Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Filippa Curmark har imponerat så under den damallsvenska säsongen att hon nu tagits ut till den senaste landslagstruppen. Bild: CARL SANDIN

Curmark gör landslagsdebut – sex GFC-spelare kallade

Peter Gerhardssons landslagstrupp domineras av Göteborgsspelare. Av de sex spelarna från GFC sticker debutanten Filippa Curmarks namn ut – uttagningen är mittfältarens första i karriären.
– Jag hade ingen aning om det här innan, säger hon.

25-åringen, som spelat i GFC sedan 2015, får sällskap av klubbkamraterna Stina Blackstenius, Pauline Hammarlund, Jennifer Falk, Emma Kullberg och Julia Zigiotti Olme i den trupp Peter Gerhardsson tagit ut till EM-kvalmatcherna mot Ungern och Island.

Beskedet fick hon via att mobilen vibrerade friskt i fickan strax efter landslagets presskonferens.

– Då insåg jag att något hade hänt och att jag blivit uttagen. Det var på ett roligt sätt för jag hade inte hört någonting om det på förhand, säger Filippa Curmark.

– Man är väldigt glad och tacksam för att man får den här chansen. Det är ett kvitto på allt det jobb man har lagt ner och det gör att man värdesätter det extra mycket.

Curmark, ofta kallad ”Pippo” av lagkamraterna, har gjort en stark säsong på GFC:s mittfält. I landslaget konkurrerar hon med spelare som Caroline Seger, Nathalie Björn och Kosovare Asllani om en plats på det centrala mittfältet.

– Man höjs när det går bra för laget. Det ger självförtroende. Nu när det är landslaget ska jag bara försöka vara mig själv och göra det bästa jag kan på plan.

Hon är inte purfärsk i landslagssammanhang utan har testat på spel på alla nivåer från F15 till U23. Det var bara A-landslaget kvar.

– Det här var nästa steg och det är något man alltid har strävat efter. Jag har varit i GFC i många år och under den tiden har många landslagsspelare kommit in och ut, det har gjort att man har blivit ännu mer taggad på att få vara med, säger hon.

Matcherna spelas på Gamla Ullevi (Ungern) respektive i Reykjavik.

Blackstenius med trots skada

Att Stina Blackstenius togs ut i truppen får sägas vara något av en överraskning då anfallsstjärnan är skadad sedan någon vecka tillbaka efter att hon utgick i samband med seriefinalen mot Rosengård.

– Det finns en möjlighet att hon kan spela, inte mot Ungern men mot Island, säger förbundskapten Peter Gerhardsson i samband med presentationen av truppen.

Göteborgsanfallaren har en bristning i baksida lår och har tagits ut i samråd med hennes klubb.

– Det som hon visade innan hon blev skadad var tillbaka till de internationella kvaliteter som Stina har, säger Gerhardsson.

LÄS MER: Stjärnan om delikatessen: "Jag har tränat en del"

Truppen är 25 spelare stor, vilket beror på att Peter Gerhardsson vill ha lite marginal i de speciella tider som råder. Noterbart är också att den tidigare GFC-spelaren Olivia Schough gör comeback i landslaget efter en tids frånvaro.

Truppen mot Ungern och Island

Målvakter:

Jennifer Falk, Zecira Musovic, Hedvig Lindahl

Backar:

Nilla Fischer, Linda Sembrant, Jonna Andersson, Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Magda Eriksson, Emma Kullberg, Jessica Samuelsson

Mittfältare/anfallare:

Kosovare Asllani, Lina Hurtig, Julia Zigiotti Olme, Caroline Seger, Olivia Schough, Sofia Jakobsson, Loreta Kullashi, Mimmi Larsson, Fridolina Rolfö, Pauline Hammarlund, Anna Anvegård, Nathalie Björn, Filippa Curmark, Stina Blackstenius

EM-kvalet

Damernas EM-slutspel i fotboll i England skulle ha arrangerats nästa sommar, 2021. Men eftersom coronapandemin lett till flera framflyttade mästerskap kommer EM att arrangeras ett år senare, 2022.

Inför kvalets omstart i september toppar Sverige sin grupp med maximala nio poäng på tre matcher. Även Island har inlett kvalet med tre raka segrar.

Sveriges återstående kvalmatcher:

17 september: Ungern (hemma)

22 september: Island (borta)

22 oktober: Lettland (h)

27 oktober: Island (h)

1 december: Slovakien (b).

Även i U23-truppen återfinns två spelare från Göteborg FC. Rebecka Blomqvist och Filippa Angeldahl får bägge en plats i truppen.

LÄS MER: Så tog sig bästa vännerna Björn och Angeldahl till toppen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.