Covid-19 påverkade Sveriges dröm om EM-guld

Flera i den svenska EM-truppen smittades av covid-19 under turneringen.
– Det är klart det har påverkat oss, säger Stina Blackstenius efter tisdagens uttåg mot England.

ANNONS
|

Det började tisslas och tasslas redan efter premiärmatchen mot Nederländerna. Då testade spelare från det nederländska positivt för covid-19, och det fanns en oro att svenska spelare hade smittats.

Men det var först efter den avslutande gruppspelsmatchen mot Portugal som de första covidsymptomen dök upp i svenska truppen. Dagen efter att de säkrat gruppsegern testade Hanna Glas och Emma Kullberg positivt för covid-19, ihop med landslagets idrottspsykologiske rådgivare Rasmus Liljebladh.

Det skulle bli värre. Även Jonna Andersson smittades och hon missade kvartsfinalmatchen mot Belgien, precis som Glas och Kullberg. Senare insjuknade även Olivia Schough, som inte var tillgänglig i semifinalen mot England.

ANNONS

Även Elin Rubensson hade sjukdomssymtom, men där är det oklart om det rörde sig om corona.

Ni hör, ett rörigt mästerskap, med virus här och där. Spelarna medger att det var negativt för lagets chanser att prestera.

– Det har påverkat oss på så sätt att vi haft spelare som varit in och ut ur truppen. Hanna Glas som spelar idag har så klart inte haft en optimal uppladdning. Det är flera som haft problem, och det är klart att det på något sätt påverkar. Spelare som kommer in och ut hela tiden, det är inte optimalt, säger anfallaren Stina Blackstenius.

Hon förskonades från viruset, men hade andra problem under turneringen. Bland annat förstördes hennes uppladdning av en liten bristning, som gjorde att hon inte kunde starta EM-premiären.

– Jag hade velat stå här och känna att jag kunnat bidra med mer. Samtidigt har jag gett allt jag kan på planen. Det har verkligen inte velat sig för mig i det här mästerskapet, säger hon.

Seger om virusets påverkan

En annan som hade skadeproblem var Caroline Seger, som missade tre matcher på grund av smärtor i hälen. Hon konstaterar att smittan inom laget var en extra jobbig grej ovanpå de skador som ett lag nästan alltid får i mästerskap.

ANNONS

– Det är klart att det påverkar, det sätter ju stopp för spelare. Sen är det något som sprids och har spridits för vår del. Det har också gjort att vi fått hålla spelare borta väldigt länge, även om de varit pigga. Sedan har det varit positionsbyten också så klart, som gjort det svårt för oss, säger Seger.

Hon ser covid-19 som en av de största utmaningarna Sverige hade under turneringen.

– Det har varit en lång turnering som kantats av många saker som kanske inte gått med oss. Corona är en stor del i det. Men också att vi verkligen fått kämpa, ingenting har kommit av sig själv. Vi har inte fått igång målskyttet i mer än en match, och vi har blivit ifrågasatta hela tiden mer eller mindre. Det var ingen dans på rosor, säger lagkaptenen.

LÄS MER:Caroline Seger och Hedvig Lindahl om framtiden i landslaget

LÄS MER:Peter Gerhardsson efter uttåget: ”Finns en jantelag”

LÄS MER:Betyg: Så bra var de svenska landslagsspelarna i EM

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS