Drama i stormötet – räddade poäng i 93:e minuten

Joona Toivio chansade rätt på hörnan i den 93:e minuten. Och så blev han BK Häckens stora poängräddare mot Malmö FF.
– Ett gratismål, säger han och ler.

ANNONS
|

1–1, 1–1 och 1–1. Det var med den inbördes resultatraden som vi klev in till ett nytt möte mellan BK Häcken och Malmö FF.

1–1 i båda mötena i fjol. 1–1 även i det sista mötet 2018.

Mycket 1–1. 1–1.

Frågan vi ställde oss var därmed: Skulle det bli lika måljämnt nu?

Ja. BK Häcken gjorde ett mål. Malmö FF ett.

1–1 därmed. Slutresultat.

Bakom siffrorna fanns en dramatisk tillställning i kvällssolen på Bravida Arena. Det stod nämligen 0–1 in på tilläggstid. Ända fram till klockan hade tickat fram till matchminut 93 faktiskt.

Då fick Häcken en hörna till vänster. Adam Andersson slog, Adnan Maric skarvade och på den bortre stolpen dök Joona Toivio upp. Mittbacken, den 32-årige från Finland, kunde enkelt stöta in kvitteringen från nära håll.

ANNONS

– Jag såg att bollen hamnade där i mitten och då är det en stor chans att den sedan hamnar på bortre. Så jag chansade och tog mig dit. Och fick bollen. Ett gratismål, säger Toivio.

Det jublades bland de gulsvarta. På bänken, på planen. Joona Toivio fick inte minst ta emot en skrikande Rasmus Lindgren i famnen.

– Alla kom över mig tror jag! Det var såklart skönt att göra ett sådant kvitteringsmål, men jag är inte nöjd ...

Leendet försvinner lite från Toivios ansikte. Inte nöjd efter en sent fixad poäng? Nej.

Faltsetas med en misslyckad hemåtpassning

Häckens spel var nämligen inte bländande. Snarare lite hackigt, likt det i premiären mot Falkenbergs FF (som slutade 1–1). Och precis som då hamnade laget i underläge nu.

Emellan två Anders Christiansen-målchanser, ett tåat avslut inifrån straffområdet och ett dundrat skott från mittlinjen som sånär seglade över en Peter Abrahamsson på utflykt, kunde Malmö FF göra 0–1.

Matchminut 23. Alexander Faltsetas misslyckades fatalt med en hemåtpassning. Guillermo Molins snappade upp bollen, blev helt fri och kunde säkert placera in 0–1.

Faltsetas, som startade i stället för sjuke Gustav Berggren, tog sig för huvudet. Aj, aj, aj.

– Det är en jättedum idé att ge motståndarna 1–0 i varje match. Då säger statistiken att du vinner väldigt få matcher, säger tränaren Andreas Alm.

ANNONS

Joona Toivio.

– Såklart, tråkigt. Det ska inte hända, men det kan göra det. Man ser sådana mål varje år i allsvenskan och i större ligor. Det var bara att gå vidare.

Andreas Alm glad över nya regelverket

Det gjorde Häcken.

Laget inledde piggt i den andra halvleken Särskilt Ahmed Yasin som kontringssprang sig till en superchans efter nio minuter. Avslutet var bra. Räddningen från Johan Dahlin ännu bättre. Han kom ner djupt och snabbt.

Med lite mindre än en halvtimme kvar att spela bytte Häcken tre. Sedan ytterligare två. Det blev en slutforcering med många pigga ben på planen.

Det gav alltså ett kvitteringsmål. Joona Toivio.

– Kryss var det som vi kände att vi kunde få i den minuten. Visst, vi kunde gjort ett mål till, men det var inte så troligt, säger Andreas Alm som också, lite med glimten i ögat, tackade det nya regelverket för poängen.

– Det var faktiskt det femte bytet (Adnan Maric) som skarvade fram till målet. Jag är glad att vi har ett fjärde och ett femte byte att göra i de här matcherna.

Joona Toivio sammanfattar matchen ur sitt perspektiv:

– Defensivt var det okej. De fick inga superlägen. I den andra halvleken fick vi bättre ut bollen på kanterna och tog den snabbare därifrån. Jag är inte nöjd med en poäng, men det var ändå skönt att få den på slutet.

ANNONS

I och med 1–1-resultatet står Häcken på två inspelade poäng i den allsvenska tabellen. I nästa omgång väntar IK Sirius på bortaplan.

Fakta: Så startade BK Häcken

(4-2-3-1): Peter Abrahamsson – Godswill Ekpolo (Oskar Sverrisson, 75'), Joona Toivio, Rasmus Lindgren, Adam Andersson – Erik Friberg, Alexander Faltsetas – Ahmed Yasin (Ali Youssef, 63'), Daleho Irandust (Adnan Maric, 84'), Leo Bengtsson (Viktor Lundberg, 63') – Jasse Tuominen (Gustaf Nilsson, 63')

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS