, det enda dottern säger är ”Kom hem pappa, kom hem nu”. Jag gör det här för henne, det är sånt jag tar med mig.

– Men jag hoppas att vi går långt som möjligt så får vi träffas sen, säger han.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS