Chelsea har tagit sju av nio poäng och hållit tre raka nollor sedan Thomas Tuchel tog över.
Chelsea har tagit sju av nio poäng och hållit tre raka nollor sedan Thomas Tuchel tog över. Bild: CLIVE ROSE

Efter fina starten – kan Tuchel vara lösningen för Chelsea?

Thomas Tuchel har på kort tid satt sin prägel på Chelsea och fått en fin inledning sedan han ersatt sparkade klubbikonen Frank Lampard. Men få tränare tenderar att bli långvariga i Roman Abramovitjs Chelsea och Tuchel är väl medveten om att han måste leverera titlar om han ska klamra sig kvar på Stamford Bridge.

ANNONS

Fotbollen är en nyckfull bransch, men även för tränare på den absoluta toppnivån är det ovanligt att behöva besvara frågor kring att eventuellt få sparken redan innan man hunnit ta plats på tränarbänken.

– Först blev jag fundersam och undrade varför de bara erbjöd ett 18-månaderskontrakt. Sen tänkte jag, vad spelar det för roll? Är de missnöjda kommer jag få sparken oavsett. Jag beslutade mig för att inte oroa mig för mycket och vara modig nog att ta mig an det här äventyret. Det ligger i min personlighet att tro mer på chanser än risker, filosoferade Thomas Tuchel när han för en dryg vecka sedan presenterades som ny Chelsea-manager.

ANNONS

Tuchel hann knappt iklä sig Chelsea-kläderna innan frågorna om hans avsked avfyrades. Det kanske inte är så konstigt. Tysken är den 15:e managern i Chelsea under Roman Abramovitjs ledning och beslutet att sparka föregångaren, klubblegendaren Frank Lampard, orsakade missnöje hos delar av fanskaran. En lång, titelfylld spelarkarriär och en lovande debutsäsong var inte tillräckligt ens för Lampard när Chelsea inte presterat, trots enorma investeringar i spelartruppen. Fansen är vana att se tränarna komma och gå, men Lampards avsked tog hårdare än vanligt. Den forne spelarikonen som byggde sitt lag på akademispelare med Chelsea i blodet skulle symbolisera en annan typ av vision än vad Maurizio Sarri, Antonio Conte, José Mourinho och de övriga kunnat göra, men när förlusterna radades upp blev utfallet detsamma även för Lampard.

Chelseaikonen Frank Lampard fick lämna sitt tränaruppdrag efter en tung start på 2021.
Chelseaikonen Frank Lampard fick lämna sitt tränaruppdrag efter en tung start på 2021. Bild: JOHN SIBLEY

Måste leverera titlar omgående

Anställningen av Tuchel är en återgång till det normala för The Blues, och tysken vet att han måste leverera resultat och titlar omgående om han ska ha någon chans att göra London-vistelsen långvarig.

– Den här klubben handlar om att vinna titlar. För mig är det lättare med tydlighet än att tassa omkring det och inte veta vad folk förväntar sig. Jag hoppas att jag kan bli killen som karaktäriserar en era och en period i den här klubben och kraven är höga, säger Tuchel.

ANNONS

Efter framgångsrika men titellösa – bortsett från en cuptitel med Dortmund – år i Bundesliga fick Tuchel känna på titlarnas sötma i PSG där han under sista året vann alla inhemska titlar och tog sig till Champions League-final. Ändå fick han lämna ett par månader senare. Tuchel har sedan genombrottet i Mainz gjort sig känd som ett komplext tränargeni. En taktiskt skicklig innovatör som vandrar sin egen väg, men också ett kontrollfreak med fallenhet för att ryka ihop med auktoriteter. I Dortmund sparkades han efter att ha bråkat med hela klubbledningen och i PSG fick han lämna efter flera publika gräl med sportchefen Leonardo. Det återstår att se om Tuchel kan hålla sig på god fot med Chelseas överhuvud Marina Granovskaja.

Kai Havertz och Timo Werner kostade Chelsea ungefär 1,5 miljard sommaren 2020, men ingen av dem har motsvarat förväntningarna. Det är upp till nye tränaren Thomas Tuchel att få fart på tyskarna.
Kai Havertz och Timo Werner kostade Chelsea ungefär 1,5 miljard sommaren 2020, men ingen av dem har motsvarat förväntningarna. Det är upp till nye tränaren Thomas Tuchel att få fart på tyskarna. Bild: Neil Hall/Toby Melville/TT

Tuchel behöver få igång tyskarna

En av Tuchels största utmaningar är att börja ge Chelsea valuta för sommarens stora investeringar. Tyskduon med Timo Werner och Kai Havertz har haft en tung start på Premier League-vistelsen och måste börja leverera. Tuchel har på kort tid och få träningspass lyckats implementera sin egen stil på laget och prestationerna har varit lovande. En disciplinerad men händelsefattig 0–0-match mot Wolves i debuten följdes upp av en solid 2–0-seger mot Burnley och en kontrollerad derbyseger mot Tottenham i torsdags.

ANNONS

– Vi pratar alltid om prestationen och förhoppningsvis kommer resultaten vara därefter, vilket dock inte alltid är fallet i fotbollen. För en manager som vill kontrollera och planera allt är det svårt att acceptera, men det är omöjligt att alltid kontrollera resultatet. Vi måste prata om prestationerna och tydliggöra förväntningarna för gruppen. Vi måste vara som en orkester; vi måste följa en viss rytm, disciplin och stil, säger Tuchel.

Frågan är om Tuchel lyckas få Chelsea att finna rätt ton. Starten har åtminstone varit positiv.

Helgens hetaste:

Juventus – Roma

Roma har inkasserat två raka segrar, men det är fortfarande lite oroligt bakom kulisserna. Paulo Fonseca sitter kvar, men det har ryktats om att sportchefen Tiago Pinto träffat Max Allegri. Dessutom har Edin Dzeko blivit av med lagkaptensbindeln efter flyttrykten och bråk med Fonseca. En seger mot Juventus skulle säkerligen lugna ned en aning.

I dag 18.00, C More Fotboll

Liverpool – Manchester City

Högintressant möte i Premier League där regerande mästarna Liverpool fortsätter ha problem. I veckan kom andra raka hemmaförlusten mot Graham Potters Brighton och avståndet upp till formstarka Manchester City i toppen fortsätter växa. Sju poäng skiljer lagen åt inför toppmötet på Anfield.

Söndag 17.30, Viasat Sport Premium

Olympique Marseille – Paris Saint-Germain

Det stormar rejält i Marseille där OM gått från titelkandidat till fullskaligt kaos på bara några veckor. Förra helgen stormade ett hundratal upprörda ultras träningsanläggningen och i veckan sade tränaren André Villas-Boas upp sig efter att klubben värvat Olivier Ntcham mot hans vilja. Det finns bättre tillfällen för Le Classique, rivalmötet mot PSG.

Söndag 21.00, Viasat Sport Premium

ANNONS