Efter tre års väntan – här invigs Gothia cup

Efter tre långa år kunde Gothia cup återigen invigas på Ullevi – som vanligt med en stor fyrverkerishow. Trots att pandemin alltjämt påverkar större delen av världen har över 1 600 lag från över 50 nationer samlats i Göteborg för att delta i världens största fotbollsturnering.
– Atmosfären är fantastisk, säger Zoe de Kock från sydafrikanska Rainbow Team.

ANNONS
|

Senast Gothia cup kunde äga rum var 2019. Men nu är väntan äntligen över och under måndagskvällen kunde världens största fotbollscup invigas.

Sedvanligt var platsen för öppningsceremonin Ullevi och arenan var likt tidigare år fullproppad med fotbollsspelande ungdomar från världens alla hörn.

Trots att pandemin fortfarande ligger som en våt filt över stora delar av världen kan Gothia cup stoltsera med cirka 1 600 lag på plats från 59 olika nationer deltar i år.

Dock innebär vissa länders restriktioner att färre nationer finns representerade i år än tidigare upplagor av turneringen.

Gothia cup-generalen Dennis Andersson menar dock att man kunnat hålla uppe nivån på antalet lag genom att det är fler från Europa som deltar och att ungdomslagen kunnat spara i flera år för att kunna resa på turneringar.

ANNONS

– Vi har ett tapp på Asien som är väldigt tydligt. Man kan säga att vi hålls uppe av Europa. Vi har lika många lag som 2019 och det beror på att vi har fler lag från Europa som kompenserar tappet från Asien, säger Dennis Andersson.

”Det kommer bli så coolt”

Någon som väntat länge på att ta sig till Göteborg och världens största fotbollscup är Ahmad Abu-Ghazeh från jordanska Reds Football Academy (B17).

– Vi har väntat under en lång tid. Vi är så spända på att vara med på den här invigningen och den här turneringen. Det ska bli så roligt och vi hoppas vinna turneringen, säger han.

Resan från Jordanien har varit lång men värd det.

– Det bästa är allt folk. Att vi kan lära känna människor från andra kulturer. Alla människor här, från hela världen, är fantastiska., säger Ahmad Abu-Ghazeh.

Och inför invigningen var förväntningarna höga.

– Det är sjukt, 50 000 människor som kommer vara här. Det kommer bli så coolt.

Linnea Bengtsson och Lova Tilmaz har inte färdats riktigt lika långt som killarna från Reds Football Academy, men förväntan är minst lika stor.

Tjejerna från HGH FC (G16) från Halmstad ser fram emot att delta i turneringen som uteblivit de två senaste somrarna.

ANNONS

– Man har velat vara med här ända sedan man började spela fotboll, säger Linnea Bengtsson.

Även om Örjans Vall i Halmstad är en av Sveriges finaste arenor är det något annat att besöka ett fullsatt Ullevi, och likaså en Gothia cup-invigning.

Vad ser ni mest fram emot med invigningen?

– Det ska bli häftigt att se alla uppträdanden och hur fint och stort det är där inne, säger Linnea Bengtsson.

– Det kommer att bli magiskt, fyller Lova Tilmaz i.

Vill ta hem bucklan till Sydafrika

Sydafrikanska Omphwie Coko och Zoe de Kock är minst lika förväntansfulla. De spelar för sydafrikanska Rainbow Team (G16) som är ett lag för flickor från kåkstäderna i Kapstaden.

Rainbow Team har varit i Göteborg med pojklag tidigare men tjejlaget har tvungits skjuta upp sin medverkan till följd av pandemin.

– Vi har väntat väldigt länge, runt två år. Men vi har fortsatt att träna för detta, säger Omphwie Coko.

– Det är väldigt fint. Det är annorlunda än vad man trodde. Det är ett vackert land.

Laget vann sin första match under måndagen med 3-0 och dominerade från början till slut. Målet med deltagandet i Gothia cup är också glasklart.

– För mig handlar det om att vinna turneringen och ta hem trofén till Sydafrika, säger Omphwie Coko.

ANNONS

– Ja, vi vill ta hem bucklan, säger Zoe de Kock.

LÄS MER:Marin FC fick boka 15 olika flighter när SAS-flyget ställdes in

LÄS MER:Historien om när Främmestads IK dominerade Gothia cup

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS