Diego Maradona död – blev 60 år

Diego Armando Maradona är död. Han blev 60 år gammal.
– Jag är helt förkrossad, säger president Alberto Fernández till argentinska morgontidningen Clarin.

ANNONS
|

Han var en av de främsta fotbollsspelarna genom tiderna – enligt vissa den främsta. Han nådde stora framgångar både med sina klubblag och med sitt landslag.

Efter fotbollskarriären har den argentinske stjärnans hälsa sviktat vid ett flertal tillfällen och hans liv kantades av missbruk. Han har drabbats av hjärtinfarkter och så sent som för tre veckor sedan blev han inlagd på sjukhus efter en blödning i skallen men kunde så småningom skrivas ut från sjukhuset.

Men dagen då hans kropp inte skulle orka längre skulle ändå komma inom en snar framtid. Den 25 november drabbades Maradona av ett hjärtstopp och hans liv gick inte att rädda, rapporterade Argentinas största morgontidning Clarin. Senare under onsdagen rapporterades det att ikonen dog i sitt hem i Tigre.

ANNONS

Strax efter dödsbeskedet utlystes tre dagars landssorg i Argentina.

– Det känns ofattbart. Jag är helt förkrossad, säger president Alberto Fernández till Clarin.

Men det är inte bara i Argentina man sörjer så klart. Hela världen sörjer. En av de största som uttryckt sin sorg var han som så ofta jämförs med Maradona som en av de bästa genom tiderna i fotbollshistorien – Pelé.

LÄS MER:Se hyllningarna från världen – till Maradona

– Självklart kommer vi en dag att spela boll tillsammans i himlen, säger Brasilianaren till Reuters.

Var nervös och orolig

På senare tid har Maradonas hälsa alltså inte varit bra. Tidningen Clarin skriver att Maradona upplevts ”mycket nervös och orolig” av familjen på senare tid. 24 timmar om dygnet övervakades han av en sjuksköterska som såg till att han skulle hålla i gång kroppen.

LÄS MER:Lång kö till Maradonas kista

Under sin sista tid i livet var han tillsammans med sina närmsta familjeanhöriga, skriver Clarin.

Diego Armando Maradona blev 60 år gammal.

Född: 30 oktober 1960 i Lanús, Buenos Aires, Argentina.

Klubbar, som spelare: Argentinos Juniors 1976–1981, Boca Juniors 1981–1982, Barcelona 1982–1984, Napoli 1984–1991, Sevilla 1992–1993, Newell's Old Boys 1993–1994, Boca Juniors 1995–1997.

Som tränare: Textil Mandiyú, Racing Club, Argentinas landslag, Al-Wasl, Deportivo Riestra, Fujairah, Dorados de Sinaloa, Gimnasia de La Plata.

Landslag: 91 matcher, 34 mål.

Meriter som spelare:

Spelade i fyra VM och tog VM-guld 1986 efter finalseger över Västtyskland. Var den då dyraste övergången när han 1984 gick till Barcelona för 5 miljoner dollar, samt då han två år senare flyttade till Napoli för 6,9 miljoner dollar. Förde Napoli till första ligatiteln 1987 och klubben tog ytterligare en ligatitel 1990 under Maradonaeran.

Meriter som tränare: Förde Argentina till VM 2010, där laget blev utslaget i kvartsfinal.

Övrigt:

I VM-kvartsfinalen mot England (2–1) 1986 gjorde Maradona båda målen. Det första gjorde han med handen, vilket domaren inte såg, och det döptes till "Guds hand". Det andra gjorde han genom att springa själv i 60 meter och dribbla sig förbi fem engelsmän, ett mål som valdes till århundradets mål av fifa.com-läsare.

Inför sin 60-årsdag tidigare i höst skrev Maradona i ett öppet brev att på önskelistan fanns: "Jag vill göra ännu ett mål mot England, denna gång med min högra hand" och "jag skulle vilja att Napoli vinner en Scudetto (italienska ligatiteln) snart".

Om målet med handen i VM skrev han då: "Om jag hade kunnat gå tillbaka och ändra historien hade jag gjort det. Men målet är fortfarande ett mål, Argentina blev världsmästare och jag var världens bästa fotbollsspelare".

Källa: TT

ANNONS