Polens spelare under landets nationalsång inför öppningsmatchen mot Slovakien den 14 juni 2021.
Polens spelare under landets nationalsång inför öppningsmatchen mot Slovakien den 14 juni 2021. Bild: Anton Vaganov

Därför sjunger Polen om Sverige i sin nationalsång

Under kvällens möte EM-möte med Polen kommer Sverige äntligen nämnas i en nationalsång. Men inte i den svenska – utan i den polska tack vare ett underligt och litet slag 1658.
– Sången drar rätt så stora växlar på polska segrar och själva poängen, där Sverige nämns, är att lyfta upp polska stordåd, säger Wojtek Jezierski, docent i historia på Göteborgs universitet.

ANNONS
|

Ikväll möts Sverige och Polen i en match som avgör om Polen går vidare från gruppen och vilken motståndare Sverige får i slutspelet.

Men innan bollen sätts i rullning kan man lyssna extra noga när Robert Lewandowski tar ton i Polens nationalsång.

LÄS MER:GP:s reportrar snackar upp Sveriges EM-möte med Polen

För det är faktiskt den enda gången Sverige kommer nämnas i en nationalsång ikväll – då Du gamla du fria inte nämner vårt avlånga land vid namn en endaste gång.

Den tredje strofen i den polska nationalsången har nämligen följande lydelse på svenska:

Likt Czarniecki till Poznan

Efter det svenska övertagandet

För att rädda fosterlandet

ANNONS

Ska vi återvända över havet”

Wojtek Jezierski, docent i historia på Göteborgs universitet har hjälpt GP reda ut varför Polen lagt så stor vikt vid Sverige att man nämns i landets nationalsång.

Själva textraden som rör Sverige har sin bakgrund i freden i Roskilde, simmande hästar och ett litet slag lett av den polsk fältherren Stefan Czarniecki.

– Mellan 1655-1660 ockuperar Sverige stora delar av Danmark och i vid freden av Roskilde fick Danmark ge upp Skåne. Sveriges frammarsch väckte ont blod i stora delar av Europa och 1658 förenar sig många europeiska länder för att återta Danmark. I och med detta ser polackerna en möjlighet att försvaga svenskarna eftersom de varit och krigat i Polen och övertagit land, säger Wojtek Jezierski.

– Själva grejen i tredje strofen har med ett pyttelitet slag att göra i december 1658. Detta då den polska befälhavaren Stefan Czarniecki korsar havet från Jylland för att nå ön Als. De simmar från Jylland med hästar och allt, cirka 500 meter, säger Wojtek Jezierski

LÄS MER:Så ska Sverige besegra Polen – GP listar fem nycklar

Blev dyrkad efter att ha besegrat Sverige

Efter att ha nått ön Als begav sig Stefan Czarinecki och hans mannar för att ge sig på Karl X Gustavs armé och vinna tillbaka land från svenskarna.

– Under denna tiden är han den enda polska befälhavaren som har någon form av lyckat krig. Det rör sig om något form av gerillakrig där de försöker förblöda svenskarna där Czarniecki stod för resterna av den polska armén, säger Wojtek Jezierski.

ANNONS

Drygt 100 år senare 1795 skedde den så kallade delningen av Polen. Landet styckades upp av Preussen, av det Österrikiska imperiet och av Ryssland. Det var först då segern i det lilla slaget mot Sverige får en större plats i polsk historia.

– Ingen brydde sig egentligen om detta fram tills drygt hundra år senare då Polen försvinner. Då, efter hans död blir Stefan Czarniecki någon slags hjälte i det polska folkets minne. Men den enda anledningen är att de simmar 500 meter från Jylland till Als och de vinner ett, inte så jätteviktigt, slag. Men därefter blir han dyrkad som en stor befälhavare för att han vann ett slag mot svensken, berättar Wojtek Jezierski.

LÄS MER:IFK Göteborgs Oscar Wendt om Polens Robert Lewandowski

Efter delningen av Polen gick många polacker i exil och det är då Sverige blir förevigat i den polska nationalsången.

– Efter delningen uppstår en exilarmé i Italien och där skrivs sången i juli 1797 som kom att bli en nationalsång när Polen som stat återuppstod. Sången drar rätt så stora växlar på polska segrar och själva poängen, där Sverige nämns, är att lyfta upp polska stordåd, säger Wojtek Jezierski.

Så ikväll när nationalsången sjungits och domaren satt pipan i mun får vi alltså se om Robert Lewandowski, likt Stefan Czarniecki, uppnått samma hjältestatuts som svenskdödare.

ANNONS
ANNONS