Daniele De Rossi: ”Du tackar inte nej till Roma”

Cirkeln slöts tidigare än väntat för Daniele De Rossi när José Mourinho förra veckan sparkades som tränare för AS Roma. Forne storspelaren De Rossi – som vandrat hela vägen från supporter sedan barnsben till spelare, lagkapten och klubblegendar – axlar nu som tränare uppdraget att försöka lyfta Roma under våren.
– Du tackar inte nej till Roma. Någonsin, säger De Rossi.

ANNONS

José Mourinho välkomnades som en hjälte i Rom när han 2021 återvände till Italien, ett årtionde efter den historiska trippeln med Inter. Mourinho hann knappt landstiga i den eviga staden innan han förärats en muralmålning i stadsdelen Testaccio, där portugisen susade fram på en vespa med en halsduk i klubbens gulröda färger runt halsen.

Mourinho var det största tränarnamnet som Roma attraherat sedan Fabio Capellos dagar och han blev snabbt omåttligt populär bland klubbens supportrar som var svältfödda på framgångar. Plötsligt var Stadio Olimpico utsålt, vecka efter vecka, och Mourinho ledde Roma till klubbens första titel på 14 år när i giallorossi kammade hem premiärupplagan av Europa Conference League i Tirana, klubbens första europeiska titel sedan Fairs Cup-segern 1961. Efterföljande säsong var Roma nära ytterligare en titel, men föll efter straffar mot Sevilla i Europa League-finalen.

ANNONS

Men trots framgångarna i Europa och relationen med supportrarna slutade Mourinhos era i Rom med tårar.

Mourinho misslyckades med klubbens primära mål – att säkra Champions League-spel – två säsonger i följd. Ägarna, amerikanska Friedkin Group, kunde till slut inte bortse från undermåliga resultat och prestationer och efter att ha förlorat både Coppa Italia-derbyt mot Lazio och stormötet med AC Milan under samma vecka sparkades Mourinho. Roma var då, trots Serie A:s tredje högsta lönebudget, på nionde plats i tabellen. När Mourinho förra tisdagen lämnade Romas träningsanläggning Trigoria var både portugisen och fansen som samlats för att säga farväl i tårar.

De Rossi: ”Du tackar inte nej till Roma”

Klubbledningen var dock snabba med att lappa igen eventuella sår hos Romafansen genom att utse en klubblegendar till Mourinhos ersättare: forne storspelaren Daniele De Rossi. Han tvekade inte en sekund på att acceptera utmaningen.

– Du tackar inte nej till Roma. Någonsin, slår han fast.

Daniele De Rossi är en legendar i Roma. Han växte upp i Ostia, kustområdet nära den antika hamnstaden vid floden Tiberns mynning som en gång i tiden band samman Rom och havet. Daniele växte upp som Romasupporter sedan barnsben och hans far, Andrea, var ungdomstränare i klubben där De Rossi kom att tillbringa 18 år av sin fotbollskarriär och bli en av Romas största genom tiderna. Bara Francesco Totti, som De Rossi efterföljde som lagkapten, har gjort fler matcher i Romatröjan.

ANNONS

De Rossis tränarkarriär är dock bara i sin linda. De Rossi var del av Italiens ledarstab som under Roberto Mancinis ledning vann guld i EM 2020 och har därefter bara en kort sejour i SPAL i Serie B på sitt cv. De Rossi fick dock, trots knappa förberedelser, inleda återkomsten till Roma som segrare när Hellas Verona besegrades och på Stadio Olimpicos läktare välkomnades han med en banderoll från fansen:

"Vi skildes åt med ett löfte. När vi nu hittat tillbaka ska det hållas. Vi är alla DDR”.

Danile De Rossi var en hårdför spelare, vilket med all tydlighet framgår av hans tatuering på högervaden.
Danile De Rossi var en hårdför spelare, vilket med all tydlighet framgår av hans tatuering på högervaden. Bild: CARL RECINE

Mot Hellas Verona övergav De Rossi trebackslinjen, som varit signum under Mourinho, för en fyrbackslinje och 40-åringen har pratat om att försöka implementera en mer bollinnehavsinriktad och kontrollerad stil. Den gångna veckan, som Roma spenderat i Riyadh med en träningsmatch mot Al-Shahab, har han fått mer tid att lära känna sin spelartrupp inför måndagens bortamatch mot Salernitana.

De Rossi har skrivit på ett korttidskontrakt som sträcker sig fram till sommaren. Han är dock tydlig med att han vill stanna betydligt längre än så och slår fast sin målsättning för våren – att leda Roma till Champions League och förtjäna en permanent position på tränarbänken.

– Jag kommer kämpa till döden för att stanna här. Det vore en dröm för mig och jag kommer göra allt för att förtjäna det på planen. Friedkins var väldigt tydliga med kontraktslängden och jag svarade bara ’Okej, ni säger en lönesiffra men jag vill ha en bonus om vi tar oss till Champions League.

ANNONS

Helgens hetaste

Milan – Bologna

Två lag med formkurvor som pekar åt olika håll drabbar samman på San Siro. Serie A-trean Milan har radat upp fyra raka segrar och utökat avståndet till de jagande lagen. Thiago Mottas Bologna, å andra sidan, genomgår en tuffare period och söker alltjämt 2024 års första ligaseger.

Lördag 20.45, TV4 Fotboll

Fiorentina – Inter

Inter återvänder till Serie A-spel efter triumfen i Saudiarabien, där Inter kammade hem Supercoppa Italiana efter seger mot Napoli i finalen. Inter, med en match till godo, har fått se sig passerat av Juventus i tabelltoppen när Simone Inzaghis lag nu tar sig an tabellfyran Fiorentina på Stadio Artemio Franchi.

Söndag 20.45, TV4 Fotboll

Atlético Madrid – Valencia

Spanskt toppmöte där Champions League-jagande Atlético Madrid välkomnar ett av La Ligas mest formstarka lag till huvudstaden. Valencia, som går starkt under forne storspelaren Rubén Barajas ledning, har radat upp fyra raka segrar i ligaspelet och Los Ché är nu uppe på en sjundeplats i tabellen.

Söndag 21.00, TV4 Sport Live 2

LÄS MER:Mourinho får sparken från Roma – ikonen ersätter

LÄS MER:Peter Bosz leder PSV Eindhoven mot den perfekta säsongen

LÄS MER:Kritik mot förbundstopp efter skämt om Mourinho

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS