Drömmål visade vägen för Häcken

Erik Fribergs pärla på volley visade sig räcka när Häcken besegrade Gif Sundsvall på bortaplan. Därmed tog laget tre viktiga poäng i den allsvenska toppstriden.
– Jag gör bara snygga mål, säger han till Sportkanalen.

|

Solen sken över Norrporten Arena denna lördagseftermiddag. Efter knappa fem minuter höll det på att rassla till i nätet bakom hemmalagets målvakt Lloyd John Saxton. Först fick Alexander Jeremejeff på ett skott som målvakten klarade. På returen högg Daleho Irandust men bollen gick i ribban.

Efter en öppen inledning med ett par chanser åt båda håll blev det tätare ju längre spelet gick. Giffarna tog över mer och mer mot slutet och framförallt hemmalagets Peter Wilson var ett ständigt hot. Med tio minuter kvar av första halvlek fälldes han strax utanför straffområdeslinjen av målvakten Peter Abrahamsson. Domare Marcus Lindgren valde att varna Abrahamsson och peka på straffpunkten. Abrahamsson klev dock fram och räddade Maic Semas straff.

I den andra änden hade Häcken en möjlighet strax före paus då Jeremejeff var nära att få träff på en retur som Saxton lämnat på ett skott från Irandust. Lagen gick ut i paus i mållöst läge.

– Jag tycker vi hade problem med att skapa chanser men annars såg det bra ut, var Häckens mittfältare Alexander Faltsetas analys på Sportkanalen i halvtid.

Precis som hemma mot Örebro kunde Häcken ta kommandot spelmässigt efter paus. Under halvlekens inledning kom Gif Sundsvall knappt över på offensiv planhalva. En knapp kvart in fick Erik Friberg på en riktig pärla på volley och det var välförtjänt 1-0 till bortalaget.

– Jag tänkte nog inte alls, jag gör ett mål per år ungefär och det är ju skönt att det blir 1–0. Det brukar snarare vara ett 4–0-mål, säger Erik Friberg till Sportkanalen.

Senast han gjorde mål i allsvenskan var när Häcken besegrade Brommapojkarna med 6–0 på hemmaplan i augusti förra året.

– Förra gången var det en chipp, jag gör bara snygga mål.

Tio minuter senare fick Alexander Jeremejeff ett jätteläge att utöka då han blev frispelad i djupled på en kontring. Istället för att frispela Daleho Irandust centralt valde han att ta avslut själv och då räddade Saxton.

Med lite drygt kvarten kvar fick spanjoren Ciércoles på ett bra skott från distans som Peter Abrahamsson klarade. Gif Sundsvall tog över mer och mer och jakten på kvittering blev alltmer intensiv, men närmare än så kom inte hemmalaget.

Häcken kunde hålla undan och vinna med 1-0.