Gais och Syrianska.
Gais och Syrianska. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Efter skandalmatchen – Gais straffas med böter

Efterspelet kring skandalmatchen mellan Gais och Syrianska fortsätter. Disciplinnämnden har nu beslutat att straffa båda klubbarna med böter.

ANNONS
|

I slutet av juli drabbade Gais och Syrianska samman på Gamla Ullevi. Bokstavligt talat.

Efter slutsignalen blev det upprört vid sidlinjen, flera spelare och ledare hamnade i bråk.

Konsekvenserna har vart många sedan dess.

Dels har Niclas Andersén stängts av två matcher, dels har Marko Johansson fått en tillrättavisning av Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd. Dessutom har Gais stängt av två supportrar.

LÄS MER:Efter Syrianska-kaoset – Gais har stängt av två supportrar

Nu straffas också klubbarna med böter, meddelar disciplinnämnden. 10 000 kronor för Gais, 25 000 kronor för Syrianska.

Anmälan mot klubbarna, som gjordes av matchens huvuddomare, gällde kapitel sex punkt ett och fyra i Svenska Fotbollsförbundets tävlingsbestämmelser.

Punkt ett säger:

ANNONS

"Arrangerande och gästande förening är ansvariga för sina respektive spelares, funktionärers, ledares och supportrars uppförande inom arenan under eller i samband med match. Arrangerande förening är ansvarig för ordningen, och funktionärs arbetsmiljö, i samband med match".

"Vad avser bötesbeloppet?"

Punkt sex handlar om våld mot funktionär.

"Om förenings ledare, spelare eller supportrar under eller i samband med match i tävling enligt seriemetoden brukat våld mot funktionär, får föreningen åläggas högst sex poängs avdrag. Påföljd får inte åläggas om föreningen kan visa att den gjort vad som ålegat den enligt gällande tävlingsregler för att motverka och inte heller annars genom fel eller försummelse orsakat aktuell händelse".

LÄS MER:Gais-spelare stängs av efter kaoset

Gais klubbchef Erik Bergkvist säger såhär om bötesstraffet:

– Vi har inte fått någon förklaring kring vad de 10 000 kronorna avser och har begär en redogörelse. Vad avser bötesbeloppet? Vi saknar förklaring på det. Sedan är det inget konstigt med att man straffas om man har gjort något fel, men vi är intresserade av hur bedömningen har gått till. Vilken del av allt som hände där och då ligger till grund för straffet? Är det en samlad bedömning eller en del? Innan jag vet det kan jag inte kommentera något i detalj.

Kommer ni överklaga beslutet?

ANNONS

– Det kan jag inte svara på innan jag vet vad bestraffningen avser.

GP söker Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd.

ANNONS