Där måste Öis steppa upp – för att ta tre poäng mot Trelleborg

En seger på åtta omgångar, näst flest insläppta mål och en bedrövlig avslutning på matchen mot Degerfors senast.
Öis är i gungning – mot Trelleborgs FF behövs det poäng in på kontot.
– Det jag framför allt vill se nu hemma på Gamla Ullevi är att vi tar tag i matchen från start. Gå ut och kör och spring som fan, säger Öis huvudtränare Andreas Holmberg.

ANNONS

Vinsten mot Varberg följdes upp av förlust borta mot Degerfors i lördags. Sällskapet föll med 1–4 och står därmed kvar på blott en vinst på åtta omgångar. Efter mötet på Stora Valla var huvudtränare Andreas Holmberg ordentligt uppriven över lagets avslutning på matchen, där två mål släpptes in.

– Vi inledde svagt första kvarten och sista kvarten var alldeles för dålig. Tar vi bort det så tycker jag att vi gjorde en helt okej bortamatch utan att vara bra. Sedan skapade vi alldeles för lite och den sista kvarten lämnade en bitter eftersmak. Det har vi pratat igenom. Jag tror inte det kommer hända igen, säger Andreas Holmberg med lite distans till matchen.

ANNONS

Det som framför allt gjorde tränaren förbannad och besviken senast var att han tyckte att laget slutade försöka i slutet.

– Jag klarar inte av att se mina spelare uppgivna, men det var de sista kvarten. Ingen ville ha bollen, många låg högt, vi var fel i balansen, gjorde tekniska misstag och sprang inte hem. Det handlade säkert om att spelarna var besvikna över hur matchen artade sig, det handlade inte om att de inte ville, men så får det inte se ut. Vi behöver göra saker och ting mycket bättre nu.

Mot Varberg visade ni en typ av mentalitet, där alla kämpade för varje centimeter, mot Helsingborg innan dess agerade ni håglöst och mot Degerfors senast beskriver du er som uppgivna, hur är det möjligt att det är så högt och lågt?

– Om jag hade svaret på det ... Vissa saker måste funka för att vi ska vara bra. Våra bra prestationer hittills har vi varit riktigt bra. Men vi behöver vara mycket, mycket bättre när det inte går bra. Vi får inte sjunka så lågt som vi gjorde i vissa delar av Degerfors-matchen och Helsingborgs-matchen och även i de inledande två omgångarna av serien. Hälften av matcherna vi har spelat har varit för dåliga prestationer. Hälften har varit bra. Vi måste jobba med sakerna som vi alltid ska förhålla oss till, men det är en process. Det är inget som kommer automatiskt.

ANNONS
Försvarsspelet gäckar Andreas Holmberg.
Försvarsspelet gäckar Andreas Holmberg. Bild: NICKLAS ELMRIN

Största problemet: Försvarsspelet

Sammantaget tycker Holmberg att det är försvarsspelet som inte har kommit på plats så här långt.

– Jag gillar inte att titta för mycket på det egentligen, men om man ser på alla våra underliggande siffror i vårt anfallsspel är det bra superetta-klass. Där har vi kommit ganska långt. Däremot släpper vi in alldeles för billiga mål och har inte riktigt den där höga lägstanivån.

I de bakre leden har Öis dragits och dras fortfarande med skadeproblem på flera spelare. Christoffer Styffe och Mikael Dyrestam har knappt kunnat spela alls i år.

Hur mycket har det påverkat er?

– Det är inte optimalt att ha så många olika spelare borta. Det är det ingen som vill ha. Men vi har försvarat oss för dåligt i vissa matcher, exempelvis mot Degerfors. Vi har varit dåliga på att stoppa kontringar. Det lyser igenom i våra underliggande siffror. Analysen är att vi har gjort för många enkla tekniska misstag i vår tidiga speluppbyggnad, då blir det svårt att balansera och så har vi släppt in mål. För att svara på din fråga: Jag vill inte skylla på det – även jag så klart vill att de som är borta ska komma tillbaka.

ANNONS

Ställs mot läromästaren Jacobsson

Glädjande för Öis del är att det finns chans till snabb revansch.

På onsdagskvällen kommer Trelleborgs FF till Gamla Ullevi.

Har ni primärt fokuserat på att åtgärda bristerna från Degerfors-insatsen eller hur har upplägget varit under de här få träningarna ni har gjort inför TFF?

–Sista kvarten var det ingenting som var bra, så skulle vi basera det på den insatsen hade vi fått träna på precis allt, vilket givetvis inte är möjligt på så kort tid. Framför allt har vi pratat om varför det blev som det blev, varför sista kvarten var svag, varför vi inte startade matchen starkare, varför vårt bollinnehav på 61 procent inte ledde till mer skapade målchanser. Det är ingen idé att ha bollen om vi inte skapar chanser. I övrigt har vi tränat på det som blir viktigt för att vinna över Trelleborg.

Läromästaren Stefan Jacobsson väntar för Andreas Holmberg.
Läromästaren Stefan Jacobsson väntar för Andreas Holmberg. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ett lag som leds av Stefan Jacobsson, som under tre säsonger kamperade ihop med Holmberg, som då var assisterande tränare, i Degerfors.

– Man kan absolut kalla honom min läromästare. Jag hade tre fina år under honom som assisterande och har lärt mig mycket av honom. Det ska bli kul att träffa honom igen.

Uppmaningen: ”Spring som fan”

När det kommer till det som ska uträttas på planen så är det ett Öis som är i stort behov av poäng. Sällskapet är i nuläget på negativt kval och har släppt in näst flest mål av alla lag i superettan.

ANNONS

Andreas Holmberg hoppas få se ett lag som kommer ut med glöd och revanschbegär.

– Trelleborg är som många lag i den här serien, de försöker spela och pressa högt, men de är allra vassast i sitt kontringsspel. Oerhört mycket i superettan handlar om hur man hanterar bollvinster och bolltapp. Där är Trelleborg vassa. Så där måste vi vara bra, i skiftena av bollägandet. Men det jag framför allt vill se hemma nu på Gamla Ullevi är att vi tar tag i matchen från start. Gå ut och kör och spring som fan.

Matchguide: Öis–Trelleborgs FF

Vad: Superettan, nionde omgången.

Var: Gamla Ullevi, Göteborg.

När: Onsdag 19.00.

Tv/stream: Discovery+, Max och TV4 Play.

Det gäller: Öis har fått en dålig start och står efter åtta omgångar bara på en seger. Här väntar ett bottenmöte med Trelleborgs FF som är tre poäng före.

Läget i laget: Det är fortsatt stort manfall i Öis. Christoffer Styffe, Tobias Sana och Mikael Dyrestam är alla tillbaka i träning efter skador – men ingen ur den trion är redo för matchåterkomst än. Lagkapten Daniel Paulson klev av senast och har en överansträngning i baksida lår. Han missar mötet med TFF. Det gör också Anton Andreasson som dras med en känning i höften. Dessutom är målvakterna Alex Rahm och Sixten Mohlin indisponibla på grund av skador. William Svensson är avstängd.

Få det senaste om Öis – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ Öis och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Rödblått.

Klicka här för att följa Öis

LÄS MER:Fem punkter inför Öis nyckelmatch mot Degerfors

LÄS MER:Tränaren Andreas Holmberg rasande efter Örgrytes nya förlust

LÄS MER:Öis tog säsongens första seger: ”Väldigt skönt”

LÄS MER:Fem punkter efter Öis–Helsingborgs IF

ANNONS