Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robin Söder gjorde många mål i årets allsvenska.  Bild: CARL SANDIN
Robin Söder gjorde många mål i årets allsvenska. Bild: CARL SANDIN

Efter succén i allsvenskan – Söder uttagen i landslaget

Robin Söder är skrällen i Janne Anderssons januaritrupp. 28-åringen kan därmed få göra A-landslagsdebut i Qatar.
– Jätteskoj, en chans att få visa upp sig för förbundskaptenerna, säger IFK Göteborgsanfallaren.

Söder gjorde sin målmässigt främsta säsong när han för Blåvitt under 2019 svarade för 14 mål och tre assist på 27 spelade matcher.

Anfallaren lyftes i säsongsanalysen fram som en av de spelare som haft störst betydelse för IFK:s förvandling från ett bottenlag 2017 och 2018 till ett mittenlag med bud på mer 2019.

LÄS MER: Flera Göteborgsspelare i Janne Anderssons januaritrupp

Insatserna har inte gått förbundskaptenerna förbi.

När Janne Andersson och Peter Wettergren under måndagen presenterade truppen till januariturnén till Qatar var Robin Söder en av de 25 uttagna.

– Det är svårt att veta hur Janne och Peter tänker, det finns en del unga killar, i den här truppen tillhör jag de äldre, säger Robin Söder just i färd med att hämta på dagis.

– Jag såg det precis. Jätteskoj att bli uttagen. Jag har aldrig varit med i A-landslaget tidigare. Mitt senaste landslagsuppdrag var U21-EM 2009, säger han.

Den gången gick Sverige till semifinal och Robin Söder fick mycket beröm. Fram till en olycklig knäskada var allt frid och fröjd.

Många roliga minnen

– En jätterolig turnering, även om inte slutet var det roligaste. Jag har sedan länge gått vidare från det. Att vara inne i en mästerskapsbubbla är häftigt. Jag har många roliga minnen från den turneringen, säger han.

Övriga forwards i truppen är Muamer Tankovic, Jordan Larsson och Dino Islamovic. Det är i den konkurrensen Robin Söder ska bidra. Frågan är med vad?

– Bra fråga! Jag har inte riktigt hunnit tänka så mycket kring det. Vara kreativ och skapa målchanser. Det känns ganska naturligt.

Sverige möter Moldavien 9 januari och Kosovo 12 januari.

I juni väntar EM-slutspel mot bland annat Spanien och Irland.

– Jag ska inte säga att det känns avlägset, men det finns många bra forwards som presterar bra i bättre ligor. Jag får i alla fall chansen att visa upp mig lite närmare för dem (förbundskaptenerna), vem jag är som person, hur jag är på träning och match. Det finns en chans, det är upp till en själv som alltid.

Kan få ändra träningsupplägget

Uttagningen kan påverka Robin Söders julledighet.

– Jag har börjat komma igång med löpning och annat. Nu får jag checka av med fystränaren om man behöver förändra träningsupplägget i och med att det blir matchstart lite tidigare nu.

Förutom Robin Söder togs även lagkompisarna August Erlingmark och Kristopher da Graca ut i januaritruppen.

– Det känns kul att de får chansen. Båda har gjort bra säsonger och tagit viktiga steg i år, säger Robin Söder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.