Chelseas Alessia Russo, i blått, tar sig fram på kanten under överseende av tränare Robert Udberg.
Chelseas Alessia Russo, i blått, tar sig fram på kanten under överseende av tränare Robert Udberg.

Chelsea här för att utvecklas

ANNONS
|

Klubben från västra London är regerande Premier League-mästare och en maktfaktor inom herrfotbollen.

Men även på damsidan står sig Chelsea FC bra i konkurrensen. Laget som har svenska Hedvig Lindahl mellan stolparna leder för närvarande högstaligan före rivalen Arsenal och är finalklart i FA-cupen.

För de yngre Chelseaspelarna har säsongen inte dragit igång. Medan killarna är på försäsongsläger i Österrike respektive Australien har två tjejlag – spelande i 15-årsklassen och elitklassen för 17-åringar – valt att lägga delar av försäsongen i Göteborg för spel i Gothia cup.

– Det här lär vi oss mycket av. Hemma i England finns det några riktigt bra lag, men också några mindra bra. Vi har mött bättre motstånd än väntat här, vilket gjort oss väl förberedda inför säsongsstarten i augusti, säger Robert Udberg, tränare för 17-åringarna.

ANNONS

Laget slutade efter två oavgjorda och en förlust trea i gruppen och missade därmed A-slutspel.

– Givetvis är vi besvikna. Vi är Chelsea och ska alltid vinna, säger Udberg.

På torsdagseftermiddagen inleddes B-slutspelet med en odiskutabel 5–0-seger över Sunnanå. Stor matchhjälte blev innermittfältaren och lagkaptenen Alessia Russo – som stod för ett hattrick.

– Jag är väldigt glad! Det känns skönt att vi har gått vidare. Spelet har varit godkänt med tanke på att det är försäsong. Vi utvecklas verkligen av att spela här.

Och utveckling är ett nyckelord för hela klubben.

– Det är en ära att vara Chelseatränare. Vi strävar hela tiden efter att utbilda bra människor och spelare. Samarbetet är stort mellan klubbens olika sektioner. De som är med här tränar och utvecklar taktik och spelidé tillsammans med damlaget, säger Udberg.

– Chelsea är verkligen en klubb som stöttar damfotbollen och tar den på stort allvar. Det är fantastiskt, fortsätter han.

Det händer att lagkapten Russo får sällskap av ytterligare en när laget tränar vid anläggningen Cobham – klubbikonen och mittbacken John Terry.

– Det är väldigt häftigt när han kommer och tittar! Vi har ett bra utbyte med övriga lag i klubben och är ett fantastiskt gäng som alla vill åt att samla håll, säger mittfältaren.

ANNONS

I Göteborg vill de gå hela vägen i B-slutspelet. Och målsättningen inför den inhemska säsongen är även den klar:

– Vi siktar alltid på vinst – i både liga och cup. Men framför allt handlar det om att utvecklas, säger Russo.

.

Tips: Tre höjdare på fredagen

Pojkar 17, Valhalla IP, 09.00

Sao Bernando–BK Häcken

Brasilianska lag är alltid kul att titta på och upplagt för en trevlig och välspelad tillställning när motståndet är Hisingens brassar.

Pojkar 17, Valhalla IP, 11.20

Elfsborg–Kinetic Academy

Ytterligare en placeringsmatch i pojkelitklassen och det engelska laget är intressant – Kinetic Academy startades som ett ungdomsprojekt efter kravallerna i Croydon 2011.

Finaler, Gamla Ullevi, 13.00-21.30

Sju finaler på allsvenska arenan Gamla Ullevi.

ANNONS