Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

EM genom tiderna

Sovjetunionen vann det första. Spanien det senaste. GP har gått igenom de tidigare Europamästerskapen.

Tanken på ett europeiskt mästerskap för landslag väcktes redan 1927 av Henri Delaunay, ordförande i franska fotbollsförbundet. Delaunay var också den förste generalsekreteraren för UEFA och var även med i FIFA. Delaunay hann dock dö, år 1954, innan han fick se drömmen uppfyllas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Europamästerskapet i fotboll officiellt UEFA European Football Championship spelas vart fjärde år, med två års förskjutning visavi VM i fotboll. Turneringen, som före 1968 års turnering kallades Europacupen i fotboll för landslag, spelades första gången 1958–1960. 1960 och 1964 års turneringar brukar dock räknas in i statistiken för EM. Sedan 1996 spelas mästerskapet med 16 deltagande lag som är uppdelade i fyra grupper under gruppspelsfasen.

2008

I 33:e minuten slår spanjoren Fernando Torres in 1-0 i finalen mot Tyskland på Ernst Happel-Stadion i Wien. Målet blir matchens enda och Spanien tar hem EM år 2008.

Mästerskapet spelades 7-29 juni i Schweiz och Österrike. Det var andra gången som EM-turneringen i fotboll för herrar spelades i mer än ett land.

Värdnationerna hade inte mycket att hämta utan åkte ut i gruppspelet. Sverige skrapade ihop tre poäng genom att slå Grekland med 2-0. Laget förlorade mot Spanien med 2-1 och mot Ryssland med 2-0.

Kvartsfinalen mellan Ryssland och Nederländerna blev en stor skräll där Ryssland, anförda av Andrei Arshavin, dominerade fullständigt och krossade holländarna spelmässigt.

Turkiet var turneringens stora överraskning och slutade trea. Regerande mästarna Grekland var en stor besvikelse och fick återvända hem med tre raka förluster i bagaget.

David Villa, Spanien ,vann skytteligan med fyra mål.

För UEFA blev turneringen en ekonomisk framgång. Organisationen plockade hem cirka 2,4 miljarder kronor.

2004

Grekland chockar fotbolls-Europa genom att vinna finalen mot värdnationen Portugal med 1-0. Matchen spelades på Estadio da Luz

i Lissabon. Forwarden Charisteas nickade in segermålet i den 57:e minuten. En av fotbollshistorien största skrällar var ett faktum.

Sverige gör ett av sina bättre EM och går till kvartsfinal. Vägen dit gick via 5-0 mot Bulgarien, 2-2 mot Danmark och 1-1 mot Italien. Matchen mot Danmark blev högdramatisk. När Mattias Jonsson kvitterade i den 89:e minuten så var det avgjort, Sverige och Danmark var vidare.

I matchen mot Italien gjorde Zlatan Ibrahimovic ett drömmål mot genom att klacka bollen i mål. Efter osannolik dramatik och avgörande på straffar vann Holland EM-kvartsfinalen över Sverige med 5–4 efter straffar.

Tjecken Milan Baros vann skytteligan med fem mål.

2000

EM spelades i Holland och Belgien. Det var första gången som Sverige kvalificerade sig genom kvalspel. Turneringen blev en svensk besvikelse och laget tog endast en poäng efter oavgjort mot Turkiet. Förluster mot Belgien 1-2 och Italien 1-2. Frankrike vann finalen med 2-1 över Italien efter golden goal av Trézéguet i 103 minuten.

Flest mål gjorde jugoslaven Savo Milosevic och holländaten Patrick Kluvert som båda nätade fem gånger vardera.

Den svenske artisten E-type gjorde den officiella låten till mästerskapet, Campione 2000.

1996

England arrangerade EM och det var första gången med gruppspel med 16 lag som var indelade i fyra grupper. semifinalen möttes Tjeckien - Frankrike i Manchester, och Tyskland mötte England i London. Båda matcherna slutade oavgjort efter full matchtid och fick avgöras efter straffar.

Tjeckien var den stora överraskningen. Tyskland vann finalen med 2-1 efter Golden Goal mot just Tjeckien. Målskytt: avbytaren Oliver Bierhoff

Alan Shearer vann skytteligan med fem mål. Sverige hade inte kvalificerat sig till turneringen.

1992

Danmark satte färg på EM- turneringen och vann mycket sensationellt finalen mot Tyskland med 2-0 på Nya Ullevi. Danmark hade tagit Jugoslavien plats strax innan slutspelet, på grund av oroligheterna på Balkan, och överraskade alla genom att slå ut Nederländerna efter straffar i semifinalen.

Stjärnorna i det danska laget var bland annat Brian Laudrup, Peter Schmeichel, Kim Wilfort och Flemming Poulsen. Michael Laudrup hade placerats i frysboxen efter en tvist med tränaren och spelade inte finalen.

Sverige deltog för första gången i EM tack vare värdskapet. Sverige tog brons tillsammans med Holland efter att i gruppspelet vunnit mot slutsegrarna Danmark med 1-0, slagit England med 2-1 och spelat oavgjort mot Frankrike 1-1. I semifinalen mot Tyskland blev det respass med 3-2.

Henrik Larsen Danmark och Tomas Brolin vann skytteligan på tre mål tillsammans med Dennis Bergkamp och Karl Heinz Riedle.

Tyska huliganer gick bärsäckargång på Avenyn i Göteborg.

1988

Ruud Gulli och hans kamrater i Hollands lag kunde äntligen lyfta en segerbuckla 14 år efter finalförlusten i VM 1974. Turneringen spelades i Västtyskland. Holland mötte Sovjet i finalen och vann med

2-0.

