IFK Göteborgs Oscar Wendt firas av lagkamraterna efter att ha gett sitt lag ledningen under träningsmatchen mellan Jönköping Södra och IFK Göteborg på Vapenvallen i Huskvarna, 13 juli 2021.
IFK Göteborgs Oscar Wendt firas av lagkamraterna efter att ha gett sitt lag ledningen under träningsmatchen mellan Jönköping Södra och IFK Göteborg på Vapenvallen i Huskvarna, 13 juli 2021. Bild: Marcus Vilson Photo

Drömmål av Oscar Wendt – två minuter in i Blåvitt-comebacken

Tillbaka i IFK Göteborgs blåvita tröja. Då skruvade Oscar Wendt, 35, in ett frisparksmål – efter två minuters spel.
– Det händer inte så ofta att jag gör mål, men de jag gör ser bra ut, säger han som kan göra allsvensk comeback på söndag.
– Då smäller det!

ANNONS
|

15 år utomlands fick räcka. Tidigare i år meddelade Oscar Wendt att han skulle vända hem till IFK Göteborg – den klubb han tillhörde 2003–2006.

Under tisdagen gjorde han så matchcomeback i den blåvita tröjan.

Ett ungt IFK Göteborg spelade träningsmatch borta mot superettan-femman Jönköpings Södra IF. Oscar Wendt fanns med från start – som vänsterback.

Det blev succé.

I matchminut två fick IFK Göteborg frispark precis utanför straffområdet. Oscar Wendt klev fram och dundrade in bollen i det ena krysset.

Hyfsad återkomst ändå ...

– Den satt där den skulle!

Oscar Wendt ler.

Vad tänkte du innan frisparken?

ANNONS

– Jag tänkte inte mer än att jag skulle ta den, att den var min.

Du känns inte som någon speciellt van målskytt ...

– Jag hade väl 15 mål i ”Gladbach” (Borussia Mönchengladbach). Bara fina mål dock!

Hur var det att dra på sig den blåvita tröjan igen?

– Det är klart att det kändes. För det första finns det ingen snyggare tröja i hela världen. Och det är klart, dra på sig den igen … ”Bebben” (Bertil Johansson) på bröstet och allting. Det kändes speciellt.

Även Noah Alexandersson nätade

Fler mål följde efter Oscar Wendts frisparkskanon.

I den 16:e matchminuten sköt Perparim Beqaj in 1–1 efter en hörna.

Blott fem minuter senare återtog IFK Göteborg ledningen. Oscar Vilhelmsson avslutade först – i stolpen. Noah Alexandersson tog hand om returen och skickade in bollen i mål.

1–2.

IFK Göteborg gjorde även 1–3 innan den första halvleken var över. Noah Alexandersson spelade fram Hannes Lennartsson som kom ensam med hemmamålvakten och behärskat placerade in bollen lågt i det bortre hörnet.

Målkalaset var dock inte slut där.

I matchminut 43 löpte Daniel Strandsäter igenom på en djupledsboll och bände upp 2–3 i det närmsta krysset. Otagbart för Ole Söderberg.

I den 57:e minuten byttes Oscar Wendt ut.

ANNONS

På söndag, mot Mjällby AIF, kan han göra allsvensk comeback. Detsamma gäller Marcus Berg. Duon blir spelklar när övergångsfönstret öppnar den 15 juli.

– Jag fick 60 minuter i benen och kroppen känns bra. På söndag – då jävlar, säger Oscar Wendt.

Du kommer vara med då?

– Det hoppas jag, det utgår jag ifrån.

Hur kommer det att bli – inför publik på Ullevi dessutom?

– Det är svårt att be om en bättre start efter en lång tid med fotboll helt utan publik. ”Snart skiner Poseidon” innan matchen mot Elfsborg … Magisk! Det blir väl minst lika bra tryck på söndag.

– Sedan har vi ett jobb att göra. Vi ska vinna så många fotbollsmatcher som vi bara kan. Vi är här för att vi vill att det ska gå bra för IFK Göteborg.

Lovar du fler drömfrisparkar i allsvenskan?

– Ge mig chansen så ska jag försöka i alla fall. Sedan om de sitter så exakt i krysset, det får vi se.

IFK Göteborg rasade ihop

Kort efter Oscar Wendts uttåg gjorde Jönköpings Södra IF både 3–3 och 4–3. Perparim Beqaj och Elias Nordström målskyttar.

Även 5–3 kom innan allt var över. Adrian Edqvist rullade in det på tilläggstid.

ANNONS

– Det var en bra match mot ett bra motstånd. Det var genrep för dem. Ett bra superettan-lag så en bra erfarenhet för våra unga. Det var bara jag som var äldre … Det var en bra läropeng för våra unga att få känna på riktigt seniorfotboll, inte bara spela mot folk i sin egen ålder. Det finns en skillnad där. Givetvis alltid kasst när man förlorar, men vi gjorde tre mål och stundtals i första halvlek var det jättebra, summerar Oscar Wendt.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–4–2): Ole Söderberg – Hannes Lennartsson, Tim van Assema, Alai Hussain Ghasem, Oscar Wendt (William Sandford, 57)– Noah Alexandersson, Filip Ambroz, Isak Dahlqvist, Gustaf Norlin – Alfons Nygaard (Lucas Kåhed, 70), Oscar Vilhelmsson

ANNONS