Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Elmander: "Jag bara satt där och gjorde ingenting"

Johan Elmander, 38, avsluta sin spelarkarriär förra året. Nu berättar fotbollslegendaren om den tuffa omställningen efter att han inte längre var fotbollsproffs.
– Ibland satt man bara och stirrade in i väggen. Min fru hade benämnt det som en depression, säger han enligt Ekstrabladet.

Johan Elmander valde att avrunda sin långa spelarkarriär med att återvända till Öis i hopp om att ta klubben tillbaka till allsvenskan. Det lyckades han inte med och i januari förra året valde veteranen att avsluta sin karriär.

– Jag har haft en lång och fantastisk karriär och nu är det dags för mig att ge plats till nästa generation. Tack ÖIS, spelare, ledare och supportrar ni kommer alltid ha en plats i mitt hjärta! Lycka till med jobbet mot allsvenskan, sa han då.

"Jag hade förverkligat min dröm"

Efter att spelarkarriären var över har Johan Elmander satsat på en modellkarriär men livet utan fotbollen har varit en omställning för 38-åringen.

– Jag hade förverkligat min dröm, men vad skulle jag göra nu? Det är svårt att hitta en ny dröm att jaga. Det är tufft. Man har sett statistiken, hört talas om andra fall, men man tror inte att man själv ska drabbas. Man försöker stöta bort det, men när det väl går upp för dig att karriären är över, att ett nytt liv väntar, så är det för sent, säger 38-åringen till Ekstrabladet.

Var nära en depression

Han gjorde 85 landskamper för Sverige och fick uppleva det mesta under sin fotbollskarriär. Men att inte ha något att studsa tillbaka på direkt efter att han inte längre var spelare blev tufft.

– Min fru hade nog benämnt det som en depression. Ibland satt man bara och stirrade in i väggen. Man bara satt där och gjorde ingenting.

Men nu verkar det ändå ha vänt för Elmander som förutom sitt modelljobb är engagerad i ett välgörenhetsprojekt som jobbar för att utsatta djurarter inte ska utrotas.

– Jag har lärt mig mycket om mig själv. Att jag kan göra annat än att spela fotboll, att jag är bra på andra saker också, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.