Värdnationen, Västtyskland, fick respass ur turneringen i semifinalen av just Holland som mönstrade ett stjärnspäckat lag med bland andra Frank Rijkaard, Ruud Gullit, gav Holland lednigen och var en gigant i finalen, och Marco van Basten. Åtta lag deltog i slutspelet.

Skytteligan vann av Marco Van Basten med fem mål. Bland annat gjorde han hat-trick mot England. Han avgjorde också finalen med ett fantastiskt volleyskott ur liten vinkel. Totalt gjordes 34 mål i turneringen.

Sverige deltog inte.

1984

Det sjunde europamästerskapet avgjordes i Frankrike. Och det blev hemmasonen Michel Platinis mästerskap. Fransmannen som med tiden skulle bli president i Uefa och mäktigast i fotbollsvärlden gjorde nio mål. Han låg bakom att värdlandet stod högst upp på prispallen och tog sin första stora titel efter att ha slagit Spanien med 2-0 i finalen. Vilken var en revansch efter debaclet i Spanien två år tidigare.

Danmark gjorde en bra turnering men åkte ut på straffar mot Spanien i semifinalen.

Platini vann skytteligan överlägset med nio mål på fem matcher.

Sverige hade inte kvalificerat sig.

Sveriges damer vann EM för första gången.

1980

För första gången deltog åtta lag i slutspelet. Italien var värdnation. Det var första gången som arrangörslandet var direktkvalificerat.

Detta var också sista gången som en match om tredje pris spelades i Europamästerskapssammanhang.

Västtyskland vann turneringens genom att vinst över Belgien i finalen. Stor matchhjälte blev Horst Hrubesch som gjorde Västtysklands segermål. I det västtyska laget fanns många unga talanger som Bernd Schuster, Hans-Peter Briegel, Hansi Muller och Karl- Heinz Rummenigge.

Tysken Klaus Allofs gjord tre mål och det räckte för att vinna skytteligan.

Sverige kom trea i sin kvalgrupp och tog sig inte till slutspel.

1976

En klassisk strafflobb gjorde Tjeckoslovakien till mästare. Turneringen spelades i Jugoslavien dit fyra lagkvalificerat sig. Tjeckoslovakien blev slutspelets stora överraskning och vann finalen över Västtyskland efter straffar. Det var första gången som straffsparkar användes för att avgöra en final.

Skytteligan vanns av tysklands Dieter Müller.

Sverige tog sin inte till slutspelet i Jugoslavien.

1972

Belgien, Västtyskland, Ungern och Sovjetunionen var de kvalificerade lagen för EM i Belgien 1972.

Värdnationen Belgien tog sig an Västtyskland i den första semifinalen som spelades i Antwerpen. Två mål av den tyske målbombaren Gerd Müller tog tyskarna vidare till final mot Sovjet.

Finalen spelades på Heysel stadion i Bryssel, döptes efter den fruktansvärda händelsen under Europacupfinalen 1985 mellan Juventus och Liverpool döptes om till King Baudouin stadion.

Skyttekungen Gerd Müller var en av matchens förgrundsfigurer och såg med två mål i första halvlek (slutresultat 3-0) till att Tyskland kunde vinna sin första EM-titel.

Gerd Müller vann skytteligan på fem mål.

1968

Turneringen hade organiserats om från Europacupen för landslag till Europamästerskap. Gruppspel hade införts i kvalificeringsomgångarna. Värdlandet bestämdes efter kvalturneringen, varför även Italien var tvunget att kvalspela.

Kvalturneringen spelades i två omgångar: ett gruppspel (spelades från 1966 till 1968) samt kvartsfinalerna (som spelades 1968). Till slutspelet tog sig Jugoslavien, Italien, England och Sovjet.

De två förstnämnda möttes i två finaler. Den första spelades på olympiastadion i Rom 8 juni och slutade 1-1. Det blev 10 juni på samma arena och då vann Italien med 2-0.

Jugoslaven Dragan Dzajic vann skytteligan med två mål.

1964

Slutspelet gick i Spanien och final spelades i Madrid. Spanien mötte Sovjet i finalen och vann med 2-1. Marcelino avgjorde med en språngnick i 84:e minuten. Danmark förlorade mot Ungern i match om tredje pris.

29 nationer ställde upp i kvalspelet men Grekland drog sig ur efter att ha lottats mot Albanien i första omgången

Sverige nådde inte slutspelet.

Maria Pereda Spanien och Deszö Novak gjorde två mål vardera och det räckte för att vinna skytteligan.

1960

Den första Europamästerskapet men hette då Europacupen för landslag. Slutspelet gick Frankrike och finalen spelades i Paris, där Sovjetunionen vann med 2-1 över Jugoslavien efter förlängning. En målvaktslegend, Lev Jasjin, stod i Sovjets mål.

Turneringen spelades som en ren utslagstävling, utan gruppspel, och i de första omgångarna möttes lagen i dubbelmöten hemma och borta. 17 nationer ställde upp, och bland de frånvarande kan nämnas stormakter som Västtyskland, Italien och England. Turneringen kom därför att domineras av lag från Östeuropa. I kvartsfinalen vägrade Spanien att resa till Sovjetunionen, och drog sig därför ur turneringen.

Viktor Ponedelnik, Sovjetunionen, Valentin Ivanov, Sovjetunionen, Francois Heutte, Frankrike, Milan Galic, Jugoslavien, och Drazen Jerkovic, Jugoslavien gjorde alla två mål och toppade skytteliagn

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.