Bundesliga-omstarten delar ett fotbollsälskande Tyskland

Den europeiska toppfotbollen är tillbaka. Efter två månaders uppehåll blir tyska Bundesliga i helgen första stora liga att återgå till spel efter coronavirusets utbrott. Storskaliga, kontinuerliga tester och strikta regler ska säkerställa så liten smittspridning som möjligt när Bundesliga startar upp inför tomma läktare med en riktig toppmatch – Revierderbyt mellan rivalerna Borussia Dortmund och Schalke 04. Ett beslut som delar det fotbollsälskande landet.

ANNONS

Den kommer förvisso att behöva desinficeras titt som tätt, men i helgen är fotbollen åter i rullning i en europeisk toppliga.

Frankrike och Nederländerna har redan ställt in ligasäsongerna när coronapandemin dragit fram över världen och i Italien, Spanien och England försöker man febrilt finna lösningar för en säker återstart.

Men nu får alla fotbollsintresserade åter någonting att fästa ögonen på när Bundesliga och 2. Bundesliga startar upp efter 61 dagars ofrivilligt hiatus. Den tyska ligaföreningen DFL fattade förra veckan beslutet och förbundskansler Angela Merkel gav grönt ljus för en återstart i landets två högsta divisioner.

Hårt regelverk

Matcherna kommer spelas inför tomma läktare, så kallade Geisterspiele – spökmatcher, som tyskarna kallar dem – och ett mångsidigt, detaljerat medicinskt protokoll måste följas till punkt och pricka för att säkerställa att matcherna leder till så liten smittspridning som möjligt.

ANNONS

Maximalt 322 personer tillåts på och runt arenan i samband med matcherna. Samtligas temperatur kontrolleras vid ankomst, inga handskakningar eller high fives tillåts och matchbollen kommer desinficeras inför och under matcher. Spelarna, som befunnit sig på ett isolerat träningsläger under sju dagar inför omstarten, kommer att testas två gånger i veckan och sättas i karantän i två veckor vid positivt test.

Tyskland har varit ett av de mer framgångsrika länderna i bekämpningen av covid-19, men Bundesliga sätter ändå sitt goda rykte på spel genom att bereda vägen för fotbollens återkomst. Premier League, La Liga och övriga kommer noggrant granska för att dra lärdom av tyskarnas framgångar och misstag.

Förre Häcken-spelaren Alexander Jeremejeffs Dynamo Dresden har sats i karantän efter att två spelare i laget testats positivt för covid-19.
Förre Häcken-spelaren Alexander Jeremejeffs Dynamo Dresden har sats i karantän efter att två spelare i laget testats positivt för covid-19. Bild: TIMGROOTHUIS

Svenskarnas lag direkt satt i karantän

Beslutet har varit omdebatterat och dagarna fram till omstarten har fyllts av incidenter. Först stängdes Hertha Berlins Salomon Kalou av för att ha brutit mot hygienreglerna och bara dagar efter beskedet om omstarten testades två spelare i 2. Bundesliga-laget Dynamo Dresden, där svenskduon Alexander Jeremejeff och Linus Wahlqvist spelar, positivt. Dresdens två inledande matcher skjuts nu upp när laget beordras två veckors karantän.

– Vi förändrar inte vår målsättning, bara våra planer. Det här är inget bakslag. Det var uppenbart att det här kunde inträffa och vårt spelschema har rum för sådana eventualiteter, säger DFL:s ordförande Christian Seifert.

ANNONS

Omstarten delar landet

Den ekonomiska situationen har otvivelaktigt påskyndat beslutet om en omstart, där flera klubbars överlevnad är direkt beroende av tv-intäkterna. Trots att fotbollen är så efterlängtad är dock det tyska folket kluvna till tidpunkten för omstarten. I en enkät av ZDF var hela 54 procent emot en fortsättning av säsongen.

– Det är en oviss och svår situation, men jag är kritisk till hanteringen. Oavsett när vi startar kommer det vara för tidigt, säger Union Berlins Neven Subotic till BBC.

Starten är dock här nu, och fotbollsvärldens blickar är riktade mot Tyskland där omstartsomgången bjuder på ett stormöte direkt när bittra rivalerna Borussia Dortmund och Schalke 04 möts.

– Jag brinner av längtan efter mitt första Revierderby, säger Dortmunds succéanfallare Erling Braut Håland.

I stället för 80 000 fans och ett av Europas hetaste derbyn kommer Westfalenstadion eka märkligt tomt. Fotboll i coronans tid, för att parafrasera Gabriel García Márquez. Den må vara annorlunda. Men den är åtminstone tillbaka.

Signal Iduna Park har plats för över 80 000 fans - i helgen, under derbyt mot Schalke 04, kommer dock Borussia Dortmunds arena eka tomt.
Signal Iduna Park har plats för över 80 000 fans - i helgen, under derbyt mot Schalke 04, kommer dock Borussia Dortmunds arena eka tomt. Bild: LEON KUEGELER

Helgens hetaste matcher:

Borussia Dortmund – Schalke 04

Revierderbyt mellan bittra rivalerna Dortmund och Schalke 04 är vanligtvis ett av Europas absolut hetaste derbyn och det kommer kännas märkligt med ett Westfalenstadion som ekar tomt. Skadedrabbade Dortmund - som saknar Marco Reus, Axel Witsel, Dan-Axel Zagadou, Emre Can och Nico Schultz - är fyra poäng efter serieledande Bayern München med nio omgångar kvar att spela.

I dag 15.30, Viasat Sport Premium

RB Leipzig – SC Freiburg

Emil Forsbergs RB Leipzig är alltjämt med och utmanar i Bundesligas titelstrid. Tränartalangen Julian Nagelsmanns gäng är fem poäng efter Bayern och en poäng efter Dortmund inför omstarten. Duktige mittbacken Dayot Upamecano är avstängd, men Die Roten Bullen lär sikta på en rivstart för att sätta press på toppkonkurrenterna.

I dag 15.30, Viasat Fotboll

Union Berlin – Bayern München

Bayern München har fått ett otroligt lyft sedan Hansi Flick ersatte Niko Kovac på tränarbänken och Bayern har seglat upp i en fyrapoängsledning i toppen med goda möjligheter till en åttonde ligatitel i följd. Det ska svenske Sebastian Andersson försöka sätta käppar i hjulet för. Union Berlin-anfallaren har varit i fin form under säsongen, då han stått för elva ligamål.

Söndag 18.00, Viasat Sport Premium

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS