Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Dusan Djuric stängs av för rasistiskt påhopp

Halmstads Dusan Djuric yttrade sig rasistiskt mot motspelaren Deniz Yaldir i matchen mot Umeå FC. Nu stängs Djurics av i fyra matcher av Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd.

I matchen mellan Halmstads BK och Umeå FC förra onsdagen yttrade sig HBK-spelaren Dusan Djuric rasistiskt mot Umeås Deniz Yaldir.

– Jag är lite sen på deras kapten och så får jag mitt gula kort och går därifrån. Då säger han från ingenstans ”jävla zigenare, var tyst jävla zigenare” eller nåt sånt där. Men ”jävla zigenare” är i meningen, sa Deniz Yaldir till HP efter matchen.

Först nekade Djuric till händelsen men senare erkände han och var ångerfull.

– Jag ångrar djupt det jag sa under ett hetsigt och kraftigt infekterat ögonblick i matchen, sa han i ett uttalande på HBK:s hemsida.

LÄS MER: Djuric ber Umeå-spelaren om ursäkt: ”Ångrar det jag sa djupt”

En anmälan till Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd gjordes efter matchen av domaren Andreas Dufva–Johansson och Umeås klubbchef Danny Persson.

Inga förmildrande omständigheter

Nu har disciplinnämnden sagt sitt. Djuric stängs av till och med 15 oktober, vilket innebär tre superettanmatcher, mot Ljungskile, J-Södra och Djuric tidigare klubb Gais, och cupmatchen mot Hässleholm.

Nämnden skriver i sitt beslut:

”Disciplinnämnden anser att uttrycket är att betrakta som rasistiskt och att Dusan Djuric ska bestraffas för det han har yttrat. Några förmildrande omständigheter föreligger inte.

Om Dusan Djuric blivit utvisad för sitt yttrande hade han till en början fått en automatisk avstängning i en match. Disciplinnämnden ser allvarligt på det inträffade och anser med hänsyn till att Dusan Djuric inte fick någon automatisk avstängning, att han sammantaget ska vara avstängd under en tid som motsvarar fyra matchers avstängning.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.