Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Det tätnar i anfallskampen – Janne Andersson om svåra beslutet

Alexander Isak och Dejan Kulusevski fick chansen från start – men det var inhopparna Marcus Berg och Robin Quaison som levererade mål och assist.
Inför EM-premiären har förbundskapten Janne Andersson lite att grunna på när det kommer till vilket anfallspar han ska välja.
– Jag tror han har lite huvudvärk nu, säger offensiva nyckelspelaren Emil Forsberg om konkurrensen i anfallet.

Att Janne Andersson i stor utsträckning har klart för sig vilka spelare han vill ha i sin startelva när Sverige ställs mot Spanien i EM-premiären är ingen vågad gissning.

Runt ett par positioner verkar det dock, i alla fall av träningslandskamperna inför mästerskapet att döma, inte vara helt glasklart hur förbundskaptenen tänker. Inte minst när det gäller anfallsplatserna.

Mot Finland var det Marcus Berg och Robin Quaison som inledde på topp.

Mot Armenien var det Alexander Isaks och Dejan Kulusevskis tur att få förtroendet att starta. Ynglingarna visade stundtals goda intentioner men det var inte förrän det skiftades anfallspar som det kom leverans i målprotokollet.

Efter drygt 70 minuter fick Isak/Kulusevski lämna för att ersättas av firma Berg/Quaison.

LÄS MER: Jannes stora hyllning av Emil Forsberg

Knappa kvarten senare satt bollen i nät.

Robin Quaison spelade fram. Marcus Berg avslutade. 3–1. Segern var Sveriges.

Janne: ”Ser det inte som två olika anfallspar”

Efter matchen fick förbundskapten Janne Andersson frågor om hur han tyckte att de båda anfallsparen hade levererat.

– Jag ser det inte som två olika anfallspar. Jag ser det som att jag har fyra forwards plus någon till som kan spela forward där bakom, med Jordan (Larsson) och någon till. Men om vi pratar om de här fyra forwardsen som spelar kan man säga att Dejan och Alex inte har spelat så mycket tillsammans. De gör några bra grejer individuellt men tillsammans blir det kanske inte det kombinationsspelet ihop, det är väl sådant man hittar efterhand, säger Andersson och fortsätter:

– Där har Mackan och Robin spelat mer tillsammans, så när de kommer in hittar de varandra lite tydligare. Jag tycker att vi kunde ha satt lite mer bollar på Alex och Dejan, lite tidigare och satt dem i spel lite oftare. Precis som resten av laget var det okej genomfört. Och Mackan fick komma in och göra mål, det var roligt. Jag har jättebra alternativ på forwardssidan.

LÄS MER: Sverige vinnare i genrepet – Berg nätade när Armenien besegrades

Att det nödvändigtvis måste bli Kulusevski/Isak eller Quaison/Berg som par som spelar är därmed inte säkert. Andersson öppnar för att paren, precis som de har gjort på träning under samlingen, kan splittras.

– Oavsett vilka jag ställer på planen kommer man ha spelat med varandra ett antal minuter. Men det är klart, gör du det i matchsituationer oftare lär du känna varandra på ett annat sätt.

LÄS MER: Victor Nilsson Lindelöfs hyllning av Anthony Elanga

Har inte gjort sitt val än

Att konkurrenssituationen ser ut som den gör ser han som fördelaktigt, även om han inser att det kanske också finns vissa negativa aspekter.

– Jag skulle aldrig komma i en situation där jag beklagar mig över att jag har ett antal bra spelare. Sedan ibland kan man tycka att har man två som spelar alltid så kan det vara precis lika bra, för då finns det en trygghet för dem i deras sätt att spela. Att det är en konkurrenssituation är bra för det triggar men det skapar också oro kring vem som ska spela vem som inte ska spela. Det gäller att klara av det som spelare. För mig är det ytterst att välja och jag tycker inte att det är jobbigt att ha bra fotbollsspelare.

Hur han ställer upp mot Spanien har Janne Andersson ännu inte klart för sig.

– Jag skulle nog inte kunna säga en premiärelva i dag till hundra procent.

En som tror att Andersson har en del att fundera på kring anfallsfrågan är offensiva nyckelspelaren Emil Forsberg.

Även om han själv tycker det funkar lika bra – oavsett vilka som spelar längst fram.

– Det påverkar inte så mycket. Jag tycker vi allihop har hittat en roll som vi är trygga i. Det är upp till Janne och sedan vet varje spelare sin roll. Jag tycker vi hade jäkligt bra snurr på det i dag, vi hittade kombinationer och spelade oss fram på ett bra sätt i första halvlek. Sedan kom Robin och Mackan in, man kan se att de har spelat ihop ganska mycket. De känner varandra ut och in och gjorde ett väldigt fint mål ihop. Så det är upp till Janne. Jag tror han har lite huvudvärk nu, men för mig själv är det ingenting jag tänker på.

Kulusevski: ”Inte i våra händer”

Anfallarna som startade mot Armenien, Alexander Isak och Dejan Kulusevski, hoppas givetvis att det blir de som får chansen från start mot Spanien. Skulle det inte bli så har de förståelse för det också.

– Det är inte i våra händer. Alla kommer backa den som spelar. Jag har ingen aning om vem som kommer spela, men den som kommer spela kommer göra det bra. Och spelar man inte måste man vara redo att hoppa in och förändra matchen, säger Dejan Kulusevski.

Om duons prestation på lördagskvällen säger Alexander Isak följande:

– Det fanns fina tendenser till bra kombinationer med de andra i laget. Det är klart att man hade velat skapa lite mer, men det var vår första match tillsammans och jag tycker ändå att vi jobbade på bra defensivt och skapade en del offensivt.

Kulusevski tar vid:

– Jag tycker vi var väldigt bra första halvlek. Vi skapade mycket chanser och pressade väldigt bra, vann mycket dueller. För att vara första gången tycker jag det var mycket bra. Sedan i andra halvlek var vi inte lika bra. Det var godkänt.

LÄS MER: Blågula göteborgare – så har EM-spelarna varit i veckan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.