Elin Rubensson, Göteborg FC.
Elin Rubensson, Göteborg FC. Bild: MATHIAS BERGELD

Damernas besked: Kan börja före herrarna

Klubbarna i allsvenskan och superettan vill flytta fram säsongsstarten till början av juni. Damallsvenskan kan tänka sig att spela tidigare än så. Enligt onsdagens besked tar klubbarna sikte på månadsskiftet maj/juni.

ANNONS
|

Det lär inte spelas någon fotboll i de högsta nationella serierna på ett par månader.

Under onsdagen fattade klubbarna i allsvenskan, superettan och damallsvenskan inriktningsbeslut om att skjuta på premiärerna.

Allsvenskan och superettan till i början av juni.

Damallsvenskan till månadsskiftet maj/juni. En tidigare plan, alltså.

"Vi är ytterst medvetna om att vi inte kan styra utvecklingen av Coronaviruset och att det därmed kan ske förändringar som gör att vi när tiden närmar sig behöver omplanera ytterligare för att värna om människors hälsa", skriver Elitfotboll dam i ett uttalande.

Framöver ska Svenska fotbollsförbundet ta ställning till klubbarnas önskemål. Och därefter fatta ett formellt beslut.

ANNONS

Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman konstaterar:

– Det viktigaste för inte bara Sverige utan hela Europa är att få stopp på viruset. När vi har gjort det kommer vi kunna lösa allting. Viljan inom idrotten är enorm. Alla vill väl. Mål kan man ha, men målet styrs av det som händer i omvärlden. Vi kan inte göra något om vi inte får bukt med viruset. Så vårt fokus i GFC är bara att få bukt med det. När allsvenskan startar är sekundärt för oss.

Hur har mötena med de andra klubbarna varit?

– Alla har samma ambition, alla vill spela fotboll och må bra. Samtidigt har vi ett stort ansvar. Och vi måste få bukt med viruset.

ANNONS