Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elmanders cupsorg: "Han borde givetvis ha en medalj hemma"

För 17 år sedan, säsongen 2000, vann Öis Svenska cupen efter finalvinst i dubbelmöte med AIK. Johan Elmander spelade alla matcher, förutom finalen, men fick aldrig någon medalj. – Jag vet inte hur det hänger ihop, säger han.

Öis har tolv SM-tecken, men bara en cuptitel, vunnen i dubbelmöte mot AIK på Stockholms Stadion och Gamla Ullevi i juni 2000, bland annat efter semifinalvinst mot IFK Göteborg.

Senare det året lämnade en av lagets stora talanger, Johan Elmander, klubben för spel i holländska Feyenoord. Han deltog inte i finalerna och står inte registrerad som cupmästare för Öis.

– Jag var med hela vägen fram till semifinalen. I finalen var jag inte med. Då blir man inte inskriven. Jag vet inte hur det hänger ihop, säger han.

GP kollar med Gerhard Sager, ordförande i Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté, vad som gäller – och gällde.

– På den tiden delades det ut 14 medaljer. Klubbarna väljer själv till vilka. Nu har antalet utökats till 22, säger han.

Sören Börjesson, assisterande tränare i Öis då som nu, minns inte exakt hur valet gjordes.

– Johan borde givetvis ha en sådan medalj hemma. Det kan vara fler som skall ha det, säger han.

På söndag börjar årets cupspel, för Öis del med bortamatch mot IFK Norrköping.

– Kul! Och nästan det svåraste motstånd vi kan möta. Då måste vi lära oss vårt defensiva spel. Något vi måste arbeta på om vi skall vara med i toppen av superettan.

Johan Elmander har vunnit cupen med Djurgården, Bröndby och Galatasaray.

– Jag har haft turen att vinna cupen i några olika länder. Cup är alltid cup. Allting kan hända. Det är roligare att spela sådana här matcher än bara träningsmatcher. Nu gäller det något. Roligt!