Drömläge för Häcken efter Klaksviks skrällseger

Häcken får möta KL Klaksvik i nästa kvalomgång till Champions League.
Det står klart efter att det färöiska laget skrällde och vann med 3–0 mot ungerska storklubben Ferencvaros.
– Det är inget blåbärslag, utan de kommer ge oss en fajt, säger Häckens analytiker Mario Chavez, som såg matchen på plats.
Efter matchen fick Ferencvaros tränare Stanislav Cherchesov sparken.

ANNONS
|

BK Häcken tog sig komfortabelt vidare från första omgången i Champions League-kvalet. De besegrade walesiska mästaren The New Saints med totalt 5–1 och är vidare till andra omgången.

Nu står det klart vilka Häcken får möta.

På förhand var ungerska storklubben Ferencvaros klar favorit mot färöiska Klaksvik. Ferencvaros är 55:a på Uefas klubbranking, medan Klaksvik är 302:a (BK Häcken finns på plats 586).

Första mötet på Färöarna slutade 0–0. Men i onsdagens retur imponerade Klaksvik rejält och skrällvann med hela 3–0. Det innebär att BK Häcken och Klaksvik kommer mötas i nästa kvalomgång.

BK Häckens analytiker Mario Chavez var på plats i Budapest och såg matchen.

ANNONS

– Det var en skräll får man säga, utbrister han när GP når honom en stund efter slutsignalen.

Att Häcken får möta det färöiska laget överraskade även lagets analytiker.

– Vi förväntade oss att Ferencvaros skulle vara bättre och om man hade spelat om den här matchen tio gånger borde Ferencvaros vinna nio av dem i alla fall. Det ska vara skillnad mellan lagen, men all heder till Klaksvik. De kämpade otroligt bra efter sina förutsättningar, säger Mario Chavez.

Drömmotstånd eller inte?

Han berättar om matchbilden, där Ferencvaros hade runt 75 procent av bollinnehavet, medan Klaksvik backade hem och fokuserade på försvarsspelet.

– Det var som att de försökte hålla ut egentligen. Så var det även när de hade hemmaplan (där det blev 0–0).

Men Klaksvik gjorde 1–0 på straff tidigt. Sedan slarvade Ferencvaros, Klaksvik vann boll högt upp och satte dit tvåan. Och efter en rejäl målvaktstavla utökade de till 3–0 precis före paus.

– I det läget var det chock i stadion kan jag säga.

Efter målvaktstavlan blev det aldrig riktigt spännande. 3–0 stod sig hela matchen.

– Ferencvaros är inne i sin försäsong och var inte riktigt synkade. De hade jättemycket boll men fick inte till de riktigt heta målchanserna. De hade en riktigt bra chans i slutet av matchen, men annars hade de faktiskt inga klara målchanser. På så sätt var det rättvist. Klaksvik hade bättre målchanser, säger Mario Chavez.

ANNONS

Han är tudelad kring huruvida Klaksvik är ett drömmotstånd eller inte för Häcken.

– På ett sätt är det bra, med tanke på att vi blir bollförande och känner oss trygga i det. Å andra sidan blir det återigen som mot The New Saints, att vi är favoriter. De kommer jobba stenhårt för att försvara, så vi får se till att göra jobbet. Om vi gör det vi ska har vi god chans att gå vidare.

Mario Chavez har klart för sig vad som väntar för BK Häcken i nästa kvalomgång:

– De kämpar och sliter i 90 minuter. I slutet hade väldigt många spelare kramp, men de fortsatte springa hela vägen in. Det är inget blåbärslag, utan de kommer ge oss en fajt. Det är jag säker på, avslutar han.

Tränaren sparkas efter fiaskot

Ferencvaros tränare Stanislav Cherchesov fick sparken samma kväll som förlusten mot Klaksvik. Något klubbpresidenten Gabor Kubatov meddelade på sin Facebooksida.
Ferencvaros tränare Stanislav Cherchesov fick sparken samma kväll som förlusten mot Klaksvik. Något klubbpresidenten Gabor Kubatov meddelade på sin Facebooksida. Bild: BERNADETT SZABO

Senare under kvällen kom beskedet att Ferencvaros tränare Stanislav Cherchesov får sparken med omedelbar verkan.

”Resultatet av min personliga diskussion med Stanislav Cherchesov är att vi inte längre arbetar tillsammans”, skriver klubbpresidenten Gabor Kubatov på sin Facebooksida.

Häckens kvalförutsättningar

Detta gäller om Häcken åker ut i det fortsatta Champions League-kvalet:

Utslagna i CL-kvalomgång 2: Flyttas över till Europa League-kval. Vid förlust i EL-kvalet blir det playoff till Europa Conference League. Vid seger i EL-kvalomgången väntar playoff till EL-gruppspel. Vid förlust i det skedet är Häcken klart för ECL-gruppspel – vid seger för EL-gruppspel.

Utslagna i CL-kvalomgång 3: Playoff till EL-gruppspel. Förlust där och ECL-gruppspel är säkrat – vid seger klart för EL-gruppspel.

Förlust i CL-playoff: Klart för EL-gruppspel.

LÄS MER:Simon Gustafson skadad i Häckens CL-seger

LÄS MER:Simon Gustafson kan bli borta i flera veckor

LÄS MER:BK Häcken säljer Bénie Traoré till Sheffield United

LÄS MER:Martin Ericssons besked: Så ska Bénie Traoré ersättas

ANNONS