Cardiff vill inte betala för omkomne Emiliano Sala

Emiliano Sala, som omkom i en flygplanskrasch 2019, var Cardiffs spelare vid tidpunkten för olyckan. Det fastslår idrottens skiljedomstol Cas och Cardiff får betala en del av övergångssumman till Nantes. Men det vill inte Cardiff som hotar med rättsliga åtgärder.

ANNONS

Den 21 januari 2019 förolyckades Emiliano Sala i en flygplanskrasch i Engelska kanalen när han var på väg till Cardiff för att slutföra en övergång till den dåvarande Premier League-klubben.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa beslutade att Cardiff City skulle betala 6 miljoner euro (en del av övergångssumman på 17 miljoner euro), motsvarande 64 miljoner kronor, till franska Nantes för köpet av den argentinske fotbollsspelaren.

Något som Cardiff för tre år sedan överklagade till idrottens skiljedomstol Cas då man inte ansåg sig vara betalningsskyldiga för övergången.

Nu har Cas kommit med ett beslut där man avslår Cardiffs överklagan.

"Cas avslår Cardiff City FC:s överklagan och bekräftar att Emiliano Salas övergång var helt klar före hans död", skriver Cas i ett uttalande.

ANNONS

"Förväntar oss att överklaga"

Cardiff meddelar i sin tur att man inte planerar att betala.

"När klubbens advokater har kollat på orsakerna till beslutet förväntar vi oss att överklaga och vi kommer inte att göra några betalningar till FC Nantes under den tiden", skriver Cardiff på sin hemsida.

Klubben skriver vidare att man är redo att gå vidare om man misslyckas med kommande överklaganden.

"Då kommer klubben att vidta rättsliga åtgärder mot de ansvariga för kraschen för att få skadestånd och få tillbaka pengarna. Det inkluderar FC Nantes och deras agenter", skriver Cardiff.

Affärsman fick fängelse

Efterspelet kring den tragiska olyckan har varit lång. Förra året dömdes den affärsman som arrangerade flygresan till 18 månaders fängelse av domstol i Cardiff.

Han anses ha äventyrat flygplanets säkerhet.

Brittiska haverikommissionen slog fast att piloten som flög planet var obehörig att köra det. Det har visat sig att han förlorat kontrollen efter att ha kört för fort. Dessutom framgår det av utredningen att piloten med största sannolikhet påverkats av kolmonoxidförgiftning.

LÄS MER:Affärsman dömd till fängelse för Salas dödskrasch

LÄS MER:Obehörig pilot orsakade fotbollsstjärnans död

LÄS MER:Fotbollsvärlden sörjer Salas bortgång

ANNONS