Jesper Tolinsson (IFK Göteborg), Nuha Jatta (Gais) och Imam Jagne (BK Häcken) står på tröskeln till allsvenska genombrott.
Jesper Tolinsson (IFK Göteborg), Nuha Jatta (Gais) och Imam Jagne (BK Häcken) står på tröskeln till allsvenska genombrott. Bild: Bildbyrån

Det talar för att 2020 blir talangernas år

En rekordlång försäsong, ett supertätt matchande, fem tillgängliga byten ... Fotbollssäsongen 2020 är upplagd som ingen annan tidigare. Visst finns det en specifik grupp spelare som gynnas av det?
– Om det var IFK Göteborg som spelade talangerna förra året så kanske det blir 16 lag som gör det i år, säger IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.

ANNONS

När researchföretaget CIES Football Observatory nyligen publicerade en kartläggning av hur mycket speltid unga talanger får världen över var det en klubb som stack ut med svenska mått mätt: IFK Göteborg.

Av alla blåvita matchminuter i allsvenskan 2019 tillhörde 24,8 procent spelare under 22 år. Det var Alhassan Yusuf, Kristopher Da Graca, Emil Holm. Bland annat.

Under 2020 är inte omöjligt att den där procentsatsen kommer växa sig ännu större.

Med det tajta spelschema som väntar kommer trupper behöva luftas och startelvor behöva roteras. Det öppnar upp större möjligheter för unga talanger att få chansen.

Kanske blir 2020 deras år?

ANNONS

– Det är en bra poäng. Det blir fem byten också. Fler unga spelare borde få chansen. Om det var IFK Göteborg som spelade talangerna förra året så kanske det blir 16 lag som gör det i år, säger IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi och ler.

– Det kommer handla väldigt mycket om att rotera spelare överlag. De som klarar av det bäst – de kommer självklart ha ett övertag.

Antalet matchminuter (i procent) som gavs till spelare under 22 år i allsvenskan 2019

1. IFK Göteborg – 24,8

2. Helsingborgs IF – 22,3

3. AFC Eskilstuna – 21,5

4. Östersunds FK – 18,5

5. IF Elfsborg – 16,8

6. Örebro SK – 16,7

7. IFK Norrköping – 16,6

8. Kalmar FF – 15,8

9. Falkenbergs FF – 10,6

10. BK Häcken – 10,3

11. AIK – 5,3

12. IK Sirius – 2,3

13. Hammarby IF – 2,1

14. Malmö FF – 2,1

15. Djurgårdens IF – 1,1

16. Gif Sundsvall – 0,3

Källa: CIES Football Observatory

Stefan Jacobsson, Gais tränare, är inne på samma linje.

– Det här är en säsong som ingen av oss har varit med om tidigare. Att det blir så komprimerat att man tvingas till rotation. Det blir en utmaning i år.

Tror du att 2020 är ett år då det är mer gynnsamt än vanligt att vara en ung talang?

– De kan få chansen till mer speltid jämfört med en normal säsong då det kan bli väldigt mycket bänknötande om man inte slår sig in i laget. Så, det är fler som kan få chansen år.

Keith Millen, Örgryte IS:

– Allting med den här säsongen är annorlunda, så vi har pratat väldigt mycket med laget om hur viktig hela gruppen blir. Jag tror att det kommer bli viktigare än någonsin att hålla sina spelare friska och att ha en stark bänk. Vi har tittat mycket på vilka som kanske inte kan spela 90 minuter och vilka som faktiskt kan komma in och göra skillnad. De faktorerna kommer påverka mycket av resultatet i matcherna. Ur juniorsynvinkel tror jag att det är en fantastisk möjlighet att få speltid den här säsongen, men de måste vara redo också.

ANNONS

“Den långa försäsongen har gynnat de yngre”

En ytterligare aspekt att lägga till är att försäsongen nu blev så lång som den blev. Allsvenskan och superettan skulle ju egentligen ha dragit i gång i början av april. Nu är vi inne i mitten av juni.

De extra månaderna har gett nyuppflyttade talanger mer tid att hitta rätt i laget, taktiken, träningen ... Att bli mer redo för allsvenskan helt enkelt.

– Om du tar en sådan som Imam (Jagne), Hedenquist (Jakob) eller Wålemark (Patrik) som inte har varit i en allsvensk trupp tidigare så är det klart att de anpassar sig mer ju längre tid det går. Både till träningsmängd och tempo, säger Häckens tränare Andreas Alm.

Kommer du utnyttja alla fem byten under säsongen, tror du?

– Det fjärde bytet blir som det andra bytet förr. Det blir som tidigare, att du ofta sparar det sista bytet, särskilt i matcher som står och väger. Få vill riskera att spela med en man mindre sista kvarten vid skada. De flesta matcher kommer ha fyra–fem byten per lag.

Tobias Sana, numera en rutinerad nyckelspelare i IFK Göteborg, tar vid och avslutar:

– Den här långa försäsongen har gynnat många av de yngre. De har fått tid att anpassa sig. Och fem byten är bra för dem – och för oss! Det är bra för alla att man kan rotera. Det kommer bli mycket matcher.

ANNONS

Fyra Göteborgstalanger som kan få chansen i år:

Imam Jagne, 16 (BK Häcken)

Visst står i alla fall Erik Friberg, Gustav Berggren och Alexander Faltsetas före i mittfältskön, men Imam Jagne är där och nosar – blott 16 år gammal! Talangen har hyllats för sitt presspel och scoutats av Manchester United.

Jesper Tolinsson, 17 (IFK Göteborg)

Nyligen uppflyttad till A-laget. Sedan länge lovordad. Jesper Tolinsson, den dubbelfotade mittbacken, har sedan ung ålder pekats ut som en supertalang. Med tanke på Blåvitts tunna mittbacksbesättning kan det komma att öppnas luckor i år.

Robin Glavak, 17 (Örgryte IS)

Det fanns utländskt intresse, men Robin Glavak bestämde sig för att Örgrytes A-lag är det rätta karriärsteget. Beskrivs som en "spelskicklig och modern mittback". Lägger själv till att han är "rätt stark".

Nuha Jatta, 17 (Gais)

Har provtränat med engelska Leeds och spås en lysande framtid. Blev i fjol den förste spelaren född 2003 att debutera i svensk elitfotboll. Nu är konkurrensen visserligen tuff på Gais centrala mittfält, men en del inhopp kan det nog bli även i år.

ANNONS