Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Efter Schoughs drömmål – Sverige klart för EM i fotboll

Det svenska damfotbollslandslaget är klart för EM-slutspel – för elfte gången i rad. EM i England sommaren 2022 blir Sveriges 25:e raka mästerskap. Matchen mot Island bjöd på två mål och en riktig drömträff av Olivia Schough.
– Jag kände bara ren och skär lycka. Jag är fortfarande chockad, sa hon.

Sverige har sedan damfotbollen införde internationella mästerskap 1984 spelat samtliga OS, EM- och VM-slutspel. Det innebär tio raka EM, åtta VM och sex OS.

För Peter Gerhardsson blir det andra raka mästerskapet sedan han efterträdde Pia Sundhage som förbundskapten efter EM 2017.

– Jag tror och hoppas att det kommer bli ännu större än VM i Frankrike. Allt växer. Att spela EM i England kommer bli stort, sa Peter Gerhardsson på presskonferensen.

LÄS MER: Falk tog chansen – höll nollan igen: ”Roligaste landskampen”

Hans facit på tisdagens matcharena Gamla Ullevi är enastående.

På sju landskamper på nationalarenan har Sverige under Gerhardssons ledning tagit sju raka segrar och ännu inte släppt in något enda mål.

Målskillnaden efter 2-0-segern mot Island är imponerande 31-0.

Peter Gerhardsson gjorde fyra ändringar jämfört med matchen mot Lettland. Ut gick Julia Zigiotti Olme, Lina Hurtig, Pauline Hammarlund och Nilla Fischer. De ersattes i den svenska startelvan av Linda Sembrant, Kosovare Asllani, Nathalie Björn och Sofia Jakobsson.

Sverige var inledningsvis satt under viss isländsk press. Helt klart var att gästerna inte hade något överdriven respekt för den svenska gruppettan. De var också Island som skapade matchens första målchans genom Karolina Lea Vilhjalmsdottir i den 20:e minuten. Jennifer Falk hade dock kontroll på situationen.

Istället var det Sverige som tog ledningen i matchen fem minuter senare. Ledningsmålet var slumpartat och kom efter ett misstag.

I position just utanför straffområdet siktade Nathalie Björn mot Anna Anvegård. Den isländska mittbacken Glodis Viggosdottir kom emellan och nickade olyckligt fram bollen till Sofia Jakobsson, som från nära håll placerade bollen mellan stolpe och målvakt.

Spelade upp sig rejält

Även Olivia Schough hade del i förarbetet som framspelare till Nathalie Björn.

Det avgörande 2-0-målet kom efter en omställning med Caroline Seger och Kosovare Asllani som passningsleverantörer och Olivia Schough som skicklig avslutare. Mottagning, inbrytning och skott i första krysset. Det var ett mycket vackert – och viktigt – fotbollsmål. Kanske både det vackraste och viktigaste Olivia Schough gjort?

Konkurrensen är hård på både fronterna. 2016 var det halländskan med förflutet i Göteborg FC som gjorde det direkt avgörande målet i OS-kvalet mot Nederländerna, ett spel Sverige senare tog silver på.

– Hon har ett av landslagets bästa tillslag och är i en bättre form nu än under de åren jag har varit förbundskapten, sa Peter Gerhardsson.

Sverige spelade upp sig rejält i andra halvlek och var närmare att utöka ledningen än Island var att reducera, även om gästerna flyttade upp positionerna mot slutet.

Jennifer Falk fick chansen för andra matchen i rad och kan därmed sägas ha konkurrerat ut Zecira Musovic om positionen som förstamålvakt i rehabande Hedvig Lindahls frånvaro.

– Vi pratar och diskuterar hela tiden. Det är små marginaler. Exakt hur man väljer är hela tiden en pågående diskussion. Det är inte så att vi har bestämt innan vem som ska stå, sa Peter Gerhardsson.

Landskampen var Falks blott fjärde efter debuten mot Danmark i Algarve i våras och EM-kvalen mot Ungern (8-0) och Lettland (7-0).

Gerhardssons enastående facit

Hon stod för ett stort lugn, var stabil rakt igenom hela matchen och höll tredje kvalnollan på raken.

På den svenska avbytarbänken satt sex spelare med Göteborg som klubbadress. Först att bytas in var Stina Blackstenius som ersatte Anna Anvegård i den 69:e minuten. I slutet kom även Julia Zigiotti Olme in.

EM är planerat att spelas i juli 2022 på tio arenor i England, däribland Old Trafford i Manchester och Wembley i London. Ett och ett halvt år kvar, alltså.

– Det spelar ingen roll i kväll. Nu är vi klara. Det är OS nästa år. Vi är klara för två mästerskap i rad och nästa höst startar VM-kvalet. I dessa tider är det kanske bra att det ligger i den perioden, sa Peter Gerhardsson.

Mästerskapet består av 16 lag, nio kvalgruppsegrare, de tre bästa grupptvåorna och vinnarna i tre playoff.

I den senaste EM-turneringen nådde Sverige kvartsfinal och föll där mot de blivande Europamästarna från Nederländerna.

Sverige avslutar kvalspelet mot Slovakien 1 december. Island har fortfarande chansen att nå EM-slutspelet som grupptvåa.

Fakta: Så startade Sverige

(4–3–3): Jennifer Falk – Hanna Glas, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson – Nathalie Björn, Kosovare Asllani, Caroline Seger – Sofia Jakobsson, Anna Anvegård, Olivia Schough

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.